Μύθος τα περί ανθεκτικού αγροτικού εισοδήματος στα χρόνια της κρίσης
Όταν όλες οι άλλες κατηγορίες εισοδηµάτων καταβαραθρώνοντα, είναι επόµενο για κάποιους η αγροτική οικονοµία να παρουσιάζεται «σταθερή» και «ανθεκτική», ωστόσο µία απλή µετάφραση των αριθµών δείχνει πως τα χρήµατα που βλέπει ο Έλληνας παραγωγός στην τσέπη του είναι όλο και λιγότερα από το 2009 και µετά, σε αντίθεση µε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. «Ενώ το ευρωπαϊκό εισόδηµα ανέβηκε µετά το 2009, στην Ελλάδα δεν το βλέπουµε αυτό», τόνισε ο Κώστας Καραντινινής, καθηγητής του Σουηδικού Πανεπιστηµίου Γεωργικών Επιστηµών, σε ανάλυσή του για την πορεία της αγροτικής οικονοµίας κατά τη διάρκεια του 3ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεµπορικής.
Όπως έδειξε στο διάγραµµα που παρουσίασε «ενώ είχαµε απώλεια του εθνικού εισοδήµατος στο 1/3 µέσα στην περίοδο της κρίσης, η παραγωγή στη γεωργία ήταν αρκετά σταθερή. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται στο προσωπικό εισόδηµα του παραγωγού. Ο λόγος είναι σύµφωνα µε τον Ηµαθιώτη πολύπειρο οικονοµολόγο, πως ενώ η παραγωγή της ΕΕ ανεβαίνει πολύ πιο έντονα, το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα παραµένει κολληµένο στον ίδιο ρυθµό εξέλιξης µε εκείνον της ΕΕ.
«Έχουµε σταθερότητα στην παραγωγή και µία αύξηση του κόστους παραγωγής, µας δείχνει την εικόνα για το πού πάει το εισόδηµα των παραγωγών», ανέφερε ο κ. Καραντινινής, θεωρώντας πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το τι συµβαίνει µε το θέµα του κόστους των εισροών.
Σχόλια