Προοίμιο γενικευμένης σύρραξης: Το Ισραήλ ανακοίνωσε την ένωση με Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία
Αλλάζουν όλα πλέον στον χάρτη της Α. Μεσογείου. Η σύγκρουση μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, είτε κανονική, είτε στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου είναι πλέον αναπόφευκτη.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι την Τρίτη στην συνάντηση στην Λευκωσία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συζητήσει μαζί τους μια σειρά θεμάτων, πρωτίστως δε τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας προς την Ιταλία.
Η άτυπη αυτή ένωση σημαίνει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Αμυντική, οικονομική και ούτω κάθε εξής.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι πλέον η Τουρκία βγαίνει πλέον από το ενεργειακό παιχνίδι. Τα χτυπήματα είναι απανωτά για τον Ρ.Τ. Ερντογάν, καθώς μετα τις ΗΠΑ και τα F-35, έρχεται αλλό ένα χτύπημα και μάλιστα πόλύ δυνατό.
Η Τουρκία έχει εκφράσει στο παρελθόν ενδιαφέρον για αγωγό από το Ισραήλ -ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν θέλησε να αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ το 2016- αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση διστάζει λόγω της μόνιμης σύγκρουσης με την Άγκυρα, μολονότι θα ήταν φθηνότερη επιλογή η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς είχε δηλώσει στις αρχές Μαρτίου ότι εντός του καλοκαιριού «θα καταλήξουμε σε λεπτομερή συμφωνία ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού East Med και ελπίζουμε να ληφθεί οριστική απόφαση για την επένδυση στις αρχές του 2019».
O Εast Med θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν πως η κατασκευή του, εκτιμώμενου κόστους επτά δισ. δολαρίων.
Τόσο το Ισραήλ , όσο η Ελλάδα και η Κύπρος αναγνωρίζουν την ανάγκη για νέες τοπικές συμμαχίες έχοντας ως δεδομένη την πτώση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή.
Η τριμερή συνεργασία τους είναι επίσης ένα αντίβαρο στις ηγεμονικές περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
Αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχει η προθυμία και των τριών χωρών να διευρύνουν τη συμμαχία για να συμπεριλάβουν και άλλους βασικούς παράγοντες, όπως η Αίγυπτος και η Ιταλία .
Tην ίδια στιγμή, Κύπρος και Αίγυπτος προετοιμάζονται για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου προς ένα από τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm, ενόψει της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Κάιρο, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στην Αίγυπτο, τέλη αυτού του μήνα, στην κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις τουρκικές προκλήσεις.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι στο εγγύς μέλλον Κύπρος και Αίγυπτος θα είναι έτοιμες να υπογράψουν μια συμφωνία για απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου σε εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Πρόσθεσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων πώλησης φυσικού αερίου και συμφωνιών αγοράς και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τις αραβικές χώρες, αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις.
Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει μια δυναμική για προώθηση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που περιλαμβάνει το συντονισμό σε διεθνή φόρουμ και είπε ότι στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας.
Είπε ότι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον οποίο είχε ήδη συναντήσει στη Ρώμη πρόσφατα, θα συζητήσει στο Κάιρο θέματα που αφορούν την εμβάθυνση των διμερών και τριμερών συνεργασιών, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, τις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, και την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αίγυπτο.
Κληθείς να αναφερθεί στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου- Ελλάδας, είπε ότι ήταν η πρώτη τέτοια συνεργασία που αναπτύχθηκε στην περιοχή το 2014, λέγοντας ότι χρησιμεύει ως πρότυπο ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας και φιλοδοξεί, μέσα από ένα στρατηγικό όραμα, μια ενισχυμένη συνεργασία και ουσιαστικές συνέργειες, στο να φέρει σταδιακά θετική αλλαγή στην περιοχή μας.
Σημείωσε ότι αυτός ο μηχανισμός, μαζί με το δίκτυο των τριμερών μηχανισμών που έχουν καθιερωθεί έως τώρα, μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία. Επισήμανε ότι η συνεργασία επεκτάθηκε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, είπε, ενισχύσαμε τη συνεργασία μας στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, της ενέργειας, της μετανάστευσης, του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών, του περιβάλλοντος, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, της γεωργίας και της διασποράς.
«Ενισχύσαμε επίσης τη συνεργασία μας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Φυσικά, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, να επεκτείνουμε, να εμβαθύνουμε, να εμπλουτίσουμε και ίσως να θεσμοθετήσουμε αυτή την τριμερή εταιρική σχέση’ τόνισε.
pentapostagma.gr
Σχόλια