Σαμοθράκη: Απόδραση στον παράδεισο






Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Aιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Η Σαμοθράκη είναι το «ψηλότερο» ελληνικό νησί στο Αιγαίο -με εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοια. Το όνομα του βουνού της Σαμοθράκης είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.
Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού – οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες» – και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στην θάλασσα.Το νησί έχει ωοειδές σχήμα, με ακτογραμμή 59 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περίπου τα 35 αποτελούν παραλίες, οι περισσότερες από αυτές πετρώδεις. Η θαλάσσια περιοχή γύρω από Σαμοθράκη είναι μια από τις πλουσιότερες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όσον αφορά τη θαλάσσια και υποβρύχια ζωή που φιλοξενεί.



Πόλος έλξης, για τους επισκέπτες του νησιού, αποτελούν οι βάθρες. Οι βάθρες Σαμοθράκης είναι οι λίμνες που σχηματίζονται σε διάφορα σημεία, από τις αμέτρητες πηγές και τα εκατοντάδες ρυάκια του νησιού. Στην πλειοψηφία τους τα ρυάκια που σχηματίζουν τις βάθρες πηγάζουν από το βουνό και πρόκειται για ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό φαινόμενο, με «φυσικές πισίνες» μέσα στους βράχους, κάτω από πανύψηλα καταπράσινα πλατάνια. Πιο γνωστές στη Σαμοθράκη είναι οι βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, με την «Γριά Βάθρα», κοντά στα Θερμά, να ξεχωρίζει.
Το μεγαλύτερο ρέμα της Σαμοθράκης είναι ο Φονίας, με τον καταρράκτη του να φτάνει τα 35 μέτρα ύψος, στην «Κλείδωση». Στις εκβολές του βρίσκεται ο «Πύργος του Φονιά», που στέκει εκεί από τον Μεσαίωνα. Άλλα ρυάκια του νησιού είναι του Καραγιαννάκη, της Πλατιάς, του Αράπη, του Ξεροποτάμου, ο Κρεμαστός, ο Άγκιστρος και το Γυαλί.
geonews.gr
Σχόλια