Αφρικανικές Ιστορίες Προς Ανακάλυψη...




Ο Valentin Mufila, μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυπολιτισμικού κοινωνικού συνεταιρισμού Ballafon της Βαρέζε, είναι επίσης ένας παθιασμένος γνώστης της αφρικανικής ιστορίας.

Μιλάμε για την ιστορία που αποσιωπήθηκε από την αποικιοκρατία για να δικαιολογήσει τις θηριωδίες και τη συστηματική λεηλασία του πλούτου των λαών που παρουσιάστηκαν στη συνέχεια ως άγριοι που θα έπρεπε να εκπολιτιστούν. Σε μια σειρά άρθρων ο Valentin Mufila θα μας αφηγηθεί ιστορίες για «σκοτεινούς χαρακτήρες» όπως τους θεωρεί η επικρατούσα εκδοχή των Ευρωπαίων.

Ξεκινάμε αυτές τις ιστορίες για την Αφρική πριν από την αποικιοκρατία, με τον λαό Shona από τη Νότια Αφρική, οι οποίοι μαζί με τους Αιγυπτίους ήταν ένας από τους μεγαλύτερους οικοδόμους που γνώρισε ποτέ η μαύρη Αφρική. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε όμορφες και μεγαλοπρεπείς κατασκευές, όπως τα κάστρα του Mwene Mutapa, που βρίσκονται στην σημερινή Ζιμπάμπουε.

Θα πάμε στη συνέχεια, στο βασίλειο Kouch, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γέννηση της Αιγύπτου: γύρω στο 3000 π.Χ. ο Φαραώ Narmer, ένα kouchita που προερχόταν από το σημερινό Σουδάν, ένωσε την Άνω και την Κάτω Αίγυπτο. Θα δούμε τις μικρές πυραμίδες του Σουδάν και το μεγάλο ναό της Defufa, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακαλύψεις, το παλαιότερο στην Αφρική. Το βασίλειο Kouch, που ονομάζεται επίσης Νουβία, ήταν αρχικά το πρώτο μεγάλο βασίλειο φιλικό της Αιγύπτου, για να γίνει αργότερα ο χειρότερος εχθρός εξαιτίας του χρυσού, που σε αντίθεση με την Αίγυπτο διέθετε σε αφθονία.

Θα μιλήσουμε για τους ανθρώπους Dogon, (ή Ndogoni) του Μάλι, γνωστούς για τις προηγμένες γνώσεις τους στην αστρονομία, την οποία η σύγχρονη επιστήμη εξακολουθεί να αγωνίζεται να την κατανοήσει και τη Γκάνα, η οποία δημιούργησε μια τεράστια αυτοκρατορία και έγραψε μια σημαντική σελίδα στην αφρικανική ιστορία.

Θα ακολουθήσουμε με το έπος των Mande, μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της Δυτικής Αφρικής μετά την πτώση της Γκάνας και θα γνωρίσουμε το θρυλικό βασιλιά Soundiata Keita, ο οποίος στις αρχές του δέκατου τρίτου αιώνα ένωσε λαούς και φυλές και διακήρυξε επαναστατικές ιδέες για την ελευθερία και την ισότητα.

Θα γνωρίσουμε Αφρικανούς και Αφρικανές που έχουν αντισταθεί όπως η βασίλισσα Nzinga της Αγκόλας, το δέκατο έβδομο αιώνα, που ήταν η πρώτη αρχηγός κράτους που επινόησε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της δουλείας, τη στιγμή που οι Πορτογάλοι, οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί πάλευαν μεταξύ τους για τον έλεγχο των λιμανιών. Αντίστοιχα και της βασίλισσας της Γκάνα Yaa Asantewa, η οποία αγωνίστηκε για τον λαό της εναντίον της βρετανικής εισβολής.

Θα υπάρξει επίσης χρόνος για την ιστορία του χρυσού σκαμνιού του ιερού του Ashanti, του λαού της Γκάνα, που κλάπηκε από τους Βρετανούς.

Θα γνωρίσουμε το βασίλειο του Aksoum στην Αιθιοπία, με τα υπέροχα κτίρια, τους αυτοκράτορες και τις βασίλισσες, και θα ανακαλύψουμε την απίστευτη ιστορία της Κονγκολέζας Kimpa Vita, που αποκαλείται η Αφρικανή Ιωάννα της Λωραίνης: κάηκε στην πυρά το 1706, πολέμησε ενάντια στην αποικιοκρατία και τη δουλεία και ξύπνησε τη συνείδηση ​​του λαού της, των Μπαγκόνγκο και τόσων άλλων.

Πηγή
Σχόλια