Χιλιάδες στρατιώτες και οχήματα στέλνουν οι ΗΠΑ στην βόρεια Ευρώπη





Χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα και υλικό πρόκειται να στείλουν στην βόρεια Ευρώπη οι ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της πολιτικής περιοδικής ανάπτυξης στρατιωτικών σχηματισμών από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, ως μέτρο αποτροπής της Ρωσίας επιθετικότητας.

Πιο συγκεκριμένα 3.300 Αμερικανοί στρατιώτες της 1ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, της 1ης Μεραρχίας Ιππικού, πρόκειται να αναπτυχτούν από την έδρα του το στρατόπεδο Fort Hood του Τέξας στην Γερμανία, την Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve.

Η Ταξιαρχία μόλις ολοκληρώσει την ανάπτυξη της στις παραπάνω χώρες μετέπειτα θα αναπτυχεί στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

Η 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων θα μεταφέρει μαζί της στην Ευρώπη εκτός του προσωπικού της συνολικά 87 άρματα μάχης M1A2 Abrams, 140 TOMA M2A3 Bradley, 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ τύπου M-109 A6 Paladin, 395 ερπυστριοφόρα οχήματα και 1.000 τροχοφόρα οχήματα.

Η 1η Ταξιαρχία θα αντικαταστήσει την 2η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων της 1ηςΜεραρχίας Ιππικού, η οποία θα επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά από αρκετούς μήνες παραμονής στην Ευρώπη.

Το στρατιωτικό υλικό της Ταξιαρχίας θα μεταφερθεί με πλοία από τις ΗΠΑ στο λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο και από εκεί χρησιμοποιώντας το οδικό, το σιδηροδρομικό αλλά και το δίκτυο των υδάτινων οδών θα μεταφερθεί στο Mannheim της Γερμανίας. Από την γερμανική πόλη η 1η Ταξιαρχία θα κινηθεί ανατολικά και βόρεια προς την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες.

Η ανάπτυξη της Ταξιαρχίας θα πραγματοποιηθεί υπο τις πλέον ρεαλιστικές συνθήκες και τα στελέχη και οι στρατιώτες της θα πρέπει να λειτουργήσουν ως εάν η Ταξιαρχία συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις με σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Παράλληλα με την ανάπτυξη της 1ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, το 2ο Σύνταγμα Ιππικού του Αμερικανικού Στρατού θα ξεκινήσει από την πόλη Vilseck της Βαυαρίας ένα μακρύ ταξίδι προς τα βόρεια για να συμμετάσχει στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση Sabre Strike.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία και στις τρείς Βαλτικές χώρες την περίοδο 3-15 Ιουνίου. Στην άσκηση αυτή θα συμμετάσχουν 18.000 ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα εκ των οποίων τα 12.000 θα είναι αμερικανικά.

Τέλος μόλις η 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων ολοκληρώσει την ανάπτυξη της στην Ευρώπη, η 2η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων ππου θα αντικαταστήσει θα μεταβεί στο πεδίο ασκήσεων Grafenwöhr της Βαυαρίας για την πραγματοποίηση σειράς γυμνασίων.

Ακολούθως, η 2η Ταξιαρχία θα κινηθεί βόρεια προς το λιμάνι του Bremerhaven όπου το προσωπικό και τα οχήματα της θα επιβιβαστούν στα πλοία για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση Atlantic Resolve αποτελεί την απάντηση των ΗΠΑ στην ολοένα και πιο επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ευρώπη, μετά την κατάληψη της Κριμαίας το 2014 και αποσκοπεί, πρώτον στην επίδειξη της αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να στηρίξει στρατιωτικά της συμμαχικές χώρες.

Επίσης, στη δοκιμή των δυνατοτήτων των ΗΠΑ να αναπτύξουν ταχύτητα στρατιωτικές δυνάμεις από τις βάσεις τους στην Ευρώπη.

Εν κατακλείδι, την ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων σε ολόκληρο το μήκος των συνόρων της Ευρώπης με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Μαύρη θάλασσα.

defence-point.gr
Σχόλια