Εντονη δυσαρέσκεια από Ρωσία για Βαρθολομαίο: «Οδηγούμεθα σε πιθανή διάσπαση της Ορθοδοξίας» – Η Ουκρανική Εκκλησία ταράζει τα νερά




Πολύ σοβαρή κατάσταση έχει ενσκήψει από την πρόθεση της ουκρανικής εκκλησίας να «αποχωρήσει» από την υπαγωγή της στο Πατριαρχείο Μόσχας και να υπαχθεί στην Κωνσταντινούπολη και τον Οικουμενικό πατριάρχη, αναφέρει ρωσικό άρθρο, ενώ σε άλλο σημερινό άρθρο μας επισημαίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης στις σχέσεις Φαναρίου-Μόσχας με αφορμή το παραπάνω.

«Η Παγκόσμια Ορθοδοξία θα απομακρυνθεί από τον Βαρθολομαίο», τιτλοφορείται ρωσικό άρθρο εκφράζοντας προφανώς το κλίμα που επικρατεί στην Μόσχα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη εφόσον προβεί στην αναγνώριση της εκκλησίας του Κιέβου.



Οι «πληροφορίες» σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο πάντα, αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο «διάσπασης» εντός των ορθόδοξων εκκλησιών.

«Αν o Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφασίσει να αποδεχθεί στους κόλπους του το μη αναγνωρισμένο στον ορθόδοξο κόσμο, αποκαλούμενο «Πατριαρχείο του Κιέβου», τότε θα λάβει χώρα «διάσπαση» στον Ορθόδοξο κόσμο».

Αυτό δήλωσε στο κανάλι της εκπομπής Topinform, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Σπουδών του Κιέβου M. Pogrebinsky, αναφέρει ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «PolitNavigator».



Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος «διαθέτει στην πραγματικότητα λιγότερη εξουσία από τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κκ. Κύριλλο» .



«Στην παρούσα κατάσταση, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Πατριάρχης του Κιέβου και όλη η ιεραρχία «ταπεινά» αποφάσισαν να υπαχθούν στην Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος, σε γενικές γραμμές, έχει λιγότερη δύναμη από ό, τι ο Κύριλλος …

Δεδομένης της γενικής «Ρωσοφοβίας» από την δύση και τις ΗΠΑ, «παίζεται» κάποιο περίπλοκο παιχνίδι και από τον Ερντογάν και τη Ρωσία, και δεν αποκλείω ότι όλα μπορούν να συμβούν. Αλλά αυτή η υπό όρους νίκη, μπορεί να αποτραπεί.

Εάν ο Βαρθολομαίος αποφασίσει και υπογράψει το αυτοκέφαλο της εκκλησίας του Κιέβου , αυτό θα είναι ένα σκάνδαλο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, το οποίο θα τελειώσει με την διάσπαση της.

Και μου φαίνεται ότι οι περισσότερες από αυτές τις δεκαπέντε «αδελφές» εκκλησίες θα βρεθούν στην πλευρά της Μόσχας και του Πατριάρχη κκ.Κυρίλλου» , προβλέπει ο Πογκρεμπίνσκι, o Ουκρανός πολιτικός αναλυτής.

Η ουσία είναι ότι έχουμε σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες διεξάγονται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με επίκεντρο την Ορθοδοξία, θέμα στο οποίο παρατηρείται έντονη κινητικότητα και από τις δύο πλευρές τις τελευταίες ημέρες με εκατέρωθεν κινήσεις.



Το κύριο θέμα που έχει προκύψει είναι μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας του Κιέβου και του ρωσικού πατριαρχείου, θέμα στο οποίο υπήρξε και «οθωμανική» παρέμβαση από Ρ.Τ.Ερντογάν.

Εδώ υπάρχει η πρόθεση των Ουκρανών να αποσχιστούν από την Μόσχα και να «υπαχθούν» στην Κωνσταντινούπολη. Το παρασκήνιο εδώ είναι πολύ μεγάλο και πολύ «βαθύ».



Πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α ‘, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα, παρεμβαίνοντας ο ίδιος, μετά από προτροπή του Πούτιν σε ένα ενδο-ορθόδοξο θέμα δύο Πατριαρχείων και μίας εκκλησίας .

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες μετά τη συνδιάσκεψη του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο ορθόδοξος κλήρος αποφάσισε να «συντονίσει τις αδελφές ορθόδοξες εκκλησίες» για το αυτοκέφαλο του «Ορθόδοξου Έθνους της Ουκρανίας».



Την ίδια περίοδο είχαμε δύο βαρυσήμαντες επισκέψεις Αμερεικανών αξιωματούχων .

Στην πρώτη, πριν μερικές ημέρες είχαμε την επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, την 14η Απριλίου, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Samuel Brownback, ο οποίος διορίσθηκε πρόσφατα επικεφαλής της υπηρεσίας θεμάτων διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας των ΗΠΑ.

Ο Πρέσβης Brownback ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τα νέα καθήκοντά του και για τα επικείμενα ταξίδια του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη σειρά του συνεχάρη τον κ.Πρέσβη για τη νέα τιμητική αποστολή που ανέλαβε και συζήτησε μαζί του για την κατάσταση των Χριστιανών στην Τουρκία.

Η δεύτερη, ήταν μια αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τ. Πάιατ στο Άγιο Όρος . Σίγουρα οι κινήσεις του έμπειρου διπλωμάτη δεν γίνονται τυχαία. Το τελευταίο διάστημα έχει οργώσει κάθε σημείο Ελληνικής γης, ενώ συνεχώς αναφέρεται για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο ρωσικός κλήρος και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης «αγωνίζονται» για τον έλεγχο των ουκρανικών ορθόδοξων εκκλησιών, ένα λεπτό θέμα και για την Τουρκία που διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Άγκυρα μπορεί να λειτουργήσει ως μεσολαβητής στην κρίση, αλλά οι νεο-οθωμανοί στην ουσία εισήλθαν για πρώτη ίσως φορά σε ένα θέμα μεταξύ ορθόδοξων Πατριαρχείων , κινούμενοι μ ετην ¨λογική¨της οθωμανικής αυτοκρατορίας και αυτό «αρέσει» στον σουλτάνο Ερντογαν .

Προσοχή …λοιπόν πρώτα από όλα να μην αποκτήσουν οι νεο-οθωμανοί Τούρκοι «προνόμια» που έχουν απολέσει εδώ και αιώνες με πολύ προσπάθεια και αγώνες .






pentapostagma.gr
Σχόλια