Πώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ «βάφτισε» διάσημη ελληνική εταιρεία παγωτού







Η επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες και σήμερα διαθέτει προϊόντα ακόμη και στο εξωτερικό

Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία μόλις έξι ετών, το 2013 είδε το εργοστάσιο και τους κόπους μιας ζωής να γίνονται παρανάλωμα του πυρός και το 2014 το ξαναέχτισε από την αρχή. Ο επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος συνέχισε μια παράδοση που ξεκίνησε το 1954 ο πατέρας του δημιουργώντας μια επιτυχημένη επιχείρηση που είναι κερδοφόρα μέχρι και σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες που αποφάσισε να ανοίξει ο Γιώργος Τσινάβος το 1954. Το ζαχαροπλαστείο παρήγαγε και διέθετε παγωτά και είδη ζαχαροπλαστικής στην περιοχή. Μέσα σε αυτή την μικρή επιχείρηση ο ίδιος έμαθε την τέχνη του γάλακτος και ξεκίνησε να δημιουργεί διάφορα παρασκευάσματα. Εκείνο όμως για το οποίο φημιζόταν ήταν το κασάτο παγωτό του. Αυτό αποτέλεσε και την βάση για την επιχείρηση που στήθηκε στη συνέχεια.
Πώς απέκτησε το περίεργο όνομα της η επιχείρηση



Το παγωτό κασάτο για το οποίο άρχισε να γίνεται γνωστή η επιχείρηση κατακτούσε όλο και περισσότερους καταναλωτές. Τότε ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου άρχισε να αναρωτιέται πως θα ονόμαζε τα προϊόντα του. Η απάντηση ήρθε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αΐζενχάουερ. Σε μια επίσκεψη του στην Αθήνα ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε ως δώρο ένα αγριοκάτσικο κρι κρι. Η είδηση έγινε το αντικείμενο συζήτησης σε όλη την επικράτεια και το περίεργο όνομα ακουγόταν παντού. Έτσι και ο Γιώργος Τσινάβος αποφάσισε να υιοθετήσει το συγκεκριμένο όνομα και να ονομάσει τα προϊόντα του Κρι Κρι.
Οι πρώτες διανομές προϊόντων και ο θάνατος του ιδιοκτήτη

Οι διανομές προϊόντων ξεκίνησαν και μάλιστα με έναν πολύ παραδοσιακό τρόπο. Τα παγωτά τοποθετούνταν σε ειδικά κασελάκια με πάγο. Τα συγκεκριμένα κασελάκια ήταν φτιαγμένα από ξύλο και λαμαρίνα και ζύγιζαν περίπου 30 κιλά το καθένα, ενώ η χωρητικότητά τους ήταν περίπου 40 τεμάχια παγωτού το καθένα.

Ο πωλητής κρεμούσε το κασελάκι με ειδικό λουρί και το μετέφερε ο ίδιος στην αγορά.



Έτσι τα παγωτά Κρι Κρι και συγκεκριμένα το κασάτο, το οποίο ήταν ένα παγωτό από πρόβειο γάλα, άρχισαν να γίνονται γνωστά και εκτός Σερρών.

Ήταν την δεκαετία του ’60 όταν θα τοποθετηθούν τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία με παγωτά στην περιοχή των Σερρών. Τότε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αποφασίζει να μεταφερθούν σε ιδιόκτητους χώρους. Ο Γιώργος Τσινάβος όμως δεν πρόλαβε να χαρεί τους κόπους του καθώς πεθαίνει ξαφνικά σε ηλικία μόλις 35 ετών.



Η εταιρεία θα μείνει στην σύζυγό του και τον αδελφό του καθώς ο γιος του Παναγιώτης είναι μόλις 6 ετών. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν τα ηνία της εταιρείας κατάφεραν να συνεχίσουν την ανοδική της πορεία και έτσι το 1971 η εταιρεία Κρι Κρι αποκτά την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού.

Τότε ήταν που έγινε και η πρώτη σημαντική ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της επιχείρησης με την αγορά συγκροτήματος παστερίωσης 200 λίτρων/ ώρα και γεμιστικής μηχανής δυνατότητας 2.000 τεμαχίων/ώρα για κύπελλα και πυραύλους.

Η ανοδική πορεία της επιχείρησης συνεχίζεται, τα χρόνια περνούν και το 1982 στο τιμόνι της εταιρείας θα βρεθεί ο γιος του ιδιοκτήτη, Παναγιώτης Τσιβάνος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μετεκπαίδευση στο Μιλάνο της Ιταλίας σε θέματα τεχνολογίας του γάλακτος.


Το 1987 η εταιρεία δημιουργεί την πρώτη αποκλειστική αντιπροσωπεία παγωτού εκτός του νομού Σερρών, στη γειτονική Ξάνθη. Την ίδια χρονιά οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης θα μεταφερθούν στους σημερινούς ιδιόκτητους χώρους της εταιρείας στο 3ο χλμ της Εθνικής Οδού Σερρών – Δράμας.

Ταυτόχρονα, ξεκινά και η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας με στόχο τη βαλκανική αγορά και συγκεκριμένα την ΠΓΔΜ.
Η κάθοδος στην Αθήνα

Το 1996 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για την Κρι Κρι η οποία θα δημιουργήσει το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα. Την επόμενη χρονιά η επιχείρηση θα βάλει σε εφαρμογή ένα τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,9 δις δραχμών που αφορά σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Το 1998 θα κατασκευαστεί το αυτόνομο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού. Το 2002 η εταιρεία μπαίνει στην αγορά του φρέσκου γάλακτος και το 2003 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.



Η μεγάλη φωτιά το 2013 που κατέστρεψε το εργοστάσιο

Και ενώ ο τζίρος της εταιρείας συνεχώς αυξανόταν και τίποτα δεν έδειχνε να μπορεί να μπορεί να διακόψει την ανοδική της πορεία την παραμονή των Χριστουγέννων του 2013 το εργοστάσιο της Κρι Κρι στις Σέρρες τυλίγεται στις φλόγες. Από την πυρκαγιά κάηκαν ολοσχερώς οι γραμμές παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού, ενώ σώθηκε η παραγωγή παγωτού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τότε ο Παναγιώτης Τσινάβος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην οικογένεια της Κρι Κρι είμαστε συγκλονισμένοι από το συμβάν. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Μπορεί η φωτιά να έκαψε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά άναψε ακόμα περισσότερο την πίστη, την θέληση και το όραμα των ανθρώπων της Κρι Κρι».

Πράγματι το 2014 κατασκευάστηκε το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο και η εταιρεία συνέχισε την ανοδική της πορεία ακόμη και την περίοδο της κρίσης.
news.gr
Σχόλια