Ο «επιθανάτιος ρόγχος» του Ερντογάν: Ξεκίνησε η μαζική φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία – Πανωλεθρία για την τούρκικη λίρα – Βαράνε «κανόνι»
Ξεκίνησε η μαζική φυγή κεφαλαίων στη Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 22 Μαΐου συνέβησαν τρία ανεξάρτητα γεγονότα, τα οποία καταδεικνύουν πως κάτι το πολύ σοβαρό συμβαίνει στον πυρήνα της τουρκικής οικονομίας.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές από την Κωνσταντινούπολη, μόνον κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας διέφυγαν στο εξωτερικό 5 δις δολάρια μέσω της λεγόμενης τουρκοκυπριακής οδού. Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό στα Κατεχόμενα πως οι τουρκοκυπριακές Αρχές «πάγωσαν» λογαριασμούς σε τράπεζες με καταθέσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κυκλοφόρησε έντονα η φήμη πως η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί σε capital controls. Λίγο αργότερα, αργά το απόγευμα της Τρίτης, έγινε γνωστό πως οι τουρκοκυπριακές Αρχές διερευνούν τη δυνατότητα να απαγκιστρωθούν πλήρως από την τουρκική λίρα και να υιοθετήσουν άλλο νόμισμα.
Αυτά τα τρία θεωρητικά ανεξάρτητα μεταξύ τους γεγονότα συνδέθηκαν αμέσως με τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων Fitch και S&P προς τους επενδυτές σχετικά με τους άμεσους κινδύνους που απειλούν την τουρκική οικονομία.
Το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κυκλοφόρησε έντονα η φήμη πως η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί σε capital controls.
Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας ήταν άμεση. Με ανακοίνωσή της κατέστησε σαφές πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο.
Πάρα ταύτα, από τη στιγμή που άνοιξαν οι ασιατικές αγορές, δηλαδή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, άρχισε μια απίστευτη πίεση προς το τουρκικό νόμισμα, το οποίο σημείωσε μέσα σε ελάχιστη ώρα πτώση της τάξεως του 2% φθάνοντας το ιστορικό ρεκόρ διολίσθησης της λίρας στην ισοτιμία 4,77 τουρκικές λίρες για ένα δολάριο.
Αμέσως άρχισαν οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εξισορροπήσουν την κατάσταση. Από τη στιγμή που άνοιξε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης φιλοκυβερνητικά επενδυτικά σχήματα με επίσημη ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της ημέρας (Τετάρτη 23 Μαΐου) θα μετατρέψουν συναλλαγματικά αποθέματά τους σε τουρκικές λίρες.
Πρόκειται, προφανώς, για μια προσπάθεια ψυχολογικής στήριξης, δεδομένου ότι τα ιδιωτικά αυτά αποθέματα δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετά για να αναχαιτίσουν την πίεση προς το τουρκικό νόμισμα.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι στην Κωνσταντινούπολη νωρίς το πρωί της Τετάρτης εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους πως μπορεί εντός της ημέρας η τουρκική λίρα να κατρακυλήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό και να αγγίξει την ισοτιμία 5 λίρες ανά δολάριο.
Πολιτικοί κύκλοι στην Τουρκία και την Ευρώπη που παρακολουθούν το προεκλογικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη ραγδαία διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος ως απόδειξη για τη γενικότερη επίθεση του «εξωτερικού εχθρού» κατά της Άγκυρας, επιχειρώντας έτσι να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από το πραγματικό πρόβλημα και να αναγάγει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία σε σύνθημα εναντίον όλων εκείνων που επιχειρούν να «γονατίσουν την Τουρκία».
Ορισμένοι Τούρκοι αναλυτές που βρίσκονται στο εξωτερικό εκφράζουν την άποψη πως, εάν συνεχιστεί αυτή η ξέφρενη καθοδική πορεία του τουρκικού νομίσματος, ο Ταγίπ Ερντογάν, ως σύγχρονος εκφραστής του Μακιαβελισμού ανατολικού τύπου, είναι ικανός ακόμη και να αναβάλει τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με πρόσχημα την επιθετικότητα του «εξωτερικού εχθρού» κατά της οικονομίας.
Όλα αυτά σε συνάρτηση, βεβαίως, με την πραγματική εικόνα του πολιτικού χάρτη, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί 32 ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες.
Η φήμη περί επερχόμενων capital controls στην Τουρκία συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταμετρηθούν τα κεφάλαια που ενδεχομένως και σήμερα κατευθύνονται από την Τουρκία στο εξωτερικό, ώστε να καταλήξει κάποιος σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Πάντως, στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθούσε να παρεμβαίνει μαζικά με αθρόα προσφορά σκληρού συναλλάγματος στην αγορά, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να μειώσει τον ρυθμό της καθοδικής πορείας της λίρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το άνοιγμα της αγοράς της Κωνσταντινούπολης και παρά τη γενναία παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ο ρυθμός διολίσθησης της λίρας από το 2,5% έφθασε το 2% για να επανέλθει λίγες στιγμές αργότερα και πάλι στο 2,5%. Στις 11.10, ο ρυθμός διολίσθησης της τουρκικής λίρας έφθασε το 3,5%, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να αγγίξει τις 5 τουρκικές λίρες ανά δολάριο. Παράλληλη ήταν και η διαμόρφωση της ισοτιμίας με το ευρώ, έναντι του οποίου η τουρκική λίρα υποχωρούσε με ρυθμό 3,55% επίσης.
Επίσης, στις 11.16 η διολίσθηση της τουρκικής λίρας είχε ξεπεράσει τον ρυθμό του 4,5% έναντι του δολαρίου.
«Ξεκίνησε η χρεοκοπία της Τουρκίας».
Καμπανάκι από S&P: Τα οικονομικά της Τουρκίας θα επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό
Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.
Ο S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Τουρκίας ήδη χαμηλότερα από τους δύο άλλους μεγάλους οίκους (τον Moody’s και τον Fitch) στη βαθμίδα ΒΒ- μετά την υποβάθμιση αυτό τον μήνα, αλλά ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αναλυτές της για το αξιόχρεο χωρών, ο Φραν Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί πιθανόν να δράσει πάλι, αν συνεχισθεί η τρέχουσα άτακτη υποχώρηση της αγοράς. Ερωτηθείς, αν ο S&P θα επανεξέταζε τις «σταθερές προοπτικές» που είχε αποδώσει στο τουρκικό αξιόχρεο, όταν έκανε την υποτίμηση, εφόσον δεν υποχωρήσει η πίεση στην αγορά, ο Γκιλ απάντησε «πιθανόν».
Η ανησυχία είναι ότι η κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών επιδεινώνεται και αυτό πραγματικά αρχίζει να πλήττει την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αρκετά γρήγορα, και τις τράπεζες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν περνάνε στις αντλίες της βενζίνης, κάτι που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης μειώνονται, ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία γίνονται πιο ακριβά στην αποπληρωμή τους, καθώς η λίρα κατρακυλά.
«Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα, αν μη τι άλλο», είπε ο Γκιλ. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, έχει ταυτόχρονα κάποια «σημαντικά ‘μαξιλάρια’ και θεωρούμε ότι υπάρχει απολύτως διέξοδος», καλώντας τις Αρχές να αναλάβουν δράση.
Και μέσα σε όλα αυτά, έρχονται νέες συλλήψεις στη Τουρκία, που κάνουν το κλίμα ακόμα δυσκολότερο.
Η Τουρκία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης 109 ατόμων για τους πιθανολογούμενους δεσμούς τους με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν ( FETÖ ) στις 23 Μαΐου, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δικαστική πηγή.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 39 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 11 πρώην υπαλλήλων του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, αφού κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν το ByLock , εφαρμογή ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων για smartphone που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε από μέλη του δικτύου.
Η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής συλλάβει 13 υπόπτους κατά τη διάρκεια ταυτόχρονης επιδρομής που διεξάγεται στην Άγκυρα, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κράτησης των υπολοίπων υπόπτων.
Ακόμα έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 70 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 43 στρατιωτών στο Ικόνιο, κεντρική επαρχία της Ανατολίας.
Οι ταυτόχρονες επιδρομές με αφετηρία την Κόνια που διεξάγονται σε 23 επαρχίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε το Anadolu.
Κρίση στην οικονομία κρίση και στον στρατό, που οδηγείται η Τουρκία;
pentapostagma.gr
Σχόλια