Καμπανάκι κινδύνου από ΕΚΤ για την κλιμάκωση εμπορικών εντάσεων

Μία σημαντική κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα είχε τον κίνδυνο εκτροχιασμού της συνεχιζόμενης ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η έκθεση, με τίτλο: «Συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία από την αύξηση των εμπορικών εντάσεων», σημειώνει ότι οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν μικρό μόνο ποσοστό του εμπορίου των ΗΠΑ ή του παγκόσμιου εμπορίου και η επίπτωσή τους πιθανόν θα είναι περιορισμένη. Τα προϊόντα που επηρεάζονται από τα μέτρα αντιστοιχούν σε μόλις 2% των εισαγωγών των ΗΠΑ και των κινεζικών εξαγωγών και λιγότερο από το 0,5% του παγκόσμιου εμπορίου. 

«Αν ειδωθούν απομονωμένα, η άμεση επίπτωσή τους είναι απίθανο να είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, έχουν ξεκάθαρα αυξηθεί οι κίνδυνοι που συνδέονται με μία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και μία ευρύτερη αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις σε όλο τον κόσμο, δοκιμάζοντας την αντοχή της δυναμικής του παγκόσμιου εμπορίου», σημειώνεται. 


Προσομοιώσεις που έκαναν στελέχη της ΕΚΤ δείχνουν ότι η επίπτωση στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια παραγωγή θα ήταν αξιοσημείωτη στην περίπτωση μίας σημαντικής αύξησης του προστατευτισμού. Σε ένα σενάριο, όπου οι ΗΠΑ αυξάνουν σημαντικά τους δασμούς στις εισαγωγές από όλους τους εμπορικούς εταίρους τους, οι οποίοι προχωρούν σε αντίστοιχα αντίμετρα, το αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν ξεκάθαρα αρνητικό. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η επίπτωση θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις ΗΠΑ. Η ακριβής επίπτωση στις μεμονωμένες χώρες θα εξαρτάτο κυρίως από το μέγεθος, την εξωστρέφεια και την ένταση του εμπορίου τους με τη χώρα που επιβάλλει τους δασμούς. Γενικά, οι χώρες με τις πιο στενές εμπορικές σχέσεις με τη χώρα αυτή θα ήταν αυτές που θα επηρεάζονταν πιο αρνητικά. Μόνο λίγες ανοικτές οικονομίες, με μικρή έκθεση στη χώρα που επιβάλλει τους δασμούς, είναι πιθανόν να ωφεληθούν από το αποτέλεσμα της εκτροπής του εμπορίου, καθώς θα είχαν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα σε τρίτες αγορές. 


Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, οι επιπτώσεις από μία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές με μία σειρά τρόπους. Στην περίπτωση μίας γενικευμένης παγκόσμιας αύξησης των δασμών, οι υψηλότερες τιμές των εισαγωγών θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων και να μειώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα αν δεν μπορεί να υποκατασταθούν οι εισαγωγές από εγχώρια προϊόντα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανάλωση, τις επενδύσεις και την απασχόληση. 

Επιπλέον, μία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα προκαλούσε οικονομική αβεβαιότητα, οδηγώντας τους καταναλωτές να καθυστερούν δαπάνες τους και τις επιχειρήσεις να αναβάλλουν επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αβεβαιότητας, οι επενδυτές στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσαν, επίσης, να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, να μειώσουν την προσφορά πιστώσεων και να απαιτήσουν υψηλότερη αποζημίωση για τον κίνδυνο. Μακροπρόθεσμα, η στροφή σε ένα πιο προστατευτικό καθεστώς θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη δυνητική παγκόσμια παραγωγή, εμποδίζοντας την αύξηση της παραγωγικότητας. 

tanea.gr


Σχόλια