Το AI θα γίνει ποτέ συνειδητό;



Όταν οι κόσμοι της επιστημονικής-φαντασίας εισάγουν ρομπότ που φαίνονται και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, αργά ή γρήγορα οι κάτοικοι αυτών των κόσμων αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αυτογνωσίας των ρομπότ. Εάν ένα μηχάνημα είναι κατασκευασμένο για να μιμείται πραγματικά έναν άνθρωπο, ο «εγκέφαλός» του πρέπει να είναι αρκετά σύνθετος όχι μόνο για να επεξεργάζεται πληροφορίες όπως και δικές μας, αλλά και για να επιτύχει ορισμένους τύπους αφηρημένης σκέψης που μας κάνουν ανθρώπινους. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση του "εαυτού μας" και της θέσης μας στον κόσμο, μια κατάσταση γνωστή ως συνείδηση.
Ένα παράδειγμα sci-fi αγώνα για τον ορισμό της συνείδησης AI είναι οι "Άνθρωποι" της AMC (Τρίτη 10 / 9c από τις 5 Ιουνίου). Σε αυτό το σημείο της σειράς, τα ανθρώπινα μηχανήματα που ονομάζονται Synths έχουν γίνει αυτογνωστικοί. καθώς συνενώνονται σε κοινότητες για να ζήσουν ανεξάρτητες ζωές και να καθορίσουν ποιοι είναι, πρέπει επίσης να πολεμήσουν για αποδοχή και επιβίωση εναντίον των εχθρικών ανθρώπων που τις δημιούργησαν και τις χρησιμοποίησαν.

Αλλά τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει "συνείδηση" για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στον πραγματικό κόσμο και πόσο στενή είναι η AI για την επίτευξη αυτού του στόχου; [Intelligent Machines to Space Colonies: 5 Sci-Fi Όραμα του Μέλλοντος]

Οι φιλόσοφοι έχουν περιγράψει τη συνείδηση ​​σαν να έχουν μια μοναδική αίσθηση εαυτού και να συνειδητοποιούν τι συμβαίνει γύρω σου. Και οι νευροεπιστήμονες έχουν προσφέρει τη δική τους προοπτική για το πώς μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η συνείδηση, μέσω της ανάλυσης της δραστηριότητας του εγκεφάλου ενός ατόμου καθώς ενσωματώνει και ερμηνεύει τα αισθητήρια δεδομένα.

Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των κανόνων στην AI είναι δύσκολη. Με κάποιους τρόπους, οι ικανότητες επεξεργασίας του AI δεν είναι διαφορετικές από αυτές που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα εξελιγμένα συστήματα AI χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται βαθιά εκμάθηση για την ταχεία επίλυση υπολογιστικών εργασιών, χρησιμοποιώντας δίκτυα αλγορίθμων με στρώσεις οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους για την επίλυση όλο και πιο περίπλοκων προβλημάτων.

Είναι μια στρατηγική πολύ παρόμοια με αυτή των δικών μας εγκεφάλων, όπου η ταχύτητα των πληροφοριών διασυνδέεται μεταξύ των νευρώνων. Σε ένα νευρικό δίκτυο, η βαθιά εκμάθηση επιτρέπει στο AI να διδάξει πώς να εντοπίσει την ασθένεια, να κερδίσει ένα παιχνίδι στρατηγικής ενάντια στον καλύτερο άνθρωπο παίκτη στον κόσμο ή να γράψει ένα ποπ τραγούδι.

Αλλά για να επιτύχει αυτά τα κατορθώματα, κάθε νευρωνικό δίκτυο εξακολουθεί να βασίζεται σε έναν ανθρώπινο προγραμματιστή που θέτει τα καθήκοντα και επιλέγει τα δεδομένα για να μάθει από αυτό. Η συνείδηση ​​του AI θα σήμαινε ότι τα νευρικά δίκτυα θα μπορούσαν να κάνουν αυτές τις αρχικές επιλογές ", αποκλίνουν από τις προθέσεις των προγραμματιστών και κάνουν το δικό τους πράγμα", δήλωσε ο Edith Elkind, καθηγητής υπολογιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

livescience.com | foulscode.com
Σχόλια