Τι θα συμβεί στις τιμές του πετρελαίου το 2019;



Οι αναλυτές της Τράπεζας της Αμερικής Merrill Lynch εξέδωσαν μια πρόβλεψη τον Μάιο ισχυρίζοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου κατά το επόμενο έτος μπορούν να αυξηθούν τόσο υψηλά όσο τα $ 100 ανά βαρέλι. Μεταξύ των λόγων που οφείλονται στην αύξηση είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Ιράν και τα προβλήματα στην αγορά πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν σταθερή άνοδο από τον Ιούνιο του 2017 και πλησιάζουν το όριο των 80 $ ανά βαρέλι, ενώ ο Brent Crude χτύπησε στις 23 Μαΐου 79,84 δολάρια.

'Η γεωπολιτική κυριαρχεί ξανά στην αγορά'

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch, η απόσυρση των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστή και ως συμφωνία του Ιράν, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα και η συμφωνία του ΟΠΕΚ + θα οδηγήσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές του πετρελαίου το 2019 τη δυνατότητα να φτάσουν τα $ 100 ανά βαρέλι.

Η Goldman Sachs Group Inc. συμφωνεί ότι αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου, αλλά υποδηλώνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα φτάσουν τα 82,50 δολάρια το βαρέλι το καλοκαίρι, αλλά πιθανότατα να μειωθούν και πάλι το 2019. Ο CEO του γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα Total, Patrick Pouyanne, η άποψη ότι 100 δολάρια για ένα βαρέλι δεν θα αποτελέσουν έκπληξη, σημειώνοντας ότι ο κόσμος έχει εισέλθει "σε έναν νέο κόσμο [...] όπου η γεωπολιτική κυριαρχεί στην αγορά και πάλι".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου την απόσυρση της Ουάσινγκτον από την JCPOA, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν και κατά οποιασδήποτε εταιρείας που συνεργάζεται με τη χώρα.

Η Βενεζουέλα έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τους τους τελευταίους μήνες εν μέσω μίας συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Καράκας. Ο πρόεδρός της, Νίκολας Μαντούρο, ανακοίνωσε την απελευθέρωση κρυπτογραφημάτων που υποστηρίζονται από το κράτος, το Πετρό, με στόχο να βοηθήσει τη χώρα να πουλήσει το πετρέλαιο της και να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Πολιτική OPEC +

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ + για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου ισχύει εδώ και 1,5 έτη και κατάφερε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου μετά τη λήψη ενός δανεισμού το 2014. Μέχρι τώρα δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, όπου οι τιμές του πετρελαίου έχουν σχεδόν έφτασε το $ 80. Κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Απρίλιο, τα μέλη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν ότι οι χώρες σκοπεύουν να διατηρήσουν το όριο παραγωγής μέχρι τα τέλη του 2018. Ωστόσο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ρωσικού Lukoil και Gazprom εξέφρασαν πρόσφατα τη γνώμη τους στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τιμών, είναι καιρός να καταστήσουμε την συμφωνία OPEC + πιο ευέλικτη.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ, μαζί με τη Ρωσία και 10 άλλες μη μέλη (OPEC +), συμφώνησαν για περικοπές στην παραγωγή το Σεπτέμβριο του 2016 σε προσπάθεια αύξησης των τιμών του πετρελαίου πριν από το 2014. Η συμφωνία παρατάθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 για ένα έτος.

Κίνδυνοι από "$ 100 ανά βαρέλι"

Οι αναλυτές στην τράπεζα UBS της Ελβετίας έχουν ήδη καταγράψει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου φτάνοντας τα $ 100 ανά βαρέλι. Σύμφωνα με αυτούς, μια τόσο έντονη άνοδος των τιμών θα οδηγήσει στην παγκόσμια οικονομία να χάσει 16 μονάδες βάσης ανάπτυξης, που ισοδυναμεί με 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός αυτού, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η τρέχουσα τάση στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας ύφεσης στις ΗΠΑ.

(Στοιχεία από sputniknews)

Σχόλια