Σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω πολέμου
Το 2017 σύμφωνα με σχετική έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης του Εσωτερικού Εκτοπισμού
Σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω πολέμου
Τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία λόγω των ενόπλων συρράξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2017, με τον αριθμό αυτό να είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας δεκαετίας, αποκαλύπτει έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης του Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC), οργανισμού που καταγράφει τις τάσεις του φαινομένου, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Συνολικά, 11,8 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν εντός των συνόρων των χωρών τους το 2017, εξαιτίας των συρράξεων και της βίας—αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τα 6,9 εκατ. ανθρώπους που αναγκάστηκαν να κάνουν το ίδιο την αμέσως προηγούμενη χρονιά—σύμφωνα με την έκθεση του IDMC και του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC).
Αυτός «είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας», είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η Αλεξάντρα Μπίλακ, διευθύντρια του IDMC.
Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στις χώρες τους εξαιτίας ένοπλων συρράξεων, τονίζει η έκθεση του Κέντρου.
«Ο εντυπωσιακός αριθμός των ανθρώπων που είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας συρράξεων και βιαιοτήτων θα όφειλε να ανοίξει τα μάτια όλων μας», έκρινε από την πλευρά του ο Γιαν Έγκελαντ, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Ως προς τους εκτοπισμένους του 2017, το 76% από αυτούς εντοπίζεται σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους τη Συρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Ιράκ—σε αυτά τα τρία κράτη αναλογούν σχεδόν οι μισοί.
Στη Συρία εκτοπίστηκαν περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι πέρυσι, πολλοί από αυτούς για δεύτερη ή τρίτη φορά, αυξάνοντας τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στο κράτος αυτό που σπαράσσεται από τον πόλεμο σε 6,8 εκατομμύρια.
Η Υεμένη, η οποία βρισκόταν προηγουμένως στην πρώτη θέση του καταλόγου, δεν συγκαταλέγεται πλέον στη δεκάδα των χωρών που πλήττονται από το φαινόμενο, όμως αυτό οφείλεται στην αδυναμία πρόσβασης στο εμπόλεμο αυτό κράτος και την έλλειψη πληροφόρησης, τόνισε η Μπίλακ.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι πολύ πιο μεγάλος, καθώς το IDMC δεν έχει στη διάθεσή του πληροφορίες για 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους που είχε καταγραφεί ότι είτε επέστρεψαν στις εστίες τους, ή εγκαταστάθηκαν αλλού.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε 135 χώρες αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν εξαιτίας φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, καταιγίδες, κυκλώνες...).
Σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια πολιτών που ξερριζώθηκαν λόγω των πολέμων, συνολικά 31 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν μέσα στις χώρες τους την περασμένη χρονιά, ήτοι 80.000 την ημέρα.
tanea.gr