Ο Υπεράνθρωπος και εγώ
Μεγάλωσα με τους ήρωες του Ρούτσου και του Ανεμοδουρά (που τον ξέραμε εκείνη την εποχή σαν Αστρίτη): Γκαούρ-Ταρζάν, Μικρός Ηρως, Ο Υπεράνθρωπος. Βέβαια όσον αφορά το διάβασμα ήμουνα παμφάγος. Διάβαζα απ'όλα, από τις επιφυλλίδες του Σπορίδη στο Εθνος και τις Ναυτικές Ιστορίες του μέχρι την Σύγχρονη Εκλαϊκευμένη Αστρονομία του Χασάπη (που σίγουρα έπαιξε ρόλο στο γεγονός ότι αποφάσισα να γίνω Φυσικός). Παράλληλα μπήκε στη ζωή μου και η Αθλητική Ηχώ. Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τις αθλητικές μου ενασχολήσεις μπορεί να επισκεφτεί το ιστολόγιό μου http://rethinkingathletics.blogspot.com (για να κάνουμε και λίγη αυτοδιαφήμιση). Ωστόσο το αγαπημένο μου ανάγνωσμα ήταν ο Υπεράνθρωπος (που έγινε ίσως το έναυσμα για να αρχίσω να διαβάζω ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα).
Είχα αποφασίσει ότι έπρεπε να έχω την πλήρη συλλογή και των 96 τευχών. Θυμάμαι πόσο είχα ψάξει για να βρώ το τεύχος 27 που ήταν το τελευταίο που έλειπε. Και μετ΄από μερικά χρόνια έκανα κάτι το ασυγχώρητο. Δάνεισα μερικά τεύχη της συλλογής μου σε ένα φίλο και βέβαια δεν τα ξαναείδα ποτέ. Τα χρόνια πέρασαν και σε μιά μετακόμιση ο Υπεράνθρωπος μπήκε σε ένα κιβώτιο και ανέβηκε στο πατάρι. Πάντα θυμόμουνα την ανοησία που είχα κάνει και όταν έσπασε ο θερμοσίφωνας και πλημμύρισε το πατάρι πίστεψα πως αυτό ήταν η χαριστική βολή. Ημουνα σίγουρος ότι ο Υπεράνθρωπος είχε χαθεί για πάντα.
Το γεγονός ότι ζω στο Παρίσι εδώ και 45 χρόνια δεν διευκόλυνε τα πράγματα, έλα όμως που χάρη στο ίντερνετ έχουμε γίνει όλοι μια γειτονιά. Ετσι στις αρχές του 2016, σε μια νύχτα αϋπνίας, θυμήθηκα τον Υπεράνθρωπο, κάθησα στον υπολογιστή και βρέθηκα στο Μπαούλο. Πώς να περιγράψω την συγκίνησή μου όταν αντίκρυσα το αγαπημένο μου εξώφυλλο με την Ρεγκίνα την βασίλισσα των Δέκα. Δεν ήμουνα πια μόνος, υπήρχαν και άλλοι βουρλισμένοι σαν εμένα.
Βρήκα τις δευθύνσεις τους και έγραψα αμέσως στον Πάνο τον Κολιόπουλο και στον Γιώργο τον Βλάχο. (Θα είχα γραψει και στον Προκόπη τον Κωφό αλλά δεν είχα ηλεκτρονική διεύθυνση). Μου απήντησαν αμέσως και αποφάσισα στο επόμενο ταξίδι στην Ελλάδα να ανέβω στο πατάρι. Ετσι και έγινε. Εκεί με περίμεναν ένα θαύμα και δυό εκπλήξεις. Το θαύμα ήταν ότι το κιβώτιο που με ενδιέφερε δεν είχε πάθει τίποτα. Η δυσάρεστη έκπληξη ήταν ότι τελικά μου έλειπαν τα μισά τεύχη του Υπερανθρώπου από το 49 έως το 96 (τί απίστευτη βλακεία είχα κάνει Θεέ μου). Η ευχάριστη όμως έκπληξη ήταν ότι εκτός από τον Υπεράνθρωπο υπήρχαν ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα στο κιβώτιο: Ταν ο Υπερκόσμιος (πλήρης), Υπεράνθρωπος (του Μαράκη, πλήρης), κάμποσα Λέμμυ Κώσιον και κυρίως σχεδόν όλη η Β περίοδος του Γκαούρ-Ταρζάν του Ρούτσου (λείπουν μόνο 5 τεύχη από τα 52). Ετσι είχα κάτι να προσφέρω κι'εγώ στο Μπαούλο. Βρέθηκα με τον Γιώργο για καφέ και κουβέντα (με τον Πάνο έχουμε ραντεβού το Πασχα στην Κέρκυρα) και βάλαμε μπρος.
Γύρισα στο Παρίσι και άρχισα το σκανάρισμα. Αν καταφέρουμε μια μέρα να συμπληρώσουμε ψηφιακά όλη την συλλογή του Υπερανθρώπου αυτό θα είναι για μένα εκπλήρωση ενός ονείρου που το θεωρούσα απόλυτη ουτοπία. Και θα ήθελα να επισημάνω την τεράστια συλλογική δουλειά που γίνεται από τον Πάνο, τον Γιώργο και τον Προκόπη για να βελτιώσουν την ποιότητα των αρχείων, να τα εμπλουτίσουν με περιλήψεις και σχόλια και να τα παρουσιάσουν με τον ωραιότερο τρόπο. Για μένα δεν υπάρχει καλλίτερο δώρο από το να είμαι μέλος της ομάδας τους.
Βασίλης Γραμματικός
Παρίσι, Μάρτης 2016
=============Πρώτος Τόμος=============
# 1) Υπεράνθρωπε S.O.S... η Γη Κινδυνεύει.
Σ' αυτό το πρώτο και πάρα πολύ σπάνιο τεύχος ξεκινάει η εποποιία της οικογένειας των υπερανθρώπων που είναι εμπνευσμένη εικαστικά από την αμερικάνικη σειρά comics «Captain Marvel» --κυρίως σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες των στολών-- προσαρμοσμένης όμως στα καθ' ημάς και με την απαραίτητη προσθήκη αργότερα του δαιμόνιου Έλληνα επιστήμονα Ελ Γκρέκο.
Στο πρώτο τεύχος γνωρίζουμε τον γενάρχη της οικογένειας, τον Τζιμ Μπάρτον, τον Υπεράνθρωπο, η ιστορία της προέλευσης του οποίου είναι μια κατά γράμμα σχεδόν αντιγραφή εκείνης του Αμερικάνου Superman.
Εξαιρετικό δείγμα γραφής του Στέλιου Ανεμοδουρά που είχε το χάρισμα να καθηλώνει το αναγνωστικό του κοινό. Η δημιουργική φαντασία αυτού του ανθρώπου, που δούλευε κάτω από πίεση προκειμένου να προφταίνει τις πολλαπλές συγγραφικές του υποχρεώσεις κάθε βδομάδα, δεν είχε όρια!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Βασίλη Γραμματικό που προσφέρθηκε να σκανάρει τα τεύχη της συλλογής του ώστε να μπορέσουμε να διασώσουμε αυτή την σπάνια έκδοση.
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο στην αρχική του μορφή.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
#2) Οι Τερατάνθρωποι Εκδικούνται
Το τεύχος 2 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Τερατάνθρωποι Εκδικούνται», που δημοσιεύουμε σήμερα, προέρχεται από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού, πολύτιμου φίλου του «μπαούλου», που είχε την καλοσύνη να το διαθέσει μαζί με δεκάδες ακόμα τεύχη του «Υπερανθρώπου», εξασφαλίζοντας την αιώνια ευγνωμοσύνη όλων μας, όλων των συνταξιδιωτών στο κοινό ταξίδι μας στο χρόνο, στην εποχή που ήμασταν παιδιά. Ένα πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό στοιχείο αυτής προσφοράς είναι πως τα τεύχη της συλλογής του Βασίλη δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι! Κάπου, κοντά στο Σηκουάνα, υπάρχει ένα «μπαούλο», το «μπαούλο» του Βασίλη Γραμματικού, που άνοιξε και μας προσφέρει γενναιόδωρα τους θησαυρούς του! Το δικό μας «μπαούλο», το κοινό «μπαούλο» όλων μας, το «μπαούλο» του Πάνου, ξεφεύγει από τα σύνορα της χώρας και η αναζήτηση των θησαυρών των παιδικών μας χρόνων απλώνει τα φτερά της στις ηπείρους! Όλοι οι φυλαγμένοι με αγάπη θησαυροί των παιδικών μας χρόνων θα αποκαλυφθούν και θα προσφερθούν με την ίδια αγάπη με την οποία φυλάγονται, όπου κι αν βρίσκονται!
Κάπου μακριά, στην καρδιά της Ζούγκλας της Αφρικής, στην «Κοιλάδα του Διαβόλου», συμβαίνει κάτι παράξενο, τρομακτικό και απίστευτο! Μετά από μια φοβερή έκρηξη που συνταράζει το κέντρο της κοιλάδας, σχηματίζεται μια μαύρη τρύπα και από τα έγκατα της γης αρχίζουν να ξεχύνονται στην επιφάνεια αμέτρητα ανθρωποειδή πλάσματα πράσινου χρώματος που φέρουν κεραίες σαν της μέλισσας. Ο στρατός αυτός των ανθρωποειδών δεν είναι μόνο πολυάριθμος, οι Τερατάνθρωποι που τον αποτελούν είναι εφοδιασμένοι με ισχυρά όπλα και μέσα με τα οποία μπορούν να καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους. Η ανθρωπότητα απειλείται για μια ακόμα φορά με αφανισμό ή με υποταγή! Ο Υπεράνθρωπος, αν και μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει τους Τερατανθρώπους μεμονωμένα, είναι αδύνατο να εξουδετερώσει έναν τόσο πολυάριθμο στρατό και να απαλλάξει τους ανθρώπους από τη φοβερή αυτή απειλή. Η ανθρωπότητα θα σωθεί μόνο αν καταφέρει να ανακαλύψει και να εξουδετερώσει την πηγή του κακού…
Το τεύχος 2 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Τερατάνθρωποι Εκδικούνται» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 1 Μαΐου 1951 και σε δεύτερη έκδοση, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 1960.
Την εβδομάδα που εκδόθηκε το δεύτερο τεύχος του «Υπερανθρώπου» στην πρώτη περίοδο της έκδοσής του, το μόνο άλλο περιοδικό αυτής της κατηγορίας που κυκλοφορούσε ήταν το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Α’ περιόδου, του οποίου είχαν ήδη κυκλοφορήσει πάνω από σαράντα τεύχη, ενώ πριν ένα μήνα περίπου, στις 25 Μαρτίου 1951, είχε ολοκληρωθεί η έκδοση των 22 τευχών του περιοδικού «Περιπέτειες στη Ζούγκλα».
Την ίδια εβδομάδα που εκδόθηκε το δεύτερο τεύχος του «Υπερανθρώπου» στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του και συγκεκριμένα την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 1960 κυκλοφορούσε το τεύχος 59 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου με τίτλο «Το Φάντασμα που Μιλάει» και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 1960 κυκλοφορούσε το τεύχος 403 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Αίνιγμα του Νεκρού Δόγη».
Το συγκεκριμένο τεύχος 2 του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύει σήμερα το «μπαούλο» είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού, κυκλοφόρησε δηλαδή την 1η Μαΐου 1951. Αυτό προκύπτει από την τιμή του, που είναι 2.000 δραχμές και όχι 2 δραχμές όπως την ξέραμε εμείς που διαβάσαμε τη δεύτερη έκδοση χωρίς να ξέρουμε πως υπήρξε και πρώτη. Είναι γνωστό πως τα τρία μηδενικά αφαιρέθηκαν από την ονομαστική αξία των χρημάτων με νόμο του Ιουνίου 1954.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο στην αρχική του μορφή
Μια μικρή τεχνική λεπτομέρεια τεκμηρίωσης για τα με σχολαστική ακρίβεια αρχεία καταγραφής που διατηρεί ο φίλος Προκόπης. Το περιοδικό, που κυκλοφορούσε κάθε Τρίτη, πράγματι, θα έπρεπε αυτό το δεύτερο τεύχος να είχε κυκλοφορήσει την 1η Μαΐου 1951. Κυκλοφόρησε, όμως την επομένη μέρα, Τετάρτη 2 Μαΐου, επειδή λόγω της Πρωτομαγιάς δεν είχε γίνει διανομή τύπου.
Να κι η διαφημιστική προαγγελία του τεύχους. Μικρή συμβολή στην παρουσίαση της περιπέτειας "Οι Τερατάνθρωποι εκδικούνται":
"Από τα παρθένα βάθη της Αφρικής, μέσα από υπόγειες πόλεις, όπου ζουν χιλιάδες χρόνια, η φυλή των Τερατάνθρωπων βγαίνει στην επιφάνεια της Γης και ξεκινά για να κατακτήσει τον κόσμο!
Οι Τεραντάθρωποι είναι παράξενα όντα με πράσινο δέρμα και δυο αλλόκοτες κεραίες στο κεφάλι! Έχουν όπλα τελειότερα από τον ανθρώπων και ο στρατός τους σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του!
Οι άγριες φυλής της Αφρικής, στην αρχή κι έπειτα οι Αβησσυνοί, οι Αιγύπτιοι, οι Άραβες, οι Πέρσες υποτάσσονται στους Τερατάνθρωπους, που ετοιμάζονται τώρα να επιτεθούν εναντίον της Ευρώπης!
Ο Υπεράνθρωπος συνοδευόμενος από τους αχώριστους συντρόφους του, την Έλσα και τον Κοντοστούπη έρχεται για να σώσει την κοιτίδα του πολιτισμού! Θα προλάβει; Και θα μπορέσει να ανθέξει στα τρομερά όπλα και στα φριχτά σκυλιά των Τερατάνθρωπων;"
Γιώργος Βλάχος
#3) Το Κυνήγι των Ιπταμένων Δίσκων
Στο τεύχος 3 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Κυνήγι των Ιπταμένων Δίσκων», η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια φοβερή εξωγήινη απειλή. Χιλιάδες Ιπτάμενοι Δίσκοι εμφανίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και με τα πολυβόλα τους ή με τα αλλόκοτα σαν χταπόδια πλάσματα που ξεχύνονται από το εσωτερικό τους σκορπούν παντού την καταστροφή και το θάνατο. Τα αντιαεροπορικά κανόνια και οι οβίδες που εκτοξεύονται εναντίον των αλλόκοτων αυτών αερόπλοιων δεν τους προξενούν την παραμικρή ζημιά. Οι κυβερνήσεις ανησυχούν μήπως οι επιθέσεις αυτές είναι το προοίμιο μιας μεγαλύτερης επίθεσης με σκοπό την καταστροφή ή την υποδούλωση της Γης.
Ο Υπεράνθρωπος με τις εκπληκτικές δυνάμεις που διαθέτει αν και μεμονωμένα μπορεί να αντιμετωπίσει τους Ιπτάμενους Δίσκους και τα αλλόκοτα χταπόδια που ξεβράζονται από το εσωτερικό τους, είναι αδύνατο να εξουδετερώσει όλα αυτά τα αμέτρητα αερόπλοια που πραγματοποιούν επιθέσεις σε κάθε γωνιά της Γης. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εντοπίσει τη βάση από την οποία ξεκινούν για να πραγματοποιήσουν το καταστρεπτικό τους έργο. Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει σε έναν μακρινό πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα όπου αυτά που θα ανακαλύψει ξεπερνούν ακόμα και την πιο αχαλίνωτη φαντασία. Ο μακρινός αυτός πλανήτης κατοικείται από δύο φυλές ανθρώπων, τους Ελλαδίτες και τους Έλληνες και οι Ελλαδίτες έχουν ήδη έτοιμο έναν τεράστιο στόλο Ιπταμένων Δίσκων και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν άμεσα την τελική επίθεση για την κατάκτηση της Γης…
Το τεύχος 3 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Κυνήγι των Ιπταμένων Δίσκων», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από την στο Παρίσι ευρισκόμενη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού και είναι μία ακόμα προσφορά του σε όλους μας. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 8 Μαΐου 1951. Στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 1960.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#4) Μόνος Εναντίον Χιλίων
Στο τεύχος 4 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Μόνος Εναντίον Χιλίων», η Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια φοβερή απειλή που προέρχεται από τα ίδια της τα σπλάχνα. Στα έγκατα της γης, κάτω από τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης υπάρχει ένα δίκτυο από μικρές και μεγάλες σπηλιές και υπονόμους που ο φοβερός κακοποιός με το παρατσούκλι Μαύρος Δράκος τις έχει μετατρέψει σε ορμητήριό του για να πραγματοποιήσει τα παρανοϊκά του σχέδια, να υποτάξει την Αμερικανική ήπειρο και να γίνει δικτάτορας. Μέσα στα σκοτάδια των υπόγειων αυτών σπηλαίων ζούσε μια φυλή γοριλλανθρώπων, οι φοβεροί Νυχτάνθρωποι, που μπορούσαν να δουν καθαρά μέσα στο σκοτάδι και ο Μαύρος Δράκος με απειλές, υποσχέσεις και με τη βοήθεια του υπνωτισμού κατάφερε να τους μετατρέψει σε τυφλούς και υπάκουους εκτελεστές των διαταγών του. Ο παρανοϊκός Μαύρος Δράκος εκτός από το στρατό των Νυχτανθρώπων συνένωσε κάτω από τις διαταγές του και όλο τον εγκληματικό υπόκοσμο της Νέας Υόρκης και η μεγάλη νύχτα για την επίθεση που ετοίμασε εναντίον της μεγαλούπολης ήρθε! Θα καταφέρει ο Υπεράνθρωπος μόνος του να αντιμετωπίσει τις χιλιάδες των κακοποιών και τις χιλιάδες των πλασμάτων της νύχτας που θα εφορμήσουν σε κάθε γωνιά της πιο μεγάλης πόλης του Κόσμου;
Το τεύχος 4 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Μόνος Εναντίον Χιλίων», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από το Παρίσι, εκεί όπου βρίσκεται η πολύτιμη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού που το προσφέρει γενναιόδωρα σε όλους μας. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 15 Μαΐου 1951. Στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 1960 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#5) Οι Ουρανοξύστες Καταρρέουν
Στο τεύχος 5 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Ουρανοξύστες Καταρρέουν», ο εγκληματικός υπόκοσμος της Νέας Υόρκης αξιοποιώντας τις δυνατότητες της επιστήμης και έναν παρανοϊκό, φιλοχρήματο αλλά και μεγαλοφυή καθηγητή της Βιολογίας, που δημιουργεί έναν ολόκληρο στρατό από αλλόκοτα επιθετικά πουλιά που μοιάζουν με τους προϊστορικούς Πτεροδάκτυλους, απειλεί την ασφάλεια της μεγάλης και πλούσιας Αμερικής. Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν τους Πτεροδάκτυλους στις επιθέσεις που διενεργούν εναντίον εργοστασίων και βιομηχανιών, με σκοπό να κλέψουν επιστημονικές μελέτες και σχέδια σχετικά με την κατασκευή της ατομικής βόμβας, της βόμβας υδρογόνου και άλλων χημικών υλικών υψηλής τεχνολογίας που θα τους αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια. Ο Υπεράνθρωπος καλείται για μια ακόμα φορά να απαλλάξει την Αμερική από τους επικίνδυνους αυτούς κακοποιούς χτυπώντας το κακό στη ρίζα του, εξουδετερώνοντας τους επικεφαλής της φοβερής αυτής συμμορίας…
Ο τίτλος του τεύχους, «Οι Ουρανοξύστες Καταρρέουν», αν και εντυπωσιακός, δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, γιατί δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της ιστορίας, αφού ο κίνδυνος είναι οι Πτεροδάκτυλοι, που με ένα χτύπημα του φοβερού ράμφους τους μπορούν να ανοίγουν το κρανίο ενός ανθρώπου στα δύο, και όχι η κατάρρευση των ουρανοξυστών της Νέας Υόρκης.
Το τεύχος 5 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Ουρανοξύστες Καταρρέουν», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από το Παρίσι, εκεί όπου βρίσκεται η πολύτιμη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού που μας το προσφέρει γενναιόδωρα. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 22 Μαΐου 1951. Στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 1960 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#6) Οι Υπάνθρωποι Εξοντώνονται
Στο τεύχος 6 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Υπάνθρωποι Εξοντώνονται», η απειλή για την ανθρωπότητα προέρχεται για μια ακόμα φορά από τον υπόκοσμο της Αμερικής. Η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων ενός καινούριου και εντελώς άγνωστου μετάλλου, εκατό φορές πιο δυνατού και σκληρού από το ατσάλι, που εντόπισαν τα μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας κακοποιών σε ένα νησί στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού, στο Νησί των Υπανθρώπων, τους δίνει, έτσι νομίζουν, τη δυνατότητα να κυριαρχήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα καταφέρει ο Υπεράνθρωπος να ματαιώσει τα σχέδιά τους;
Οι «υπάνθρωποι» του τίτλου δεν είναι ούτε εξωγήινοι, ούτε κάποια ζόμπι που προέκυψαν από μετάλλαξη, είναι όπως φαίνεται και από το εξώφυλλο οι κακοποιοί του υπόκοσμου της Αμερικής που πήραν το όνομα αυτό από το ορμητήριό τους, το Νησί των Υπανθρώπων, που το ονόμασαν έτσι οι γεωγράφοι, γιατί χιλιάδες χρόνια πριν ζούσε εκεί μια φυλή που ήταν κράμα ανθρώπων και πιθήκων. Ανεξάρτητα πάντως από τον τυπικό λόγο που οι κακοποιοί αυτοί λέγονται «υπάνθρωποι», η όλη δράση τους, αλλά και η συμπεριφορά τους απέναντι στην Έλσα και στον Κοντοστούπη αποδεικνύει πως δεν έχουν μόνο το όνομα, αλλά… και τη «χάρη». Στο τεύχος αυτό ο δημοσιογράφος Τζιμ Μπάρτον ανακοινώνει στην αγαπημένη του συνάδελφο Έλσα Πάρεν πως είναι ο Υπεράνθρωπος και της ζητάει να γίνει γυναίκα του.
Το τεύχος 6 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Υπάνθρωποι Εξοντώνονται», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από το Παρίσι, εκεί όπου βρίσκεται η πολύτιμη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού που μας το προσφέρει γενναιόδωρα. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 29 Μαΐου 1951. Στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 1960 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 29 Φεβρουαρίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#7) Σύγκρουσις Γιγάντων
Στο τεύχος 7 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Σύγκρουσις Γιγάντων», η απειλή για την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο προέρχεται από τους Γερμανούς ναζιστές, που παρά τη συντριπτική τους ήττα έξι μόλις χρόνια πριν, στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, επανέρχονται για να πραγματοποιήσουν το εφιαλτικό τους όνειρο, να κάνουν τη Γερμανία κοσμοκράτειρα. Οι Γερμανοί ναζί έχουν στήσει ένα μυστικό αρχηγείο στην Αμερική επικεφαλής του οποίου είναι ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ, που δεν είναι νεκρός όπως νομίζουν όλοι, αλλά ζει και με τη βοήθεια των πιο ικανών και μαχητικών στελεχών του ετοιμάζουν μια τρομερή συνομωσία που θα τους κάνει κατ’ αρχήν αφέντες της πιο βιομηχανικής χώρας του κόσμου, της Αμερικής. Οι Γερμανοί ναζί ανακάλυψαν σε ένα άγνωστο οροπέδιο σε μια απομονωμένη από τον έξω κόσμο κοιλάδα των πανύψηλων βουνών της Σιέρα Μάντρε στην Καλιφόρνια ένα τρομερό όπλο που θα αναγκάσει την Αμερική να υποταχτεί στα σχέδιά τους. Στην κοιλάδα αυτή που την περιτριγυρίζουν από όλες τις μεριές πανύψηλοι γκρεμοί ζουν χιλιάδες προϊστορικά μεγαθήρια, Βροντόσαυροι και Δεινόσαυροι, που λόγω της απομόνωσης της κοιλάδας δεν χάθηκαν κατά τους προϊστορικούς χρόνους όπως όλα τα άλλα ζώα του είδους τους, αλλά επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Οι Γερμανοί ναζί καταφέρνουν να βγάλουν τα πανίσχυρα αυτά μεγαθήρια από την κοιλάδα, που ελεύθερα πια ξεχύνονται σε όλη την Αμερική σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή. Οι φοβεροί Βροντόσαυροι και Δεινόσαυροι είναι τόσο δυνατοί και ανθεκτικοί που ακόμα και ο Υπεράνθρωπος δυσκολεύεται να τους καταβάλει. Και το χειρότερο, οι ναζί καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν την αγαπημένη μνηστή του Υπερανθρώπου, την Έλσα, καθώς και τον αγαπημένο του φίλο Μπιλ Φακτ, το γνωστό Κοντοστούπη…
Αυτή η ιστορία με το Χίτλερ που δεν αυτοκτόνησε, αλλά κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη εγκαταλείποντας το υπόγειο καταφύγιο της καγκελαρίας λίγο πριν την κατάληψή της από τον Κόκκινο Στρατό κυκλοφορούσε ευρέως μετά τον πόλεμο και αυτή προφανώς ενέπνευσε το συγγραφέα του «Υπερανθρώπου» να στήσει αυτή την περιπέτεια. Θυμάμαι πως την είχα ακούσει κι εγώ αυτή την ιστορία από κάποιο συνομήλικό μου παιδί που μου την είπε, αλλά τώρα που το σκέφτομαι, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο αυτός ο φίλος μου να είχε υπόψη αυτά που μου είπε, όχι γιατί λέγονταν γενικά την περίοδο εκείνη, αλλά γιατί είχε διαβάσει ο ίδιος ή κάποιο άλλο παιδί που του τα είπε, αυτό το τεύχος 7 του «Υπερανθρώπου», που έχουμε τη χαρά να διαβάσουμε σήμερα, εξήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, χάρη στο Βασίλη Γραμματικό που το προσέφερε γενναιόδωρα στο «μπαούλο».
Το τεύχος 7 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Σύγκρουσις Γιγάντων», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 5 Ιουνίου 1951 και στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 1960 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι, όπως και τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε ο Βασίλης Γραμματικός, της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#8) Ο Μαύρος Θεός Θανατώνει
Στο τεύχος 8 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Μαύρος Θεός Θανατώνει», η απειλή για την Αμερική σε πρώτη φάση και για ολόκληρο τον κόσμο στη συνέχεια προέρχεται από τους πιστούς μιας δαιμονικής λατρείας της Αφρικής, που θέλουν να διαδώσουν και να επιβάλουν τη λατρεία του Μαύρου Θεού τους σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι πιστοί της λατρείας του Μαύρου Θεού έχουν δημιουργήσει στην Αμερική μια μυστική οργάνωση που τα μέλη της επιδίδονται σε αθρόες απαγωγές Αμερικανών πολιτών. Οι απαγωγείς με τη χρήση υπνωτικών μαγικών βοτάνων, με την απειλή του κεραυνού που εκτοξεύεται από το μέτωπο του αγάλματος του Μαύρου Θεού και με τη δύναμη υπνωτισμού που διαθέτει ο επικεφαλής ιερέας υποτάσσουν τη θέληση των ανύποπτων θυμάτων τους, μετατρέποντάς τα σε πειθήνια όργανα και τυφλούς οπαδούς της θρησκείας τους. Οι τεράστιες φυσικές δυνάμεις του Υπερανθρώπου δεν είναι αρκετές για να αντισταθεί ούτε αυτός στις υπνωτικές δυνάμεις του ιερέα και στους καπνούς του θυμιάματος των μαγικών βοτάνων που υποτάσσουν τη θέληση και το χειρότερο, οι σαρικοφόροι οπαδοί της φοβερής αυτής λατρείας έχουν απαγάγει την εδώ και τρεις μήνες γυναίκα του Υπερανθρώπου, την Έλσα, αλλά και τον φίλο του τον Κοντοστούπη…
Το τεύχος 8 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Μαύρος Θεός Θανατώνει», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 12 Ιουνίου 1951 και στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 1960 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το Βασίλη Γραμματικό και είναι όπως και τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε γενναιόδωρα σε όλους μας της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
==================================================================
========== Δεύτερος Τόμος ==========
#9) Κεραυνός, ο Γυιός του Υπερανθρώπου
Στο τεύχος 9 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Κεραυνός, ο Γυιός του Υπερανθρώπου», εμφανίζεται για πρώτη φορά ο γιος του Υπερανθρώπου ο Ντάνυ, ο Κεραυνός, ένα αγόρι με όμορφα χαρακτηριστικά, αρμονικό σώμα, μυώδη μέλη, πλατιούς ώμους και με ένα χαμόγελο πάντα στο πρόσωπο. Ο ήδη δεκάχρονος Ντάνυ Μπάρτον έχει κληρονομήσει όλες τις υπερφυσικές δυνάμεις του πατέρα του. Μπορεί να πετάει, η δύναμη και η αντοχή του είναι απίστευτη για την ηλικία του και οι σφαίρες δεν μπορούν να τρυπήσουν το ελαστικό και συγχρόνως σκληρό κορμί του.
Η εμφάνιση του Κεραυνού συμπίπτει με μια νέα απειλή για την Αμερική. Ένας παρανοϊκός επιστήμονας, ο Δόκτωρ Χ, ανακάλυψε μια ουσία που μπορεί να μετατρέψει μέσα σε λίγους μήνες ένα παιδάκι σε γίγαντα και επικεφαλής μιας μυστικής εγκληματικής οργάνωσης από ανθρώπους του υποκόσμου που απαγάγουν μικρά παιδιά και τα μετατρέπουν σε κτηνώδεις γίγαντες, δημιουργεί έναν στρατό γιγάντων με τον οποίο σκοπεύει να υποτάξει την Αμερική και να γίνει δικτάτορας. Σε μια επιχείρηση απαγωγής παιδιών, που ο Υπεράνθρωπος με το γιο του καταφέρνουν να αναχαιτίσουν τους κακοποιούς, ο Κεραυνός δέχεται μια σφαίρα στο κεφάλι που λόγω της μικρής ηλικίας του δεν έχει αποκτήσει ακόμα την πλήρη ανθεκτικότητά του, πέφτει αναίσθητος και οι κακοποιοί τον απαγάγουν. Ο Υπεράνθρωπος θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί ο σατανικός Δόκτωρ Χ έχοντας όμηρο τον Κεραυνό μπορεί να εκβιάσει τον Υπεράνθρωπο εξουδετερώνοντας έτσι τη μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει ένα τέλος στα σχέδιά του…
Το τεύχος 9 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Κεραυνός, ο Γυιός του Υπερανθρώπου», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 19 Ιουνίου 1951 και στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 1960 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το Βασίλη Γραμματικό και είναι όπως και τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε γενναιόδωρα σε όλους μας της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#10) Στα Δόντια του Λιονταριού
Στο τεύχος 10 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στα Δόντια του Λιονταριού», ο Υπεράνθρωπος μεταφέρει τη δράση του στη Ζούγκλα της Ινδίας, εκεί όπου έχει καταφύγει ο παρανοϊκός επιστήμονας Δόκτωρ Χ, για να ολοκληρώσει το σατανικό σχέδιο που ο Υπεράνθρωπος στο προηγούμενο τεύχος απέτρεψε την πραγματοποίησή του, να δημιουργήσει έναν στρατό γιγάντων με τον οποίο σκοπεύει να υποτάξει τον κόσμο και να γίνει δικτάτορας. Ο Δόκτωρ Χ εκτός από την ουσία για τη μετατροπή των παιδιών σε κτηνώδεις γίγαντες διαθέτει και ένα δεύτερο ισχυρό όπλο. Ανακάλυψε μία ακόμα φαρμακευτική ουσία που αφαιρεί τη δύναμη της θέλησης και μετατρέπει τους ανθρώπους σε άβουλα και αδύναμα όντα, που υπακούουν τυφλά στις διαταγές του. Ο Υπεράνθρωπος για να σώσει την Έλσα που ο Δόκτωρ Χ καταφέρνει να αιχμαλωτίσει, αναγκάζεται να πιει το θολό υγρό ρισκάροντας την μετατροπή του σε άβουλο πλάσμα στην υπηρεσία του σατανικού αντιπάλου του…
Ο Δόκτωρ Χ είναι ο πρώτος αντίπαλος του Υπερανθρώπου που η δράση του εκτείνεται σε περισσότερα του ενός τεύχη. Θα ακολουθήσει Ε κ ε ί ν ο ς, που θα εμφανιστεί στο τεύχος 14 και αργότερα θα εμφανιστεί ο φοβερότερος και μακροβιότερος αντίπαλος των Υπερανθρώπων, ο σατανικός Δόκτωρ Φάουστ, που η αντιμετώπισή του θα ήταν αδύνατη χωρίς τις επιστημονικές ανακαλύψεις του Έλληνα που θα προστεθεί στην οικογένεια των Υπερανθρώπων, του Ελ Γκρέκο.
Η μεταφορά της δράσης στο τεύχος αυτό στη Ζούγκλα και οι περιπέτειες με τα άγρια λιοντάρια που περιλαμβάνει μπορεί να αποδοθεί στον ανταγωνισμό του «Υπερανθρώπου» με το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Α’ περιόδου που κυκλοφορούσε παράλληλα την περίοδο που γράφτηκε αυτή η ιστορία. Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα από μικρός με άλλα παιδιά, όταν διαβάζαμε τα τεύχη της Β’ έκδοσης του Υπερανθρώπου και της Γ’ έκδοσης του «Γκαούρ-Ταρζάν», αν ο Υπεράνθρωπος ή ο Γκαούρ μπορεί να νικήσει πιο εύκολα ένα λιοντάρι! Όλα τα παιδιά καταλαβαίναμε βέβαια πως ο Υπεράνθρωπος ήταν πιο δυνατός, αλλά παίζαμε με την κρυφή μας επιθυμία να είναι ο Γκαούρ αυτός που μπορεί να νικήσει πιο εύκολα ένα γιγαντόσωμο λιοντάρι!
Το τεύχος 10 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στα Δόντια του Λιονταριού», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 26 Ιουνίου 1951 και στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το Βασίλη Γραμματικό και είναι όπως και τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε γενναιόδωρα σε όλους μας της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#11) Οι Αετοί Εφορμούν
Στο τεύχος 11 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι αετοί εφορμούν», ο Υπεράνθρωπος με το γιο του τον Κεραυνό καλούνται να αντιμετωπίσουν τους Χαμόα, μια μεγάλη φυλή των ουρανών, που ήρθαν στη Γη από ένα μακρινό άστρο στην καρδιά του Γαλαξία, στο πλαίσιο μιας εξερευνητικής αποστολής που τους ανέθεσε η κυβέρνηση του πλανήτη τους. Σκοπός της αποστολής τους είναι να συλλέξουν από κάθε άστρο που θα εξερευνήσουν, συμπεριλαμβανομένης και της Γης, νοήμονα πλάσματα κάθε φυλής και κάθε κατηγορίας, που θα τα μεταφέρουν στον πλανήτη τους για να τα μελετήσουν οι επιστήμονές τους, υποβάλλοντάς τα σε πειράματα και πολλαπλές δοκιμασίες, όπως στο πολύ κρύο, στην υψηλή ζέστη και στις υψηλές πιέσεις, για να δουν ποιες από τις φυλές αυτές θα μπορούσαν να ζήσουν στον πλανήτη τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς που απαγάγουν είναι η Έλσα και ο Κοντοστούπης και ο Υπεράνθρωπος με το γιο του έχουν φυσικά έναν επιπλέον λόγο να ματαιώσουν τα σχέδια των επικίνδυνων αυτών εξωγήινων και να ελευθερώσουν όλους όσους αιχμαλώτισαν…
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της περιπέτειας είναι πως για πρώτη φορά στο ενδέκατο αυτό τεύχος του περιοδικού ο Υπεράνθρωπος δεν έχει να αντιμετωπίσει μια απειλή που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα ή έστω την Αμερική, αλλά έναν σχετικά περιορισμένο κίνδυνο που απειλεί συγκεκριμένα άτομα, που κινδυνεύουν να μεταφερθούν στο μακρινό πλανήτη Χαμόα για να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά ως πειραματόζωα.
Κάτι που πρόσεξα και μου άρεσε σ’ αυτή την ιστορία είναι πώς αξιοποιείται από το συγγραφέα Στέλιο Ανεμοδουρά η δειλία του Κοντοστούπη για να μας πει κάτι πολύ ενδιαφέρον που ίσως αφορά τη συμπεριφορά όλων των ανθρώπων που κάνουν ηρωικές πράξεις. Μια τέτοια παράτολμη και ηρωική πράξη αποφασίζει να κάνει και ο Κοντοστούπης για να βοηθήσει την Έλσα, τη γυναίκα του αγαπημένου του φίλου, του Υπερανθρώπου, να ελευθερωθεί και όταν αυτή τον ρωτάει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει, ο δειλός νάνος της απαντάει πως δεν πρέπει να ρωτάει, αλλά να κάνει γρήγορα και να τον βοηθήσει, γιατί αν ο ίδιος συνειδητοποιήσει τι σκοπεύει να κάνει, τότε θα… λιποθυμήσει από την τρομάρα του!
Το τεύχος 11 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Αετοί Εφορμούν», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 3 Ιουλίου 1951 και στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το Βασίλη Γραμματικό και είναι όπως και τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε γενναιόδωρα σε όλους μας της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#12) Το Τραίνο του Θανάτου
Στο τεύχος 12 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Τραίνο του Θανάτου», η απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ο Υπεράνθρωπος με το γιο του τον Κεραυνό προέρχεται από μια μεγάλη συμμορία του υποκόσμου της Αμερικής με επικεφαλής κάποιον Τζην Ουίλλιαμς, που είναι γνωστός στους κύκλους των φίλων και συνεργατών του και ως «Γύπας», λόγω της σκληρότητας και της επιθετικότητάς του. Ο Γύπας με τη συμμορία του επιδίδονταν κυρίως σε ληστείες τραπεζών και τρένων, αλλά όταν έμαθαν για το μυστικό ορυχείο Σεληνίου των Αμερικανών βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, κατάλαβαν πως είχαν μια μοναδική ευκαιρία να γίνουν όλοι τους δισεκατομμυριούχοι κλέβοντας το πολύτιμο ορυκτό, κατασκευάζοντας τις ιδιαίτερα καταστρεπτικές βόμβες Σεληνίου και πουλώντας τες πανάκριβα σε κράτη εχθρικά προς την Αμερική. Ο Γύπας με τη συμμορία του καταφέρνουν να κλέβουν το Σελήνιο, εξαφανίζοντας στην κυριολεξία τα τρένα που μεταφέρουν το πολύτιμο ορυκτό και ο Υπεράνθρωπος το πρώτο που πρέπει να κάνει πριν από οτιδήποτε άλλο είναι να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης των τρένων…
Σύμφωνα με την περιπέτεια αυτή, οι βόμβες Σεληνίου είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικές, τόσο που μια μικρή τέτοια βόμβα, όχι μεγαλύτερη από μια μπάλα ποδοσφαίρου, είναι δέκα φορές πιο καταστρεπτική από τις ατομικές βόμβες που κατασκευάζονταν την εποχή εκείνη! Η επιλογή του στοιχείου Σεληνίου, που δεν ήταν νέο εκείνη την εποχή που γράφτηκε αυτή η ιστορία, γιατί ανακαλύφτηκε διακόσια περίπου χρόνια νωρίτερα από σήμερα, για να του αποδοθούν τέτοιες ιδιότητες που του αποδίδονται, από επιστημονικής πλευράς είναι εντελώς άστοχη και ο συγγραφέας πιθανόν να το επέλεξε λόγω της γοητείας που ενδεχομένως μπορεί να ασκήσει το όνομά του… Σελήνιο!
Η περιπέτεια αυτή εντάσσεται κατά κάποιο τρόπο στο κλίμα του λεγόμενου «ψυχρού πολέμου» της εποχής που γράφτηκε. Αν και φυσικά τα εχθρικά προς την Αμερική κράτη δεν κατονομάζονται, αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις του κακού, που ενδεχομένως θα απειλήσουν την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο με ολοκληρωτική εξόντωση αν αποκτήσουν τις βόμβες Σεληνίου. Αντίθετα, η κατοχή ενός τόσο καταστρεπτικού όπλου από την κυβέρνηση της Αμερικής που ήδη το κατασκευάζει, δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ανθρωπότητα και ούτε καν για τους εχθρούς της, γιατί οι Αμερικανοί δεν θα το χρησιμοποιήσουν παρά μόνο αμυντικά, «αν η χώρα τους κινδυνέψει ποτέ να υποδουλωθεί»!!!
Το τεύχος 12 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Τραίνο του Θανάτου», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 10 Ιουλίου 1951 και στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το Βασίλη Γραμματικό και είναι όπως και τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε γενναιόδωρα σε όλους μας της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#13) Στη Χώρα των Τρελλών
Στο τεύχος 13 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στη Χώρα των Τρελλών», ο Υπεράνθρωπος με τη γυναίκα του την Έλσα, το γιο του τον Κεραυνό και τον φίλο του τον Κοντοστούπη ταξιδεύουν στη Χονολουλού όπου σκοπεύουν να περάσουν μερικές ξέγνοιαστες εβδομάδες διακοπών στην άγρια φύση, κυνηγώντας, σκαρφαλώνοντας στα δέντρα και μαζεύοντας σπάνια λουλούδια, έντομα και πέτρες από εντυπωσιακά πετρώματα. Ιδιαίτερα ο Κοντοστούπης περιμένει πώς και πώς να χαρεί τη ζωή, να διασκεδάσει, να ξεφαντώσει, να φάει άγριους καρπούς, να μεθύσει με χυμό από καρύδες και να χορέψει το χορό «ούλα-ούλα» με τις όμορφες γυναίκες του νησιού, μακριά από επικίνδυνες αποστολές, κακούργους και τέρατα που τον φέρνουν πάντοτε στα όρια της λιποθυμίας που σπάνια την αποφεύγει. Όμως, αλλιώς τα λογαριάζει ο Κοντοστούπης και αλλιώς έρχονται τα πράγματα, γιατί στη ζούγκλα της Χονολουλού αντί γι αυτά που περιμένουν, βρίσκουν τρελούς ιθαγενείς, έναν τερατώδη γορίλα, τον Γκολέμ, που ακόμα και ο Υπεράνθρωπος δεν είναι βέβαιος πως μπορεί να αντιμετωπίσει και το χειρότερο, το «Μαύρο Μάγο», έναν λευκό που με τη βοήθεια μερικών κόλπων της χημείας έπεισε τους ιθαγενείς πως είναι μάγος και τους υπέταξε, ελέγχει τον Γκολέμ και τους πιθήκους υπηκόους του και με τις επιστημονικές γνώσεις βιολόγου που κατέχει δημιούργησε μια ποικιλία μηλιάς που όποιος φάει τα μήλα της τρελαίνεται. Ο Υπεράνθρωπος χωρίς να ξέρει τρώει ένα τέτοιο μήλο και τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα…
Η μεταφορά και στο τεύχος αυτό της δράσης στη Ζούγκλα και η μονομαχία του Υπερανθρώπου με τον κτηνώδη γορίλα Γκολέμ μπορεί να αποδοθεί στον ανταγωνισμό του «Υπερανθρώπου» με το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Α’ περιόδου, που κυκλοφορούσε παράλληλα την περίοδο που γράφτηκε αυτή η ιστορία. Το περιβάλλον της ζούγκλας, τα άγρια θεριά και τα τέρατα του συγγραφέα του «Γκαούρ-Ταρζάν» ασκούσαν μια ιδιαίτερη γοητεία στους μικρούς αναγνώστες και ο συγγραφέας του «Υπερανθρώπου» φρόντιζε να περιλάβει, όπως είδαμε και σε προηγούμενα τεύχη, και στις δικές του ιστορίες παρόμοια θηρία και τέρατα και περιβάλλον ζούγκλας. Η αλληλεπίδραση των δύο ανταγωνιστικών περιοδικών θα εκδηλωθεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση, όταν ο συγγραφέας του «Γκαούρ-Ταρζάν», στην Β’ περίοδο της έκδοσής του, θα περιλάβει παρανοϊκούς αλλά κορυφαίους επιστήμονες και στις δικές του ιστορίες και θα μεταφέρει και δικές του περιπέτειες στο διάστημα, ακόμα και στον πλανήτη Άρη!
Το τεύχος 13 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στη Χώρα των Τρελλών», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 17 Ιουλίου 1951 και στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το Βασίλη Γραμματικό και είναι όπως και τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε γενναιόδωρα σε όλους μας της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#14) Ο Προδότης Παγιδεύεται
Στο τεύχος 14 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Προδότης Παγιδεύεται» εμφανίζεται Ε κ ε ί ν ο ς, ένας φοβερός αντίπαλος για τον Υπεράνθρωπο και τον γιο του τον Κεραυνό και ο μεγαλύτερος και πιο επικίνδυνος εχθρός της ανθρωπότητας που υπήρξε ποτέ. Μετά τον Δόκτορα Χ των τευχών 9 και 10 που ήταν ο πρώτος αντίπαλος του Υπερανθρώπου που η δράση του επεκτάθηκε σε πάνω από ένα τεύχος, η δράση Ε κ ε ί - ν ο υ, σε αυτοτελείς πάντα περιπέτειες, εκτείνεται σε αρκετά τεύχη.
Ε κ ε ί ν ο ς ήταν κάποτε ένας συνηθισμένος άνθρωπος που εργαζόταν ως μηχανικός σε ένα μεταλλείο Ραδίου, αλλά μετά τον εγκλωβισμό του σε μια σήραγγα που κατέρρευσε και την έκθεσή του για δέκα μέρες στην ακτινοβολία του ραδιενεργού χημικού αυτού στοιχείου αποκτά απίστευτες διανοητικές, πνευματικές και ψυχικές ικανότητες. Η δύναμη της θελήσεώς του είναι αφάνταστη. Μπορεί και μόνο με το βλέμμα του να καταφέρνει ισχυρά χτυπήματα στους αντιπάλους του, ακόμα και στους Υπερανθρώπους. Μπορεί ακόμα να αλλάζει μορφή και να γίνεται ό,τι θέλει, γίγαντας, νάνος, σκυλί, λιοντάρι, τίγρης, φίδι, υποβάλλοντας στους αντιπάλους του την εντύπωση πως αποκτά τις δυνάμεις και τις ικανότητες των πλασμάτων που παίρνει τη μορφή τους. Το σώμα του εκπέμπει ένα μαγνητικό κύμα που σπρώχνει ή έλκει με αφάνταστη δύναμη και με τις εφευρέσεις που έχει επινοήσει μπορεί να τσακίσει ακόμα και τους πιο δυνατούς και μυώδεις αντιπάλους του χωρίς να σαλέψει ούτε ένα δαχτυλάκι του!
Ε κ ε ί ν ο ς, με όλες αυτές τις ικανότητες που διαθέτει και με τις δυνατότητες που του εξασφαλίζουν οι εφευρέσεις του, επισκέπτεται με ένα μεγάλο σφαιρικό αερόπλοιο διάφορους πλανήτες και μελετάει τα πλάσματα που τους κατοικούν, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια ανώτερη ράτσα όντων με τη βοήθεια των οποίων να κατακτήσει όχι μόνο τη Γη, αλλά ολόκληρο το γνωστό σύμπαν. Σε ένα μακρινό πλανήτη, στον «Βέγα 5», βρίσκει μια φυλή μικροσκοπικών ανθρώπων-πουλιών, τους Ραμφίσκους, που αν εμπλουτιστεί η ατμόσφαιρα του πλανήτη τους με οξυγόνο θα γίνουν πιο μεγαλόσωμοι, θα αναπτυχθεί ο εγκέφαλός τους και θα μετατραπούν στους τρομερότερους πολεμιστές του σύμπαντος με τους οποίους θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τα παρανοϊκά του σχέδια, να γίνει ο Άρχοντας των Κόσμων. Με μια κατάλληλη συσκευή που επινοεί, αφαιρεί το οξυγόνο από ολόκληρες περιοχές της Γης για να το μεταφέρει στον «Βέγα 5», καταδικάζοντας όμως τους ανθρώπους των περιοχών αυτών σε άμεσο θάνατο από ασφυξία. Ο Υπεράνθρωπος και ο Κεραυνός καλούνται για μια ακόμα φορά να σώσουν την ανθρωπότητα και να εξουδετερώσουν τον φοβερό αυτόν αντίπαλο. Από τη φυλή των Ραμφίσκων θα προέλθει και ο Τσιπιτσίπ, που θα προστεθεί από το τεύχος αυτό και για τα σαράντα τουλάχιστον επόμενα τεύχη στην οικογένεια του Υπερανθρώπου. Ο Τσιπιτσίπ θα βρίσκεται συνεχώς σε αντιδικία με τον Κοντοστούπη υπενθυμίζοντάς του την μέχρι λιποθυμίας δειλία του ακόμα και με την… υποψία κινδύνου!
Το τεύχος 14 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Προδότης Παγιδεύεται», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 24 Ιουλίου 1951 και στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το Βασίλη Γραμματικό και είναι όπως και τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε γενναιόδωρα σε όλους μας της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#15) Ο Κεραυνός Υποτάσσει τη Ζούγκλα
Στο τεύχος 15 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Κεραυνός Υποτάσσει τη Ζούγκλα», ο Υπεράνθρωπος με τη γυναίκα του Έλσα, το γιο του Κεραυνό, τον φίλο και συνάδελφό του στη δημοσιογραφία Κοντοστούπη και τον πιστό και αφοσιωμένο στον Υπεράνθρωπο μικροσκοπικό Τσιπιτσίπ βρίσκονται στην Αφρική για να ανακαλύψουν τα ερείπια μιας αρχαίας πολιτείας χαμένης μέσα στη Ζούγκλα. Όμως, ανακαλύπτοντας τη χαμένη πολιτεία σύντομα θα διαπιστώσουν πως τα ανάκτορα και τα οικοδομήματά της έχουν μετατραπεί σε άντρο και κρησφύγετο Ε κ ε ί ν ο υ, του ισχυρότερου και πιο επικίνδυνου αντιπάλου που αντιμετώπισε ποτέ ο Υπεράνθρωπος. Ε κ ε ί ν ο ς, μετά την πρώτη του αποτυχία στο προηγούμενο τεύχος, ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια δεύτερη επίθεση εναντίον του ανθρώπινου γένους. Μετά από πειράματα που έκανε σε συνηθισμένα μυρμήγκια και σφήκες κατάφερε να δημιουργήσει μεταλλαγμένα έντομα από τα δύο αυτά είδη, χιλιάδες φορές πιο μεγάλα, πιο επιθετικά και πιο καταστρεπτικά από τα κοινά έντομα και σύντομα, με τα αυγά που έχουν γεννήσει, θα διαθέτει έναν ανίκητο στρατό από γιγάντια μυρμήγκια και σφήκες, που θα μπορεί να ελέγχει και να κατευθύνει τηλεπαθητικά όπως Ε κ ε ί ν ο ς θέλει. Ο Υπεράνθρωπος θα βρεθεί σύντομα σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί Ε κ ε ί ν ο ς καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την Έλσα και τον Κοντοστούπη και να θάψει ζωντανό στα έγκατα της γης ακόμα και τον ίδιο τον Υπεράνθρωπο. Ευτυχώς, ο Κεραυνός είναι ελεύθερος να δράσει…
Το τεύχος 15 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Κεραυνός Υποτάσσει τη Ζούγκλα», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 31 Ιουλίου 1951 και στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Την περίοδο που γράφτηκε αυτή η περιπέτεια, το 1951, το μόνο ανταγωνιστικό περιοδικό του «Υπερανθρώπου» που κυκλοφορούσε ήταν το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Α’ περιόδου. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η μεταφορά μιας περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας στο περιβάλλον της ζούγκλας και το εξώφυλλο με τη μάχη του Κεραυνού με έναν εξαγριωμένο ρινόκερο να εντάσσονται στις ανάγκες αυτού του ανταγωνισμού. Για τον ίδιο λόγο είναι πιθανόν να προστέθηκε στο τεύχος αυτό στην παρέα του Υπερανθρώπου και η μαϊμουδίτσα Νάι-Νάι, που γίνεται αχώριστη φίλη του Κοντοστούπη και θρονιάζει μόνιμα στον ώμο του. Πολύ σύντομα βέβαια, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αυτών επιτυχημένων εκδόσεων, που μαζί με το «Μικρό Ήρωα» είναι από τις καλύτερες εκείνης της εποχής, παύει να υφίσταται, γιατί η έκδοση του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Α’ περιόδου διακόπτεται για να ενταθεί όμως δύο περίπου μήνες αργότερα με την έκδοση του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το Βασίλη Γραμματικό και είναι όπως και τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε γενναιόδωρα σε όλους μας της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#16) Ο Πέτρινος Κύκλωπας
Στο τεύχος 16 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πέτρινος Κύκλωπας», Ε κ ε ί ν ο ς, ο άνθρωπος με τις χίλιες μορφές, επανέρχεται για τρίτη φορά με το ίδιο πάντα εφιαλτικό όνειρό του, να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος. Αυτή τη φορά το σχέδιό του είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Έχει κατασκευάσει μια συσκευή που έχει την ιδιότητα να έλκει προς τη γη τα αεροπλάνα που πετούν και να τα καταστρέφει. Έκρυψε είκοσι τέτοιες συσκευές σε είκοσι διαφορετικά σημεία της Αμερικής, εγκατέστησε το αρχηγείο του στη Ζούγκλα της Νότιας Αμερικής στο κούφιο εσωτερικό ενός «πέτρινου κύκλωπα» και διευθύνει από κει μέσω ραδιοφωνικών κυμάτων τη λειτουργία των συσκευών του καταρρίπτοντας αεροπλάνα, χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεται τα μέρη που έκρυψε τις συσκευές για να τις ελέγχει. Ο σκοπός του είναι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της δυνατότητας των πτήσεων με αεροπλάνα κι έτσι να μπορέσει να επιβάλλει τους όρους του στην κυβέρνηση της Αμερικής και στη συνέχεια στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου. Σε ένα ταξίδι του Υπερανθρώπου με την οικογένειά του και τους φίλους του στη Νότια Αμερική το αεροπλάνο τους δέχεται την έλξη των συσκευών Ε κ ε ί ν ο υ, που καταφέρνει στη συνέχεια να αιχμαλωτίσει την Έλσα και τον Κοντοστούπη αποκτώντας για μια ακόμα φορά τη δυνατότητα να εκβιάζει τον Υπεράνθρωπο απειλώντας τη ζωή της γυναίκας του και του φίλου του…
Το τεύχος 16 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πέτρινος Κύκλωπας» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 7 Αυγούστου 1951. Δέκα σχεδόν χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 1961 κυκλοφόρησε και πάλι στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Μια μέρα πριν την κυκλοφορία του τεύχος 16 του «Υπερανθρώπου» της δεύτερης έκδοσής του, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 1961, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 73 της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το μυστήριο των Μυστηρίων» και τρεις μέρες πριν, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 1961, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 417 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Τζιτζίκι Εναντίον Μικροβίου». Είναι η περίοδος που τα τρία κορυφαία περιοδικά του είδους των δεκαετιών 1950 και 1960, το «Γκαούρ-Ταρζάν», «Ο Υπεράνθρωπος» και «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούν ταυτόχρονα και φυσικά ανταγωνιστικά! Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα προσφέρθηκε κι αυτό στο «μπαούλο» από το Βασίλη Γραμματικό και είναι της Α’ έκδοσης.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2016
Download PDF
Το Κεντρικό Δισέλιδο
====================================================================
=============Τρίτος Τόμος=============
#17) Αστραπή, η Κόρη του Υπερανθρώπου
Στο τεύχος 17 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Αστραπή, η Κόρη του Υπερανθρώπου», εμφανίζεται για πρώτη φορά η κόρη του Υπερανθρώπου η Ντιάνα, η Αστραπή, που γεννήθηκε όταν ο γιος του ο Ντάνυ, ο Κεραυνός, ήταν μόλις δύο ετών. Ο Υπεράνθρωπος για να προφυλάξει την κόρη του από επίδοξους απαγωγείς, που μπορεί να την απήγαγαν για να τον εκβιάσουν και να τον αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον του κακού, κράτησε μυστική τη γέννησή της και την έστειλε στη γιαγιά της, στη μητέρα της γυναίκας του της Έλσας, να τη μεγαλώσει εκείνη. Η Αστραπή στα δώδεκα χρόνια της έχει ήδη αποκτήσει, όπως και ο αδελφός της ο Κεραυνός, τις υπερφυσικές ικανότητες του πατέρα της, μπορεί να πετάει, το σώμα της έχει την αντοχή και την ελαστικότητα να μένει ανέπαφο από οποιοδήποτε χτύπημα, οι σφαίρες δεν τη σκοτώνουν και η γροθιά της έχει τόση δύναμη που μπορεί να τσακίσει έναν ατσάλινο θώρακα και να ρίξει αναίσθητο έναν πρωτοπαλαιστή.
Για τη δωδεκάχρονη Αστραπή ήρθε πλέον η ώρα να αφήσει τη γιαγιά της, να ζήσει με τους γονείς της και με τις υπερφυσικές δυνάμεις που διαθέτει να βοηθήσει την ανθρωπότητα, που για μια ακόμα φορά απειλείται. Αυτή τη φορά η απειλή προέρχεται από μια εγκληματική οργάνωση γυναικών με εξωτικά χαρακτηριστικά και σχιστά μάτια, που επιδίδονται σε μυστηριώδεις ληστείες με αποκλειστική λεία διαμάντια και μικροσκοπικά ελατήρια. Ο Υπεράνθρωπος, για να αιχμαλωτίσει μία από αυτές τις γυναίκες, να την ανακρίνει και να δει τι συμβαίνει, αναθέτει στη μικρή, αλλά προικισμένη με υπερφυσικές δυνάμεις, κόρη του τη σύλληψη μιας τέτοιας γυναίκας. Η μικρή Ντιάνα δεν θα κινούσε την υποψία των γυναικών και θα μπορούσε να τα καταφέρει. Η αναζήτηση της γυναικείας αυτής οργάνωσης οδηγεί τους Υπερανθρώπους σε ένα υψίπεδο των Ιμαλαΐων, όπου η φυλή των αμαζόνων στην οποία ανήκουν οι γυναίκες και η τρομερή βασίλισσά τους, η Ντέλκα, ετοιμάζουν τον φοβερό στρατό των Αστροφέγγαρων για να κατακτήσουν τον κόσμο…
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της περιπέτειας είναι η αναφορά στον πόλεμο της Κορέας που εκείνη την περίοδο που γράφτηκε αυτή η ιστορία ήταν σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, όταν ο Υπεράνθρωπος και ο Κεραυνός, που πετούν πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό με κατεύθυνση τα Ιμαλάια, φτάνουν πάνω από την Κορέα, αναφέρεται πως στη χώρα αυτή «τα κανόνια ξερνούν φωτιά και θάνατο». Οι μικροί αναγνώστες της εποχής δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα να δεχτούν πως οι υπεράνθρωποι δρούσαν κι αυτοί την ίδια περίοδο που διάβαζαν τις περιπέτειές τους!
Το τεύχος 17 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Αστραπή, η Κόρη του Υπερανθρώπου», που δημοσιεύουμε σήμερα, προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του πολύτιμου φίλου του «μπαούλου», του Βασίλη Γραμματικού. Το πρωτότυπο του τεύχους είναι φυλαγμένο με αγάπη για πάνω από εξήντα χρόνια, βρίσκεται στο Παρίσι και ο Βασίλης Γραμματικός το μοιράζεται με όλους μας με την ίδια αγάπη με την οποία το έχει φυλαγμένο, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και χωρίς τον υπολογισμό που κάναμε από μικροί, όταν μοιραζόμασταν τα τεύχη μας με τα άλλα παιδιά, υπολογίζοντας πως θα διαβάζαμε κι εμείς τα δικά τους!
Το συγκεκριμένο τεύχος 17 του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύει σήμερα το «μπαούλο» είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 14 Αυγούστου 1951. Από την έρευνα που έκανα προκύπτει πως την εβδομάδα που κυκλοφόρησε το τεύχος αυτό δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτής της κατηγορίας, γιατί μόλις είχε διακοπεί η κυκλοφορία του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Α’ περιόδου και η κυκλοφορία των τευχών της Β’ περιόδου δεν είχε αρχίσει ακόμα. Στη δεύτερη έκδοσή του το τεύχος 17 του «Υπερανθρώπου» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσε παράλληλα το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου και φυσικά και ο «Μικρός Ήρως». Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, αλλά και οι αναγνώστες ήταν πολλοί, πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη προηγούμενη περίοδο.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2016
Download PDF
Το Κεντρικό δισέλιδο
#18) Κεραυνός εναντίον Κεραυνού
Στο τεύχος 18 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Κεραυνός Εναντίον Κεραυνού», ο Υπεράνθρωπος με τη βοήθεια των παιδιών του, του Κεραυνού και της Αστραπής, θα πρέπει να αντιμετωπίσει για μια ακόμα φορά τον φοβερότερο αντίπαλο και πιο μεγάλο εχθρό του ανθρωπίνου γένους, Ε κ ε ί ν ο ν! Η δύναμη της θελήσεως Ε κ ε ί ν ο υ είναι αφάνταστη. Μπορεί ακόμα και μόνο με το βλέμμα του να καταφέρνει ισχυρά χτυπήματα στους αντιπάλους του, ακόμα και στους Υπερανθρώπους. Μπορεί ακόμα να αλλάζει μορφή και να γίνεται, ζώο, πουλί, καπνός, σκορπιός ή άνθρωπος αποκτώντας τις δυνάμεις και τις ικανότητες των πλασμάτων που παίρνει τη μορφή τους. Στην περιπέτεια αυτή, μετά τα τεύχη 14, 15 και 16, εμφανίζεται και πάλι με μια νέα απειλητική για όλη την ανθρωπότητα δυνατότητα. Έχει κατασκευάσει μια σειρά από μικρές συσκευές που δημιουργούν, κυκλώνες, τυφώνες, σίφουνες και θύελλες που μπορούν να ισοπεδώσουν ολόκληρες περιοχές και να προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Πώς θα μπορέσουν οι Υπεράνθρωποι να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο που εκτός από τα βίαια φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει, έχει τη δυνατότητα να παίρνει ακόμα και τη μορφή των Υπερανθρώπων αναγκάζοντάς τους να παλέψουν με τον ίδιο τον εαυτό τους;
Το τεύχος 18 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Κεραυνός Εναντίον Κεραυνού», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από το Παρίσι, εκεί όπου βρίσκεται η πολύτιμη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού που το προσφέρει γενναιόδωρα σε όλους μας. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 21 Αυγούστου 1951. Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και ο «Υπεράνθρωπος» ήταν μονοκράτορας. Ο βασικός ανταγωνιστής του, το «Γκαούρ-Ταρζάν», μόλις είχε διακόψει την Α’ περίοδο της έκδοσής του και η Β’ περίοδος θα άρχιζε περίπου δύο μήνες αργότερα. Στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 3 Μαρτίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση, που από το τεύχος αυτό και μετά εμπλουτίζεται με περισσότερες εικόνες, και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#19) Ο Άρχων του Κόσμου
«Ο Άρχων του Κόσμου» του τίτλου του τεύχους 19 του «Υπερανθρώπου» είναι Ε κ ε ί ν ο ς, ο φοβερότερος αντίπαλος που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι Υπεράνθρωποι και ο μεγαλύτερος και πιο επικίνδυνος εχθρός που έχει γνωρίζει ποτέ η ανθρωπότητα. Αυτή τη φορά Ε κ ε ί ν ο ς επιστρέφει, διαθέτοντας έναν τρομερό στρατό Άυλων όντων, που όταν συναντούν αντίσταση εξοργίζονται και μετατρέπονται σε ακόμα πιο επικίνδυνους άυλους Φλογανθρώπους. Τα όντα αυτά είτε με τη μία είτε με την άλλη τους μορφή είναι εντελώς άτρωτα και ακόμα και οι Υπεράνθρωποι είναι αδύνατο να τα εξοντώσουν. Ελέγχοντας έναν τέτοιο στρατό, Ε κ ε ί ν ο ς βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην εκπλήρωση του εφιαλτικού για την ανθρωπότητα ονείρου του, να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος. Η μόνη επιλογή που έχει ο Υπεράνθρωπος είναι να επισκεφτεί το μακρινό αστέρι Χουιχού, το τέταρτο του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου, που είναι ο πλανήτης προέλευσης αυτών των φοβερών όντων, και εκεί να προσπαθήσει να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του. Όμως, το τρωτό σημείο των Άυλων θα το ανακαλύψει τελικά εντελώς τυχαία ο Κοντοστούπης εξασφαλίζοντας το χρυσό παράσημο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών…
Το τεύχος 19 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Άρχων του Κόσμου», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού που βρίσκεται στο Παρίσι και προσφέρεται κι αυτό γενναιόδωρα σε όλους μας. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 28 Αυγούστου 1951. Για το τεύχος αυτό ισχύουν τα ίδια που αναφέρθηκαν και για το τεύχος 18, πως την εβδομάδα που κυκλοφόρησε δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και πως ο βασικός ανταγωνιστής του, το «Γκαούρ-Ταρζάν», είχε πριν μερικές εβδομάδες διακόψει την Α’ περίοδο της έκδοσής του και η Β’ περίοδος θα άρχιζε δύο σχεδόν μήνες αργότερα. Στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια και ακόμα πιο πλούσια από το τεύχος αυτό και μετά εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#20) Ο Τρόμος των Ωκεανών
Στο τεύχος 20 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Τρόμος των Ωκεανών» η απειλή για την αμερικανική ήπειρο προέρχεται από τους Άτλαντες, έναν λαό που ζει σε υπόγειες πόλεις στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού. Οι Άτλαντες είναι απόγονοι των λαών της Ατλαντίδος, της ηπείρου που κάλυπτε στο μακρινό παρελθόν την περιοχή μεταξύ της Αφρικής και της Αμερικής. Η Ατλαντίδα πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια μετά από έναν τρομακτικό σεισμό καταποντίστηκε στα βάθη του Ωκεανού, αλλά πολλοί κάτοικοί της κατάφεραν να επιβιώσουν στις υπόγειες πόλεις που πρόλαβαν να οικοδομήσουν χάρη στον υψηλό πολιτισμό τους και τις τεχνολογικές γνώσεις τους. Η γλώσσα που μιλούν οι Άτλαντες είναι τα αρχαία Ελληνικά, που τα πήραν από τους Έλληνες με τους οποίους είχαν στενές σχέσεις πολύ πριν καταστραφεί η ήπειρός τους. Οι Άτλαντες που επιβίωσαν στις υπόγειες πόλεις που πρόλαβαν να κατασκευάσουν, προόδευσαν τεχνολογικά ακόμα περισσότερο στους αιώνες που ακολούθησαν την καταστροφή. Ανακάλυψαν συσκευές που τους εξασφάλισαν το οξυγόνο που χρειάζονταν για την επιβίωσή τους, κατασκεύασαν αυτοκίνητα, αεροπλάνα και όπλα που εξουδετερώνουν τον αντίπαλο καλύπτοντάς τον με ένα στρώμα πάγου, ανακάλυψαν εκρηκτικές ύλες με απίστευτη δύναμη και ακόμα δημιούργησαν και έναν τεχνητό ήλιο, όμοιο σχεδόν με τον αληθινό! Οι Άτλαντες μετά από τις τέσσερις χιλιετίες στα βάθη του Ωκεανού αποφασίζουν να επανέλθουν στην επιφάνεια της γης διεκδικώντας την ηγεμονία όλου του κόσμου και καλούν τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να μεταναστεύσουν στις άλλες ηπείρους, απειλώντας τους πως αν δεν συμμορφωθούν θα ανατινάξουν με τα πανίσχυρα εκρηκτικά που διαθέτουν ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο! Ο Υπεράνθρωπος και τα παιδιά του, ο Κεραυνός και η Αστραπή, δεν έχουν καθόλου χρονικά περιθώρια καθυστερήσεων και καταδιώκουν τους πολεμιστές των Ατλάντων στην υπόγεια πόλη τους, εκεί όπου θα κριθεί το μέλλον της αμερικανικής ηπείρου και ολόκληρης της ανθρωπότητας…
Αυτό που μου έκανε εντύπωση σ’ αυτή την περιπέτεια είναι το τραγικό τέλος που επιφυλάσσει ο συγγραφέας σε ένα παρακλάδι του ανθρώπινου πολιτισμού με ανώτερο τεχνολογικό επίπεδο, που έχει τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν της μυθικής Ατλαντίδος και που κατάφερε να επιβιώσει ακόμα και από μια τέτοια καταστροφή, όπως ο καταποντισμός μιας ολόκληρης ηπείρου. Το χειρότερο είναι πως το κουμπί για την ολοσχερή καταστροφή της Πολιτείας των Ατλάντων το γυρίζει ο ίδιος ο Υπεράνθρωπος, ο υποτίθεται προστάτης της ανθρωπότητας! Γιατί άραγε οι Άτλαντες δεν θεωρήθηκε πως αποτελούν κομμάτι της ανθρωπότητας που θα έπρεπε να δικαιούνται κι αυτοί έστω ένα κομμάτι της επιφάνειας της γης για να ζήσουν εγκαταλείποντας τις υπόγειες πόλεις τους; Γιατί ο συγγραφέας επιλέγει την ολοσχερή εξόντωση ενός λαού, όποιο κι αν ήταν το παράπτωμά του, που επιβίωσε υποτίθεται για τέσσερις χιλιάδες χρόνια, για να καταστραφεί στη σύγχρονη εποχή με το γύρισμα ενός κουμπιού; Μήπως γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στο παιδικό αναγνωστικό κοινό η απουσία των Ατλάντων από το σύγχρονο κόσμο; Ή μήπως το τραγικό αυτό τέλος των Ατλάντων σ’ αυτή την περιπέτεια κρύβει κάτι βαθύτερο;
Το τεύχος 20 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Τρόμος των Ωκεανών», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού και προσφέρεται με την ίδια γενναιοδωρία όπως και όλα τα υπόλοιπα που μας προσέφερε. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της πρώτης έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 1951. Όταν κυκλοφορούσε το τεύχος αυτό, δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και ο βασικός ανταγωνιστής του, το «Γκαούρ-Ταρζάν», θα επανακυκλοφορούσε μερικές εβδομάδες αργότερα, στα μέσα του Οκτωβρίου 1951, στη Β’ περίοδο της έκδοσής του. Στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Την περίοδο αυτή «Ο Υπεράνθρωπος είχε ανταγωνιστές, είχε το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου και το «Μικρό Ήρωα».
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 10 Μαΐου 2016
Download PDF
Το Κεντρικό δισέλιδο
#21) Βασιλιάς των Ερυθροδέρμων
Ο «Βασιλιάς των Ερυθροδέρμων» του τίτλου του τεύχους 21 του «Υπερανθρώπου» είναι ο Κοντοστούπης, που Ε κ ε ί ν ο ς, που επανέρχεται μετά το διάλειμμα του προηγούμενου τεύχους ως μάγος αυτή τη φορά μιας φυλής Ερυθροδέρμων, τον μετατρέπει σε κτηνώδη ισχυρότατο γίγαντα και ελέγχοντας τη θέλησή του τον στρέφει εναντίον του Υπερανθρώπου και των παιδιών του, της Αστραπής και του Κεραυνού. Σειρά μετά τον Κοντοστούπη έχει ο Τσιπιτσίπ που Ε κ ε ί ν ο ς τον μετατρέπει κι αυτόν σε ένα γιγαντόσωμο πλάσμα περισσότερο απειλητικό, που φέρνει τους Υπερανθρώπους σε ακόμα πιο δύσκολη θέση! Τη μεγαλύτερη όμως απειλή την αντιμετωπίζουν οι Υπεράνθρωποι όταν Ε κ ε ί ν ο ς μεταμορφώνεται ο ίδιος σε ένα γιγάντιο, πανίσχυρο και ταχύτατο τέρας με κεφάλι αετού, λαιμό καμηλοπάρδαλης, ουρά βόα, κορμί σαύρας και νύχια μεγάλα σαν χαυλιόδοντες ελέφαντα…
Το τεύχος 21 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Βασιλιάς των Ερυθροδέρμων», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού και προσφέρθηκε κι αυτό με την ίδια γενναιοδωρία και την ίδια φροντίδα όπως και όλα τα υπόλοιπα. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 1951. Όταν κυκλοφορούσε το τεύχος αυτό στην πρώτη του έκδοση, δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτής της κατηγορίας, ενώ στη Β’ περίοδο της έκδοσής του, την Παρασκευή 24 Μαρτίου 1961, κυκλοφορούσαν σημαντικοί ανταγωνιστές και μάλιστα τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου που την Πέμπτη 23 Μαρτίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 78 με τίτλο «Το χαλύβδινο Τέρας» και ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 21 Μαρτίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 422 με τον… προκλητικό τίτλο «Το Μεγάλο Πρόβλημα (1+1+2x3-2:3=…0)»!
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 16 Μαΐου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#22) Το Μυστικό του Πράσινου Ελέφαντα
Στο τεύχος 22 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Μυστικό του Πράσινου Ελέφαντα» η απειλή για την ανθρωπότητα προέρχεται από μια γυναίκα, μια διακεκριμένη βιολόγο, πρώην καθηγήτρια σε ένα πανεπιστήμιο της ναζιστικής Γερμανίας, φανατική οπαδό του Χιτλερισμού, που μετά την ήττα του Άξονα αποσύρθηκε από τον πολιτισμένο κόσμο για να προετοιμάσει την εκδίκησή της. Η επικίνδυνη αυτή γυναίκα πριν ακόμα τελειώσει ο πόλεμος είχε κάνει μια σπουδαία ανακάλυψη. Είχε ανακαλύψει πως αν ένα ζώο θερμανθεί σε θερμοκρασία εκατό βαθμών και αμέσως μετά ψυχθεί σε θερμοκρασία εκατό βαθμών υπό το μηδέν μετατρέπεται σε κρυστάλλους απαράλλακτους με διαμάντια παραμένοντας ζωντανό! Μετά τον πόλεμο η φανατική αυτή οπαδός του ναζισμού εγκαταστάθηκε σε μια μεγάλη σπηλιά της ζούγκλας στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, όπου συνέχισε τις έρευνές της, τελειοποίησε την ανακάλυψή της και κατασκεύασε μια συσκευή που μετατρέπει ανθρώπους που απαγάγει με τη βοήθεια ενός «πράσινου ελέφαντα» σε «διαμαντανθρώπους». Τα αλλόκοτα αυτά όντα με τα ισχυρά ηλεκτρικά πεδία που δημιουργούνται από τους κρυστάλλους τους μπορούν να κεραυνοβολήσουν και να σκοτώσουν τους ανθρώπους που απλά και μόνο θα τα αγγίξουν! Η φοβερή αυτή γυναίκα σκοπεύει να δημιουργήσει έναν μεγάλο στρατό διαμαντανθρώπων που αν τους μεταφέρει στην Ευρώπη και την Αμερική θα σπείρουν τον όλεθρο και την καταστροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους, αυτή θα είναι η εκδίκησή της για την ήττα και την καταστροφή που υπέστησαν στον πόλεμο οι δυνάμεις του ναζισμού. Η Βασίλισσα των Διαμαντανθρώπων βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην εκπλήρωση των επιδιώξεών της, γιατί έχοντας καταφέρει να μετατρέψει τον Κοντοστούπη, αλλά και τα παιδιά του Υπερανθρώπου, τον Κεραυνό και την Αστραπή, σε διαμαντανθρώπους μπορεί να εκβιάζει και τον ίδιο τον Υπεράνθρωπο που αποτελεί την τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας για να αντιμετωπιστεί η φοβερή αυτή απειλή…
Το τεύχος 22 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Μυστικό του Πράσινου Ελέφαντα», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού και προσφέρεται με την ίδια γενναιοδωρία και την ίδια φροντίδα όπως και όλα τα υπόλοιπα τεύχη που μας προσέφερε και θα μας προσφέρει ακόμα. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της πρώτης έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 1951. Όταν κυκλοφορούσε το τεύχος αυτό στην πρώτη του έκδοση, δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτής της κατηγορίας, ενώ στη Β’ περίοδο της έκδοσής του, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 1961, κυκλοφορούσαν σημαντικοί ανταγωνιστές και μάλιστα τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου που την Πέμπτη 30 Μαρτίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 79 με τίτλο «Ο Κουρσάρος των Ουρανών» και ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 28 Μαρτίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 423 με τίτλο «Νταχάου!»
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#23) Η Αστραπή Επιτίθεται
Στο τεύχος 23 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Αστραπή Επιτίθεται» ο Υπεράνθρωπος με τα παιδιά του, τον Κεραυνό και την Αστραπή, καλούνται να προστατέψουν ένα πλανητόπλοιο που κατασκευάστηκε πρόσφατα από μια ομάδα διαλεχτών επιστημόνων για να βγει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και να ταξιδέψει στους πλανήτες! Προορισμός της πρώτης του αποστολής είναι ο πλανήτης Κρόνος, που σύμφωνα με τις τελευταίες αστρονομικές θεωρίες είναι κατοικήσιμος και η ανθρωπότητα μπορεί να δημιουργήσει εκεί αποικίες! Όμως, το πολλά υποσχόμενο αυτό ταξίδι αναβάλλεται συνεχώς, είτε λόγω ανεξήγητων βλαβών, είτε λόγω δολιοφθορών, είτε ακόμα και μιας ανοιχτής απόπειρας ανατίναξης του πλανητοπλοίου, που ευτυχώς λόγω της προνοητικότητας των υπευθύνων, που έβαλαν στη θέση του αληθινού ένα ψεύτικο, αποτυγχάνει. Είναι φανερό πως κάποιος και για άγνωστο λόγο θέλει να εμποδίσει αυτό το ταξίδι και ο Υπεράνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να αναλάβει όχι μόνο να προστατέψει το πλανητόπλοιο πριν την αναχώρησή του, αλλά και να το οδηγήσει ο ίδιος μαζί με τα παιδιά του στο μακρινό πλανήτη με τους δακτυλίους. Όμως, στο μακρύ και δύσκολο αυτό ταξίδι προς τον άγνωστο πλανήτη θα βρεθούν για μια ακόμα φορά, αλλά και τελευταία, αντιμέτωποι με τον πιο επικίνδυνο εχθρό της ανθρωπότητας, Ε κ ε ί ν ο ν …
Μετά από τις περιπέτειες των τευχών 14, 15, 16, 18, 19 και 21, Ε κ ε ί ν ο ς στο τεύχος αυτό εξοντώνεται με έναν ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο που επιφύλαξε ο συγγραφέας του «Υπερανθρώπου» στους μικρούς αναγνώστες του των αρχών της δεκαετίας του ’50, έναν τρόπο που είχαν την τύχη να χαρούν και να απολαύσουν και οι μικροί αναγνώστες των αρχών της δεκαετίας του ’60, όπως εγώ. Θυμάμαι με τι ανακούφιση διαβάσαμε για το τέλος Ε κ ε ί ν ο υ, που είχε φέρει τόσες πολλές φορές σε δύσκολη θέση τους Υπερανθρώπους και στα όρια τις αποτυχίας να διασώσουν την ανθρωπότητα. Όμως, και μετά το θάνατό του ο φοβερός αυτός αντίπαλος άφησε πίσω του το σπόρο του κακού και έναν άξιο συνεχιστή του, τον Σατούρ, τον μαύρο Υπεράνθρωπο του κακού με τη μαύρη στολή και τον πλανήτη Κρόνο στο στήθος…
Το τεύχος 23 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Αστραπή Επιτίθεται», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού και προσφέρθηκε κι αυτό με την ίδια γενναιοδωρία και την ίδια φροντίδα όπως και όλα τα υπόλοιπα. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 1951. Όταν κυκλοφορούσε το τεύχος αυτό στην πρώτη του έκδοση, δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτής της κατηγορίας, ενώ στη Β’ περίοδο της έκδοσής του, την Παρασκευή 7 Απριλίου 1961, κυκλοφορούσαν σημαντικοί ανταγωνιστές και μάλιστα τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 6 Απριλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 80 με τίτλο «Το Όνειρο του Βρυκόλακα» που έχει δημοσιευτεί ήδη στο «μπαούλο», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 4 Απριλίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 424 με τίτλο «Ο Μικρός Προδότης» και το προηγούμενο Σάββατο, την 1 Απριλίου 1961, είχε αρχίσει η κυκλοφορία της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με το πρώτο τεύχος της σειράς, που τα παιδιά της εποχής το περιμέναμε πώς και πώς, γιατί πάντα τα προηγούμενα τεύχη που δεν είχαμε διαβάσει προκαλούσαν τη φαντασία μας, πόσο μάλλον εφόσον επρόκειτο για το πρώτο τεύχος του «Μικρού Ήρωα», που είχε κυκλοφορήσει οχτώ χρόνια νωρίτερα με τον εντυπωσιακό και γοητευτικό τίτλο, «Ελεύθερος Σκλάβος»!
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 23 Μαΐου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#24) Στην Αγκαλιά των Ερπετών
Στην περιπέτεια του τεύχους 24 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στην Αγκαλιά των Ερπετών» η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εισβολή εξωγήινων όντων, που με ένα γιγάντιο πλανητόπλοιο δέκα φορές μεγαλύτερο από το πιο μεγάλο υπερωκεάνιο προσεδαφίζονται στη Δυτική Αμερική. Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί το λαό να εγκαταλείψει την περιοχή που θα απειληθεί πρώτη, την Καλιφόρνια, και ζητάει τη βοήθεια των Υπερανθρώπων. Ο Υπεράνθρωπος με τα παιδιά του, τον Κεραυνό και την Αστραπή, σπεύδουν στην περιοχή της Καλιφόρνιας και διαπιστώνουν με τα ίδια τους τα μάτια αυτά που είχαν γίνει ήδη γνωστά για τους φοβερούς αυτούς εισβολείς, πως είναι ακέφαλα όντα, που τα μάτια, η μύτη και το στόμα τους είναι πάνω στο στήθος τους και στο επάνω μέρος του κορμού τους, εκεί που έπρεπε κανονικά να βρίσκεται ο λαιμός τους, έχουν πυκνά μαλλιά. Οι Ακέφαλοι κινούνται καβάλα σε μεγάλα φίδια και διαθέτουν όπλα που εκτοξεύουν γλώσσες γαλάζιας φωτιάς που πλήττουν θανάσιμα τους αντιπάλους τους. Το χειρότερο όμως δεν είναι η φρικτή εμφάνισή τους και τα όπλα που διαθέτουν, το χειρότερο είναι πως όταν δέχονται βλήματα από πυροβόλα όπλα ή τα χτυπήματα από τις ατσάλινες γροθιές των Υπερανθρώπων που θα έπρεπε να τους σκοτώνουν, όχι μόνο δεν εξοντώνονται, αλλά διπλασιάζονται! Ένας αεροπόρος που έριξε μια βόμβα πάνω σε μια ομάδα εκατό Ακέφαλων τους πολλαπλασίασε σε χίλιους! Οι Ακέφαλοι που ήρθαν για να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γη για το καλό της κλίμα και για να υποδουλώσουν τους κατοίκους της και να τους έχουν να εργάζονται για λογαριασμό τους φαίνεται να είναι άτρωτοι και ο Υπεράνθρωπος καταλαβαίνει από την πρώτη στιγμή πως αν δεν βρεθεί το τρωτό τους σημείο η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη…
Το τεύχος 24 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στην Αγκαλιά των Ερπετών», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού και προσφέρεται με την ίδια γενναιοδωρία και την ίδια φροντίδα όπως και όλα τα υπόλοιπα τεύχη που μας προσέφερε και θα μας προσφέρει ακόμα. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της πρώτης έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 1951. Όταν κυκλοφορούσε το τεύχος αυτό στην πρώτη του έκδοση δεν είχε ανταγωνιστές, γιατί δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτής της κατηγορίας, ενώ στη Β’ περίοδο της έκδοσής του, την Παρασκευή 14 Απριλίου 1961, κυκλοφορούσαν σημαντικοί ανταγωνιστές και μάλιστα τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 13 Απριλίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 81 με τίτλο «Αιχμάλωτοι στις Φλόγες», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 11 Απριλίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 425 με τίτλο «Ο Μαύρος Πράκτωρ» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 15 Απριλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 3 με τίτλο «Οι Τύραννοι Τρέμουν».
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 28 Μαΐου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
----------------------------------------------------------------------------------------
=============Τέταρτος Τόμος=============
#25) Σατούρ, Ο Μαύρος Υπεράνθρωπος
Σε κείμενο του Στέλιου Ανεμοδουρά, υπό το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης, εξώφυλλο κι εσωτερική εικονογράφηση του Βύρωνα Απτόσογλου (Byron).
----------------------------
Το τεύχος 25 του «Υπερανθρώπου», στην έκδοση που τον γνώρισα εγώ, κυκλοφόρησε στις 21 Απριλίου 1961. Στα τεύχη αυτής της έκδοσης όπως επισήμανε και ο Γιώργος Βλάχος δεν υπήρχε καμιά ένδειξη πως τα 96 τεύχη της σειράς είχαν κυκλοφορήσει πανομοιότυπα και δέκα περίπου χρόνια νωρίτερα! Προσωπικά, έμαθα για την ύπαρξη της έκδοσης των αρχών
της δεκαετίας του ’50 πρόσφατα!
Στο τεύχος αυτό πρωτοεμφανίζεται ο Σατούρ, ο Μαύρος Υπεράνθρωπος του κακού, που θα είναι μαζί με την κόρη του Σατούρνα, που εμφανίζεται μερικά τεύχη αργότερα, ο μεγάλος αντίπαλος των υπερανθρώπων σε πολλά τεύχη. Αργότερα, θα συμμαχήσουν και με τον σατανικό δόκτορα Φάουστ, το φοβερότερο εχθρό της ανθρωπότητας, που θα αντιμετωπιστεί μόνο χάρη στην εφευρετικότητα και το επιστημονικό δαιμόνιο του Έλληνα Ελ Γκρέκο που θα προστεθεί, ευτυχώς έγκαιρα, στην οικογένεια των υπερανθρώπων που μάχονται για το καλό της ανθρωπότητας!
Προκόπης Κωφός
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#26) Ο Πόλεμος των Άστρων
Στην ιστορία που περιλαμβάνει το τεύχος 26 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πόλεμος των Άστρων» η Γη απειλείται από τους Άκα-Άκα, τους κατοίκους του μακρινού πλανήτη ΑΓΚΑΡ ( από τα αρχικά των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, Αμερικής, Γαλλίας, Κίνας, Αγγλίας και Ρωσίας), που σχεδιάζουν να υποδουλώσουν ή να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Ο Υπεράνθρωπος, ο γιος του ο Κεραυνός, η κόρη του Αστραπή μαζί με τον Κουντοστούπη ταξιδεύουν με το πλανητόπλοιο που τους παρέχουν οι κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων στον εχθρικό πλανήτη για να συλλέξουν πληροφορίες για τα κατακτητικά σχέδια των κατοίκων του. Εκεί όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με τους μικροσκοπικούς, πράσινους Άκα-Άκα και με τα φοβερά τους όπλα που μπορούν να εξουδετερώνουν ακόμα και την υπερφυσική δύναμη των Υπερανθρώπων. Οι Υπεράνθρωποι καλούνται για μια ακόμα φορά να σώσουν τη Γη από τη φοβερή απειλή, πριν προλάβουν οι νέοι αυτοί εχθροί της ανθρωπότητας να επιτεθούν.
Το τεύχος 26 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πόλεμος των Άστρων» κυκλοφόρησε στην έκδοση των αρχών της δεκαετίας του εξήντα στις 28 Απριλίου 1961 και στην έκδοση των αρχών της δεκαετίας του πενήντα στις 16 Οκτωβρίου 1951. Ο Σατούρ, ο μαύρος Υπεράνθρωπος του κακού, που εμφανίστηκε στο προηγούμενο τεύχος 25, απουσιάζει από το τεύχος αυτό και εμφανίζεται πάλι στο επόμενο τεύχος, αποτελώντας τον υπ’ αριθμό ένα εχθρό της ανθρωπότητας σε πολλά από τα επόμενα τεύχη.
Προκόπης Κωφός
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#27) Υπεράνθρωπος Εναντίον Υπερανθρώπων
Στην περιπέτεια του τεύχους 27 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Υπεράνθρωπος Εναντίον Υπερανθρώπων», οι Υπεράνθρωποι αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά έναν αντίπαλο που είναι σαν αυτούς, τον Σατούρ, τον μαύρο Υπεράνθρωπο του Κακού, το φοβερό δημιούργημα Ε κ ε ί ν ο υ! Ο Σατούρ κατέχοντας όλα τα μυστικά της απέραντης σοφίας που του μετέδωσε ο δημιουργός του, ανασταίνει με μια συσκευή που εκπέμπει ένα περίεργο μενεξεδένιο φως χιλιάδες μαμούθ, κερασφόρα λιοντάρια, πρωτόγονους γίγαντες και άλλα προϊστορικά θηρία που ήταν θαμμένα για χιλιάδες χρόνια στους αιώνιους πάγους του Βόρειου Πόλου και δημιουργεί έναν πανίσχυρο στρατό, που μαζί με το στρατό των παρανόμων του υποκόσμου όλων των χωρών που έχει υπό τον έλεγχό του θα πραγματοποιήσει το εφιαλτικό όνειρο του δημιουργού του, να εξοντώσει τις κοινωνίες των Ανθρώπων και να εγκαθιδρύσει τις κοινωνίες του Εγκλήματος. Οι Υπεράνθρωποι του Καλού πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να εξουδετερώσουν έναν αντίπαλο που έχει τις ίδιες υπερφυσικές δυνάμεις και τις ίδιες αντοχές όπως οι ίδιοι…
Το τεύχος 27 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Υπεράνθρωπος Εναντίον Υπερανθρώπων», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού και προσφέρθηκε με την ίδια γενναιοδωρία και την ίδια φροντίδα όπως και όλα τα υπόλοιπα τεύχη που μας προσέφερε και θα μας προσφέρει ακόμα. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι της πρώτης έκδοσης του περιοδικού και κυκλοφόρησε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 1951. Όταν κυκλοφόρησε το τεύχος αυτό στην πρώτη του έκδοση, είχε ήδη κυκλοφορήσει ο βασικός ανταγωνιστής του «Υπερανθρώπου», το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου που την ίδια ακριβώς μέρα κυκλοφόρησε το τεύχος 2 με τίτλο «Ο Φτερωτός Βρυκόλακας» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη Β’ περίοδο της έκδοσης του «Υπερανθρώπου» το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 5 Μαΐου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν σημαντικοί ανταγωνιστές και μάλιστα τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 4 Μαΐου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 84 με τίτλο «Το Τέρας του Βυθού», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 2 Μαΐου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 428 με τίτλο «Η Ασημένια Χελώνα» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 6 Μαΐου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 6 με τίτλο «Ο Χίτλερ Αιχμαλωτίζεται».
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#28) Στη Χώρα των Κενταύρων
Στην περιπέτεια του τεύχους 28 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στη Χώρα των Κενταύρων», ο Υπεράνθρωπος με την οικογένειά του βρίσκονται στη Ζούγκλα της Αυστραλίας, όπου πήγαν για να γνωρίσουν τα παιδιά του, ο Κεραυνός και η Αστραπή, καινούρια μέρη. Εκεί, στη μακρινή αυτή ήπειρο των καγκουρό, οι Υπεράνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια παράξενη φυλή Κενταύρων και τη βασίλισσά τους, την Κενταύρα, που δεν είναι κένταυρος η ίδια αλλά μια όμορφη γυναίκα. Οι Υπεράνθρωποι θα διαπιστώσουν με έκπληξη πως οι Κένταυροι είναι άτρωτοι και πως η βασίλισσά τους έχει ως όπλο ένα ακόντιο που ακόμα και με ένα ελαφρό χτύπημα με τη λόγχη του κεραυνοβολεί τους Υπερανθρώπους με τη δύναμη δέκα κεραυνών. Όμως, η έκπληξη των Υπερανθρώπων θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη όταν θα ανακαλύψουν πως πίσω από την παράξενη αυτή φυλή των Κενταύρων βρίσκεται ο Σατούρ, ο Μαύρος Υπεράνθρωπος του Κακού. Αυτός είναι που κατασκεύασε το φοβερό ακόντιο της βασίλισσας, αυτός είναι που κάνει άτρωτους τους Κενταύρους ρίχνοντας το κατάλληλο φάρμακο στην τροφή τους, αυτόν αγάπησε η βασίλισσα και ο καρπός της ένωσής τους είναι ένα παιδί που αν μοιάσει τον πατέρα του στην κακία, στην εγκληματικότητα και στη δύναμη η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν ακόμα πανίσχυρο εχθρό. Ευτυχώς, ο Κοντοστούπης εντελώς τυχαία ανακαλύπτει πως οι Κένταυροι έχουν ένα αδύνατο σημείο πάνω στο σώμα τους και μπορεί να εξουδετερωθούν...
Το τεύχος 28 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στη Χώρα των Κενταύρων» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 1951, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου κυκλοφορούσε το τεύχος 3 με τίτλο «Το Μαγικό Φίλτρο», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 12 Μαΐου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν σημαντικοί ανταγωνιστές και μάλιστα τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 11 Μαΐου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 85 με τίτλο «Στα Νύχια του Αρκουδανθρώπου», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 9 Μαΐου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 429 με τίτλο «Ιπτάμενος Θάνατος» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 13 Μαΐου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 7 με τίτλο «Σταυροφόρος της Ελευθερίας».
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50, προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού και προσφέρθηκε με την ίδια γενναιοδωρία και την ίδια φροντίδα όπως και όλα τα υπόλοιπα τεύχη που προσέφερε μέχρι τώρα σε όλους μας και θα μας προσφέρει ακόμα.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#29) Σατούρνα, η Κόρη του
Μαύρου Υπερανθρώπου
Στην περιπέτεια του τεύχους 29 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Σατούρνα η Κόρη του Μαύρου Υπερανθρώπου», εμφανίζεται η κόρη του Σατούρ και της Κενταύρας, η φοβερή Σατούρνα, που μέσα στο διάστημα των έξι μηνών που μεσολάβησαν από την περιπέτεια του προηγούμενου τεύχους, ο Σατούρ με τα θαυματουργά φάρμακα που του είχε διδάξει ο σατανικός δημιουργός του, ο τρομερός Ε κ ε ί ν ο ς, κατόρθωσε να την κάνει να μεγαλώσει και από μωρό μερικών μηνών να γίνει μια μεγάλη κοπέλα σαν την Αστραπή. Η Σατούρνα δεν κληρονόμησε μόνο όλες τις υπερφυσικές δυνάμεις του Μαύρου Υπερανθρώπου πατέρα της, αλλά και την ίδια εχθρότητα και το ίδιο μίσος για την ανθρωπότητα με κείνον. Στην πρώτη της εμφάνιση στην περιπέτεια του τεύχους αυτού η σατανική Σατούρνα μαζί με τον εξίσου σατανικό πατέρα της πυρπολούν χρησιμοποιώντας μια κίτρινη σκόνη που μοιάζει με θειάφι τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και άλλων πόλεων και εκβιάζουν την κυβέρνηση της Αμερικής να τους παραδώσει όλα τα εργοστάσια που κατασκευάζουν ατομικές βόμβες. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια των Μαύρων Υπερανθρώπων είναι οι Υπεράνθρωποι του Καλού και για τους εξουδετερώσουν κι αυτούς η Σατούρνα απαγάγει την Ελσα για να εκβιάσουν τον Υπεράνθρωπο και να τον βάλουν στο δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στην αγαπημένη του γυναίκα και στα αμέτρητα ανθρώπινα θύματά τους…
Το τεύχος 29 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Σατούρνα η Κόρη του Μαύρου Υπερανθρώπου» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 1951, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 4 με τίτλο «Ο Λάκκος με τις Κόμπρες», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 19 Μαΐου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 18 Μαΐου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 86 με τίτλο «Το Κάστρο του τρόμου, ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 16 Μαΐου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 430 με τίτλο «Το Καρναβάλι των Τρελών» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 20 Μαΐου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 8 με τίτλο «Το Υποβρύχιο του Θανάτου».
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2016
Download PDF
Η κεντρική εικονογράφηση (δια χειρός Byron)
#30) Η Προδοσία του Κεραυνού
Στην περιπέτεια του τεύχους 30 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Προδοσία του Κεραυνού» ο Υπεράνθρωπος με τα παιδιά του, τον Κεραυνό και την Αστραπή, αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά τον Σατούρ και τη φοβερή κόρη του τη Σατούρνα. Αυτή τη φορά οι δύο Υπεράνθρωποι του Κακού διαθέτουν ένα φοβερό όπλο, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ένα αόρατο αδιαπέραστο τείχος γύρω από μια ολόκληρη περιοχή, γύρω από μια ολόκληρη πόλη, γύρω ακόμα και από τα ρουκετοπλάνα που διαθέτουν οι συμμορίες των κακοποιών, που υπακούοντας στις οδηγίες του Σατούρ οργανώνουν επιθέσεις σε μεγαλουπόλεις, ληστεύουν τράπεζες, καταλαμβάνουν ραδιοσταθμούς και απαγάγουν μέλη κυβερνήσεων και αρχηγούς κρατών. Οι Υπεράνθρωποι υπερισχύουν στην πρώτη αναμέτρησή τους με τους Υπερανθρώπους του Κακού, αλλά όταν η Σατούρνα ρίχνει μια γυάλινη αμπούλα στα πόδια του Κεραυνού που εισπνέει τους λευκούς, πυκνούς καπνούς που εκλύονται και προσχωρεί στις δυνάμεις του Κακού, η πλάστιγγα της υπεροχής γέρνει με το μέρος του Σατούρ και της σατανικής κόρης του…
Το τεύχος 30 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Προδοσία του Κεραυνού» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 1951, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 5 με τίτλο «Το Τέρας των Τεράτων», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 26 Μαΐου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 25 Μαΐου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 87 με τίτλο «Η Χρυσή Μαϊμού», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 23 Μαΐου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 431 με τίτλο «Ο Πράκτωρ-Εγκέφαλος» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 27 Μαΐου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 9 με τίτλο «Το Σάλπισμα της Νίκης».
Στο τεύχος αυτό του «Υπερανθρώπου» προαναγγέλλεται η εμφάνιση από το επόμενο τεύχος του Έλληνα Υπερανθρώπου, του Ελ Γκρέκο, που θα αλλάξει σημαντικά το χαρακτήρα των περιπετειών, αντικαθιστώντας το ρόλο της μυϊκής, υπερφυσικής δύναμης των Υπερανθρώπων με τη δύναμη του πνεύματος, της ευφυΐας και των επιστημονικών ανακαλύψεων.
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2017
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)
#31) Οι Φτερωτοί Μονομάχοι
Στην περιπέτεια του τεύχους 31 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Φτερωτοί Μονομάχοι» ο Υπεράνθρωπος με τα παιδιά του, τον Κεραυνό και την Αστραπή, αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά τον Σατούρ και τη φοβερή κόρη του τη Σατούρνα, που αυτή τη φορά επιτίθενται επικεφαλής ενός ανίκητου στρατού «φτερωτών μονομάχων» εφοδιασμένων με πύρινα σπαθιά που σκορπούν τον όλεθρο. Και το χειρότερο, ακόμα και όταν οι φτερωτοί αυτοί πολεμιστές πέφτουν θανάσιμα χτυπημένοι και νεκροί, μετά από λίγο σηκώνονται σαν να μη συνέβη τίποτα για να συνεχίζουν τη μάχη και όσοι από αυτούς ακρωτηριάστηκαν επανακτούν τα κομμένα μέλη τους που αναπλάθονται από μόνα τους μέσα σε λίγες στιγμές. Ο Σατούρ με τη Σατούρνα και τον φτερωτό στρατό τους επιτίθενται σε στρατιωτικές μονάδες, απαγάγουν στρατιώτες και τους μεταφέρουν σε αερόπλοια που ξεμακραίνουν και χάνονται στον ορίζοντα με άγνωστο προορισμό. Αντιμετωπίζοντας μια τέτοια απειλή ο Υπεράνθρωπος συνειδητοποιεί πως μόνο με τις υπερφυσικές σωματικές δυνάμεις τις δικές του και των παιδιών του είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί ένας τέτοιος στρατός και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ο Σατούρ που ο δημιουργός του, Ε κ ε ί ν ο ς, δεν το προίκισε μόνο με σωματική δύναμη, αλλά και με επιστημονικές γνώσεις και με τη δυνατότητα να επινοεί καταπληκτικές εφευρέσεις που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες.
Ο Υπεράνθρωπος ζητάει από τον αρχιστράτηγο του αμερικανικού στρατού έναν βοηθό που με τις επιστημονικές γνώσεις και την εφευρετικότητά του θα μπορούσε να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα σατανικά όπλα του Σατούρ και ο αρχιστράτηγος ανταποκρίνεται στο αίτημα αυτό και παρουσιάζει τον Ελ Γκρέκο, ένα Ελληνόπουλο δεκαεφτά ως δεκαοχτώ χρονών που σπούδασε και διέπρεψε στην Αμερική και θεωρείται ο καλύτερος επιστήμων και εφευρέτης σε όλο τον κόσμο. Ο Ελ Γκρέκο είναι πρόθυμος να βάλει το εαυτό του, τη μεγαλοφυΐα του και τις εφευρέσεις του στην υπηρεσία της Ανθρωπότητας, πολεμώντας στο πλευρό των Υπερανθρώπων εναντίον των εχθρών του Κόσμου…
Το τεύχος 31 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Φτερωτοί Μονομάχοι» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 1951, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 6 με τίτλο «Η Μάχη με το Χάρο», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 1 Ιουνίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 88 με τίτλο «Τα Στοιχειωμένα Φίδια», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 30 Μαΐου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 432 με τίτλο «Στη Ζούγκλα της Οκινάβα» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 3 Ιουνίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 10 με τίτλο «Ζήτω η Ελλάς».
Στο τεύχος αυτό του «Υπερανθρώπου» εμφανίζεται ο Έλληνας Υπεράνθρωπος, ο Ελ Γκρέκο, που θα αλλάξει σημαντικά το χαρακτήρα των μελλοντικών περιπετειών του περιοδικού. Ο μέχρι το προηγούμενο τεύχος καθοριστικός ρόλος της μυϊκής, υπερφυσικής δύναμης των Υπερανθρώπων αντικαθίσταται από τη δύναμη του πνεύματος, της ευφυΐας και των επιστημονικών ανακαλύψεων του Ελ Γκρέκο.
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2017
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)
#32) Το Μυστικό του Πλανήτη Κρόνου
Στην περιπέτεια του τεύχους 32 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Μυστικό του Πλανήτη Κρόνου» οι Υπεράνθρωποι με την καθοριστική για την τελική έκβαση βοήθεια του Ελ Γκρέκο αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά τους μαύρους Υπερανθρώπους, τον Σατούρ και την κόρη του Σατούρνα, που απειλούν την ανθρωπότητα με ολοκληρωτική καταστροφή. Οι Υπεράνθρωποι του Κακού αυτή τη φορά επιτίθενται κατευθύνοντας έναν στρατό πέτρινων τεράτων, τους «Πετρανθρώπους», που σε συνδυασμό με μια στρατιά γιγαντόσωμων φιδιών με κεφάλι αγριόσκυλου, τα «Φιδόσκυλα», καταστρέφουν τα πάντα, εξοντώνοντας τους ανθρώπους και γκρεμίζοντας τα κτίρια. Τους Πετρανθρώπους οι Υπεράνθρωποι τους συντρίβουν με τα χτυπήματά τους, αλλά είναι ατέλειωτοι. Όμως τα Φιδόσκυλα, αν και τα εξοντώνουν με χτυπήματα στα σκυλίσια κεφάλια τους, όταν τους τυλίγουν με το φιδίσιο σώμα τους, τους καθηλώνουν, γιατί είναι εντελώς ελαστικά και όσο και να τα τραβούν, αυτά μακραίνουν σαν λάστιχο χωρίς να διαμελίζονται. Κατευθύνοντας τον φοβερό στρατό τους, ο Σατούρ και η Σατούρνα καταφέρνουν και ένα ακόμα καίριο πλήγμα εναντίον των Υπερανθρώπων αιχμαλωτίζοντας τη γυναίκα του Υπερανθρώπου και μητέρα των παιδιών του, του Κεραυνού και της Αστραπής, την Έλσα. Ο φοβερός αυτός στρατός είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί αν δεν εντοπιστεί πού δημιουργούνται οι Πετράνθρωποι και τα Φιδόσκυλα και αν δεν επιστρατευτεί η εφευρετική ικανότητα του Ελ Γκρέκο που θα πρέπει να ανακαλύψει τα όπλα που θα τον αντιμετωπίσουν. Η επιχείρηση απελευθέρωσης της Έλσας θα φέρει τους Υπερανθρώπους μπροστά σε ένα φοβερό μυστικό, «το μυστικό του πλανήτη Κρόνου», και μπροστά σε έναν νέο αντίπαλο, που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει ποτέ μέχρι τώρα η Ανθρωπότητα, τον σατανικό Δόκτορα Φάουστ…
Το τεύχος 32 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Μυστικό του Πλανήτη Κρόνου» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 1951, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 7 με τίτλο «Ο Στοιχειωμένος Βράχος», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 8 Ιουνίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 89 με τίτλο «Ο Αόρατος Άνθρωπος», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 6 Ιουνίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 433 με τίτλο «Ο Θεός της Φωτιάς» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 10 Ιουνίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 11 με τίτλο «Έλληνες Παραδοθείτε».
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2017
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
=============Πέμπτος Τόμος=============
#33) Ο Μεγάλος Όρκος
Στην περιπέτεια του τεύχους 33 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Μεγάλος Όρκος», αντίπαλος των «Υπερανθρώπων» είναι ο σατανικός και μυστηριώδης δόκτωρ Φάουστ, το πιο επικίνδυνο και εγκληματικό πλάσμα με τον πιο εφευρετικό εγκέφαλο που υπήρξε ποτέ. Ο δόκτωρ Φάουστ απειλεί για μια ακόμα φορά την ανθρωπότητα με αφανισμό έχοντας υπό την καθοδήγησή του δύο άλλους θανάσιμους εχθρούς του κόσμου, το μαύρο Υπεράνθρωπο του κακού, Σατούρ, και την κόρη του, Σατούρνα. Στην περιπέτεια αυτή ο δόκτωρ Φάουστ ανακαλύπτει ένα είδος ραδιοκυμάτων, τα «κύματα του μίσους», που σαν ίσκιοι που μοιάζουν με νυχτερίδες προσβάλουν το νευρικό σύστημα και την ψυχή των ανθρώπων και τους γεμίζουν με μίσος και τη διάθεση να εξοντώσουν όλους τους άλλους. Οι τεράστιες φυσικές δυνάμεις των Υπερανθρώπων δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η νέα αυτή απειλή και η μόνη ελπίδα να σωθεί η ανθρωπότητα από τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των ανθρώπων, όταν θα βρεθούν κάτω από την επίδραση των κυμάτων μίσους του Φάουστ, είναι η εφευρετικότητα και το επιστημονικό δαιμόνιο του Έλληνα Ελ Γκρέκο, του νέου συνεργάτη των Υπερανθρώπων στον αγώνα εναντίον του εγκλήματος και των δυνάμεων του κακού. Πώς όμως θα αποφευχθεί αυτός ο θανάσιμος κίνδυνος για την ανθρωπότητα αν η μόνη της ελπίδα, ο Ελ Γκρέκο, βρεθεί κι αυτός κάτω από την επίδραση των κυμάτων μίσους του φοβερού δόκτορα Φάουστ;
Το τεύχος 33 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Μεγάλος Όρκος», που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του Βασίλη Γραμματικού και προσφέρεται με την ίδια γενναιοδωρία, όπως και όλα τα τεύχη της πολύτιμης συλλογής του. Η κατάσταση του τόμου στον οποίο ανήκε το συγκεκριμένο τεύχος λόγω κυρίως της επαγγελματικής ανεπάρκειας του βιβλιοδέτη που είχε κάνει τη βιβλιοδεσία έδωσε την ευκαιρία στον Πάνο να αναδείξει το υψηλό επίπεδο της τέχνης του στην αποκατάσταση των παλιών τευχών και να μας το παραδώσει άψογο από κάθε άποψη και το εξώφυλλο που έλειπε και βρέθηκε κι αυτό έδωσε την ευκαιρία στους συντελεστές του «μπαούλου» να αποδείξουν πως θα ολοκληρώσουν με επιτυχία όλα όσα πρέπει να γίνουν για να πραγματοποιηθεί με πληρότητα το κοινό ταξίδι όλων μας στο παρελθόν των παιδικών μας χρόνων.
Το τεύχος 33 του «Υπερανθρώπου» της Α’ περιόδου της έκδοσης του περιοδικού κυκλοφόρησε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 1951. Την ίδια ακριβώς μέρα του Δεκεμβρίου του 1951 ο βασικός ανταγωνιστής του «Υπερανθρώπου», το «Γκαούρ-Ταρζάν», κυκλοφορούσε το τεύχος 8 της Β’ περιόδου με τίτλο «Η Χώρα των Νεκρών», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Την ίδια εβδομάδα, την Πέμπτη 15 Ιουνίου 1961, κυκλοφορούσε το τεύχος 90 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου με τίτλο «Οι Δαίμονες της Συμφοράς», ενώ την Τρίτη 13 Ιουνίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 434 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Υποβρύχιο-Φάντασμα» και ήδη εκδιδόταν και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα» που το Σάββατο 17 Ιουνίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 12 με τίτλο «Η Μεγάλη Επίθεση». Το 1961 και τα επόμενα δύο-τρία χρόνια η κυκλοφορία των παιδικών περιοδικών αυτής της γενιάς και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους βρίσκονταν ίσως στο αποκορύφωμά τους.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2016
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#34) Το Τέλος της Γης
Στην περιπέτεια του τεύχους 34 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Τέλος της Γης» ο Υπεράνθρωπος με τα παιδιά του, τον Κεραυνό και την Αστραπή, και ο Ελ Γκρέκο αντιμετωπίζουν τον σατανικό δόκτορα Φάουστ που με βοηθούς τους μαύρους Υπερανθρώπους, τον Σατούρ και την κόρη του Σατούρνα, απειλεί για μια ακόμα φορά την ανθρωπότητα με αφανισμό. Στην επίθεση που κατευθύνει κι αυτή τη φορά ο Φάουστ ο στρατός του αποτελείται από «δισκοκέφαλους» και «σφαιρανθρώπους». Οι δισκοκέφαλοι, πλάσματα που αποτελούνται από ένα μεταλλικό δίσκο που στο μέσο του υπάρχει ένα κεφάλι όχι από μέταλλο, αλλά από σάρκα και οστά, πετούν με αφάνταστη ταχύτητα στο ουρανό και χαμηλώνοντας πάνω από κατοικημένες περιοχές σκορπίζουν μια λεπτή σκόνη που μεταβάλλει τους ανθρώπους σε κτήνη που διατηρούν την ανθρώπινη μορφή, χάνουν όμως την ψυχή και την ανθρωπιά τους. Το καταστροφικό έργο των δισκοκέφαλων το ολοκληρώνουν οι σφαιράνθρωποι, ανθρωποειδή με κτηνώδη χαρακτηριστικά που στη ράχη τους έχουν αγκαθωτές προεξοχές όπως οι προϊστορικοί δεινόσαυροι, που έρχονται επίσης από τον ουρανό μέσα σε γυάλινες διαφανείς, αδιαπέραστες σφαίρες από την οποίες προεξέχουν όπλα τόσο ισχυρά που μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρους ουρανοξύστες μετατρέποντάς τους ακαριαία σε στάχτη. Από τα φοβερά αυτά όπλα κινδυνεύουν με εξόντωση ακόμα και οι Υπεράνθρωποι, αν πολλοί σφαιράνθρωποι μαζί τους πλήξουν με συνεχόμενες βολές. Η μόνη ελπίδα να σωθεί η ανθρωπότητα από τον φοβερό αυτό στρατό που κατευθύνει ο ίδιος ο Φάουστ, έχοντας τη βοήθεια του Σατούρ και της Σατούρνας, είναι ο Ελ Γκρέκο, ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου, που θα πρέπει να εφεύρει έγκαιρα το όπλο που θα μπορέσει να καταφέρει συντριπτικά χτυπήματα στον Φάουστ και το στρατό του, αποτρέποντας το επικείμενο «τέλος της γης»…
Το τεύχος 34 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Τέλος της Γης» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 1951, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 9 με τίτλο «Το Όρνιο της Καταιγίδας», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Ιουνίου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 22 Ιουνίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 91 με τίτλο «Το Γυάλινο Τέρας», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 20 Ιουνίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 435 με τίτλο «Ο Σπίθας Πιάνει Καβούρια» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 24 Ιουνίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 13 με τίτλο «Το Μαστίγιο του Τυράννου».
Θα πρέπει να ήταν Μάιος του 1961 όταν διαβάζοντας ένα τεύχος του «Υπερανθρώπου» της Β’ περιόδου της έκδοσής του, διάβασα με δέος αυτόν τον τίτλο, «Το τέλος της Γης», στον κατάλογο των τευχών που θα εκδίδονταν προσεχώς και θυμάμαι πόσο βαθιά εντύπωση μου έκανε και τι ανησυχία μου δημιούργησε. Ευτυχώς με παρηγορούσε το γεγονός πως τον τίτλο αυτό τον ακολουθούσαν κι άλλοι τίτλοι που δεν άφηναν καμιά αμφιβολία πως «το τέλος της γης» δεν εξαρτιόταν από τη σειρά των τευχών του «Υπερανθρώπου»! Όμως η γενική ιδέα να υπάρξει το ενδεχόμενο να έρθει κάποτε «το τέλος της γης», πρώτη φορά τότε πέρασε από το μυαλό μου!
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2017
Download PDF
To κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)
#35) Η Ζωντανή Παγίδα
Στην περιπέτεια του τεύχους 35 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Ζωντανή Παγίδα» ο Υπεράνθρωπος, ο Κεραυνός, η Αστραπή και ο Ελ Γκρέκο αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά τον σατανικό δόκτορα Φάουστ που επανέρχεται απειλώντας την ανθρωπότητα με ολοκληρωτικό αφανισμό. Αυτή τη φορά ο Φάουστ βυθίζει ολόκληρη τη Γη σε απόλυτο, πυκνό σκοτάδι, ο ήλιος χάνεται, ο ουρανός μεταβάλλεται σε μια μαύρη άβυσσο χωρίς ούτε ένα αστέρι και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν πως έφτασε η Δευτέρα Παρουσία. Κι ακόμα χειρότερα, μέσα από αυτό το ίδιο το βαθύ και αδιαπέραστο σκοτάδι που επικρατεί παντού, γεννιούνται οι «ζωντανές παγίδες», παράξενα όντα με ζελατινώδη σκοτεινό κορμό, δεκάδες πλοκάμια, πολλά κεφάλια και πολλά μάτια, που όταν διαμελιστούν το κάθε κομμάτι γίνεται σε λίγες στιγμές ένα νέο τέρας όμοιο με το αρχικό. Όσοι γλιτώσουν από τα πλοκάμια των φρικτών αυτών πλασμάτων είναι καταδικασμένοι να χαθούν από τον γενικό μαρασμό κάθε μορφής ζωής που θα επέλθει από την έλλειψη ηλιακού φωτός. Η Γη, αν πετύχει το σχέδιο του Φάουστ, κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν έρημο και σκοτεινό πλανήτη, όπου θα κυκλοφορούν μόνο τα φοβερά αυτά πλάσματα του σκότους, ψάχνοντας μάταια για τροφή. Η μόνη ελπίδα να σωθεί η ανθρωπότητα είναι ο Ελ Γκρέκο, ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου, αλλά μόνο αν καταφέρει να ανακαλύψει πώς χάθηκε ο ήλιος και μόνο αν βρει έγκαιρα το κατάλληλο όπλο για να αντιμετωπιστούν τα φοβερά πλάσματα του σκότους που απειλούν να αφανίσουν κάθε άλλη μορφή ζωής…
Ακόμα θυμάμαι την αίσθηση που μου δημιούργησε αυτή η περιπέτεια όταν τη διάβασα από μικρός. Η ιδέα πως το ίδιο το σκοτάδι μπορεί να γεννήσει τέτοια φρικτά πλάσματα από το πουθενά, ήταν εφιαλτική για ένα παιδί που δεν είχε κλείσει ακόμα ούτε τα δέκα. Τις ανησυχίες και τις αβεβαιότητές μου τις απάλυνε η μάνα μου που όταν τη ρώτησα μου απάντησε πως είναι αδύνατον να χαθεί ο ήλιος. Επιπλέον, με παρηγορούσε και η απλότητα του όπλου για την εξόντωση των πλασμάτων του σκότους, που ανακάλυψε τελικά με μεγάλη δυσκολία ο Ελ Γκρέκο, επιβεβαιώνοντας πως τις απλές σκέψεις είναι πιο δύσκολο να τις κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πως τα πράγματα μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο απλά! Παρόλα αυτά, όταν έπεφτε το σκοτάδι την ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί χρειάστηκαν αρκετές μέρες να την ξεπεράσω και γι αυτό ίσως αυτή την περιπέτεια τη θυμάμαι τόσο έντονα μετά από τόσα χρόνια. Ίσως αυτές τις ανησυχίες για αυτά που μπορεί να κρύβει το σκοτάδι να τις συντηρούσε και το γεγονός πως το 1961 που θα πρέπει να διάβασα αυτό το τεύχος υπήρχαν κάμποσα σπίτια στο Λιτόχωρο όπου μεγάλωσα, που δεν είχαν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα κι έτσι οι νύχτες ήταν περισσότερο σκοτεινές. Εμείς, στο δικό μας σπίτι, είχαμε ήδη ηλεκτρικό εδώ και δύο μόνο χρόνια πριν, που σημαίνει πως όλη την περίοδο που πήγαινα στην πρώτη δημοτικού δεν είχαμε ηλεκτρικό και έπρεπε να γράφω και να διαβάζω πριν πέσει το σκοτάδι.
Το τεύχος 35 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Ζωντανή Παγίδα» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 1951, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 10 με τίτλο «Η Φυλή των Φαντασμάτων», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 29
Ιουνίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 92 με τίτλο «Το Κυνηγητό του Θανάτου», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 27 Ιουνίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 436 με τίτλο «Η Γαλάζια Πεταλούδα» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 1 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 14 με τίτλο «Φωτιά και Τσεκούρι».
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2017
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)
#36) Κουρσάροι των Ουρανών
Από τις συναρπαστικότερες περιπέτειες του Ανεμοδουρά. Όπου οι Υπεράνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τον παρανοϊκό επιστήμονα Δόκτορα Φάουστ αλλά και τους Μαύρους Υπερανθρώπους από τον πλανήτη Κρόνο, τον Σατούρ και την κόρη του Σατούρνα. Έξοχη η εικονογράφηση του Απτόσογλου (Byron).
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο.
#37) Ο Αόρατος Άνθρωπος
Στην περιπέτεια του τεύχους 37 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Αόρατος Άνθρωπος» οι Υπεράνθρωποι και σχεδόν αποκλειστικά ο Έλληνας Ελ Γκρέκο, ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου, αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά τον σατανικό δόκτορα Φάουστ, που με βοηθούς τους μαύρους Υπερανθρώπους του κακού, τον Σατούρ και την κόρη του Σατούρνα, επανέρχεται αποφασισμένος να εξουδετερώσει κατά προτεραιότητα τους Υπερανθρώπους, για να συνεχίσει ανενόχλητος το έργο της καταστροφής ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αυτή τη φορά τα όπλα του Φάουστ είναι ένας μηχανισμός σαν ρολόι που μπορεί να τον κάνει αόρατο και ένα πιστόλι που συρρικνώνει την ύλη και όταν το στρέφει εναντίον των Υπερανθρώπων τους μικραίνει σε μέγεθος και τους μετατρέπει σε πιόνια σκακιού που δεν μπορούν ούτε να κινηθούν, ούτε να μιλήσουν! Ο Ελ Γκρέκο που αποσύρθηκε έγκαιρα για να αποφύγει τον Φάουστ και να βρει κάποιο τρόπο να τον αντιμετωπίσει, καταλαβαίνει πως για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον φοβερό αντίπαλό του πρέπει να ανακαλύψει το μυστικό να μπορεί να γίνεται και ο ίδιος αόρατος! Πώς όμως θα εξαναγκαστεί ο Φάουστ να επαναφέρει τους Υπερανθρώπους στο κανονικό τους μέγεθος;
Το τεύχος 37 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Αόρατος Άνθρωπος» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 1 Ιανουαρίου 1952, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 12 με τίτλο «Η Φωλιά του Σκορπιού», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 94 με τίτλο «Τραγικά Μεσάνυχτα», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 11 Ιουλίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 438 με τίτλο «Η Πεταλούδα Καίει τα Φτερά της» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 15 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 16 με τίτλο «Στα Νύχια του Δημίου».
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 28 Ιουλίου 2017
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#38) Ο Πράσινος Τρόμος
Στην περιπέτεια του τεύχους 38 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πράσινος Τρόμος» οι Υπεράνθρωποι και ο Έλληνας Ελ Γκρέκο, ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου, αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά τον σατανικό δόκτορα Φάουστ, έχοντας αυτή τη φορά δύο ανέλπιστους συμμάχους, τους δυο Μαύρους Υπερανθρώπους του Κακού, τον Σατούρ και την κόρη του Σατούρνα, που χάρη στην εφευρετικότητα και τις ανακαλύψεις του Ελ Γκρέκο έχουν μεταμορφωθεί από θανάσιμοι εχθροί της ανθρωπότητας σε προστάτες της στο πλευρό των Υπερανθρώπων. Όμως ο Φάουστ, αν και στερημένος από τη βοήθεια των δύο Μαύρων Υπερανθρώπων, δεν αδρανεί. Δημιουργεί μέσα σε γυάλες που περιέχουν ένα ειδικό αέριο δικής του κατασκευής χιλιάδες μικροσκοπικές πράσινες ακρίδες, που όταν ελευθερωθούν στο περιβάλλον και έρθουν σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα μεγαλώνουν, αποκτούν γιγάντιες διαστάσεις και αρχίζουν το έργο της καταστροφής. Ο Φάουστ σκοπεύει να ετοιμάσει εκατομμύρια τέτοιες ακρίδες, να τις σκορπίσει σε όλο τον κόσμο και να αφανίσει με αυτόν τον φρικτό τρόπο κάθε φυτό και κάθε άνθρωπο από την επιφάνεια της Γης!
Οι Υπεράνθρωποι αξιοποιώντας τη βοήθεια των Μαύρων Υπερανθρώπων για τους οποίους ο Φάουστ δεν γνωρίζει τη μεταμόρφωσή τους, επιχειρούν να ανατρέψουν τα σχέδια του Φάουστ και να εξοντώσουν μια για πάντα το φοβερό αυτό αντίπαλο, αλλά ο σατανικός γέρος επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά το χαρακτηρισμό του ως του μεγαλύτερου και πιο θανάσιμου εχθρού της ανθρωπότητας, έχοντας ήδη κατασκευάσει το τελειότερο δημιούργημά του, τον «Ά λ λ ο»…
Το τεύχος 38 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πράσινος Τρόμος» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 1952, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 13 με τίτλο «Ο Σκελετός του Αράπη». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 20 Ιουλίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 95 με τίτλο «Ο Τρομερός Μπου-Μπαχάν», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 18 Ιουλίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 439 με τίτλο «Ο Πράκτωρ-Νύχτα» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 22 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 17 με τίτλο «Ο Πράκτορας του Χίτλερ».
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 27 Αυγούστου 2017
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο (από τον Byron)
#39) Τα Όντα του Ολέθρου
Στην περιπέτεια του τεύχους 39 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τα Όντα του Ολέθρου» οι Υπεράνθρωποι και ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου, ο Έλληνας Ελ Γκρέκο, αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά τον σατανικό δόκτορα Φάουστ, που έχει από το τεύχος αυτό βοηθό του το τελειότερο δημιούργημά του, τον Ά λ λ ο! Ο Ά λ λ ο ς είναι ένα πανίσχυρο, γιγαντόσωμο ανθρωπόμορφο ρομπότ με υπερφυσική δύναμη, άτρωτο σε κάθε χτύπημα, πετάει όπως οι Υπεράνθρωποι και όχι μόνο σκέφτεται και μιλάει σαν άνθρωπος, αλλά έχει τη δυνατότητα να κάνει εφευρέσεις υψηλού επιπέδου και να κατασκευάζει τέλειες συσκευές και μηχανές. Το πιο φρικτό όμως χαρακτηριστικό του είναι πως διακατέχεται από το ίδιο μίσος για την ανθρωπότητα και το ίδιο πάθος για την καταστροφή της, όπως ο δημιουργός του, ο Φάουστ! Η πρώτη εφεύρεση του νέου αυτού θανάσιμου εχθρού της ανθρωπότητας είναι πολυάριθμα μικρά επιθετικά ρομπότ που όταν δεχτούν συντριπτικά χτυπήματα δεν καταστρέφονται, αλλά διαμελίζονται σε μικρότερα που συνεχίζουν τις επιθέσεις τους! Όμως, η επόμενη εφεύρεσή του Ά λ λ ο υ ξεπερνάει ακόμα και την αρρωστημένη φαντασία του δημιουργού του, του Φάουστ. Ο Ά λ λ ο ς κατασκευάζει μια μηχανή με ένα μεγάλο χωνί, που όταν ρίχνει εκεί μέσα ολόκληρους ανθρώπους τους μετατρέπει σε μικρές χάρτινες δυσδιάστατες εικόνες, σαν φιγούρες του Καραγκιόζη. Ο Ά λ λ ο ς απαγάγει τον Κοντοστούπη και τον Τσιπιτσίπ, τους μετατρέπει με τη μηχανή του σε χάρτινες εικόνες και τους στέλνει μέσα σε φακέλους «δώρο» στους Υπερανθρώπους. Οι Υπεράνθρωποι πρέπει να δράσουν άμεσα για να σώσουν όχι μόνο τους φίλους τους, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα που κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα πλήθος από χάρτινες φιγούρες του Καραγκιόζη…
Το τεύχος 39 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τα Όντα του Ολέθρου» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 1952, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 14 με τίτλο «Το Στοιχειό της Φρίκης». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 28 Ιουλίου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 27 Ιουλίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 96 με τίτλο «Ο Άρχοντας της Νεκρής Χώρας», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 25 Ιουλίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 440 με τίτλο «Νυχτώνει για τον Σπίθα» με τον πράκτορα Νύχτα και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 29 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 18 με τίτλο «Το Μυστικό της Σφίγγας» με αντίπαλο του παιδιού-Φάντασμα, τον Σεϊτάν Αλαμάν.
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2017
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
#40) Οι Μαύροι Εωσφόροι
Στην περιπέτεια του τεύχους 40 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Μαύροι Εωσφόροι» η δράση των Υπερανθρώπων και του μεγαλύτερου εφευρέτη του κόσμου, του Έλληνα Ελ Γκρέκο», μεταφέρεται στην Αφρική όπου ο Δόκτωρ Φάουστ έχοντας βοηθό του το πανίσχυρο ρομπότ δημιούργημά του, τον Ά λ λ ο, ανακάλυψε και ελέγχει μια φυλή ιθαγενών που διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις λόγω της διατροφής τους με μια ποικιλία χόρτων που ευδοκιμούν μόνο στη δική τους περιοχή. Οι ιθαγενείς αυτοί, «Οι Μαύροι Εωσφόροι» του τίτλου του τεύχους, έχουν δημιουργήσει με κατάλληλες διασταυρώσεις συνηθισμένων ειδών ποντικιού ένα νέο είδος ποντικιών με γιγαντιαίες διαστάσεις, που τα χρησιμοποιούν σαν κυνηγητικά σκυλιά. Τα τρομερά αυτά ποντίκια αναπαράγονται με πολύ αργό ρυθμό, γεννούν μόνο ένα ποντίκι το χρόνο, αλλά ο Φάουστ προσπαθεί με κατάλληλα πειράματα να αλλάξει τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά τους και να τα κάνει να γεννούν χιλιάδες μικρά το καθένα, με σκοπό να πλημμυρίσει τη Γη με εκατομμύρια τέτοια τεράστια ποντίκια που θα καταβροχθίσουν τα πάντα, θα εξοντώσουν τους ανθρώπους και θα ερημώσουν τις πολιτείες τους μεταβάλλοντάς τες σε απέραντα νεκροταφεία. Μπροστά σ’ αυτή τη νέα απειλή για την ανθρωπότητα οι Υπεράνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις επιθέσεις των «Μαύρων Εωσφόρων» και των τεράστιων ποντικιών τους, αλλά να ματαιώσουν και τα φοβερά σχέδια του Φάουστ και να σώσουν για μια ακόμα φορά την Ανθρωπότητα από το φοβερό αυτό κίνδυνο που την απειλεί με αφανισμό…
Το τεύχος 40 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τα Όντα του Ολέθρου» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 1952, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 15 με τον εντυπωσιακό τίτλο «Η Ματωμένη Βροχή». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 4 Αυγούστου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 3 Αυγούστου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 97 με τίτλο «Το Τέρας της Λίμνης» που θα δημοσιευτεί λίαν προσεχώς στο «μπαούλο», ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 1 Αυγούστου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 441 με τίτλο «Η Νύχτα Γίνεται Μέρα» με τον πράκτορα Νύχτα και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 5 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 19 με τίτλο «Ιπτάμενοι Δαίμονες» με αντίπαλο του παιδιού-Φάντασμα, τον Σεϊτάν Αλαμάν. Εκτός από τα τεύχη αυτά του «Γκαούρ-Ταρζάν» και του «Μικρού Ήρωα» στις δύο εκδόσεις του, την εβδομάδα αυτή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και το νέο περιοδικό «Ο Μικρός Φαντομάς» του Νίκου Ρούτσου εκδίδοντας την Τρίτη 1 Αυγούστου 1961 το τεύχος 1 με τίτλο «Ο Δράκουλας του Μαύρου Πύργου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και επίσης συνέχισε την κυκλοφορία του το «Ιπτάμενο Βέλος» που την Πέμπτη 3 Αυγούστου 1961 είχε δημοσιεύσει το τεύχος 5 με τίτλο «Η αιχμάλωτη Ελληνοπούλα» που κι αυτό είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» μας.
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2017
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο
---------------------------------------------------------------------------------------------------
=============== Έκτος Τόμος ================
#46) Ο Εχθρός του Κόσμου
Στην περιπέτεια του τεύχους 46 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Εχθρός του Κόσμου» οι Υπεράνθρωποι αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά τη φοβερή Φάουστα, την κόρη του μεγαλύτερου εχθρού της ανθρωπότητας, του Δόκτορα Φάουστ. Όμως, η Φάουστα συνεχίζοντας τον πόλεμο εναντίον των ανθρώπων δεν είναι μόνη. Όταν ο Ελ Γκρέκο εξόντωσε τον πατέρα της, η φοβερή κόρη κατάφερε χωρίς να την αντιληφθεί κανείς να αφαιρέσει τον εγκέφαλο από το κρανίο του πατέρα της και να τον διατηρήσει ζωντανό στο εργαστήριό του κάτω από μια μεγάλη στρογγυλή γυάλα. Ο εγκέφαλος του Φάουστ λειτουργεί και είναι αυτός που εμπνέει και καθοδηγεί τον πόλεμο για την καταστροφή του κόσμου που διεξάγει η αδίσταχτη κόρη του. Αυτή τη φορά το σχέδιο του Φάουστ είναι θανάσιμο. Με ένα κατάλληλο κανόνι η Φάουστα εκτοξεύει σπόρους σε μεγαλουπόλεις, που όταν πέσουν στο έδαφος, τρυπούν το τσιμέντο, την άσφαλτο, τις πλάκες των πεζοδρομίων ή το χώμα και χάνονται. Όμως, μετά από λίγο στο μέρος που έπεσαν οι σπόροι ξεφυτρώνουν φυτά που αναπτύσσονται γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά φτάνουν στο ύψους κανονικού ανθρώπου, και στην κορυφή τους ανθίζουν τεράστια στρογγυλά λουλούδια. Μέσα στις επόμενες ελάχιστες στιγμές τα φυτά παίρνουν το σχήμα ανθρώπου, τα λουλούδια στην κορυφή τους μεταμορφώνονται σε κτηνώδη αλλόκοτα πρόσωπα και τέλος τα τερατώδη φυτά αποσπώνται από το έδαφος, επιτίθενται στους ανθρώπους, τυλίγουν τα κλαδιά γύρω τους και τους ρουφούν το αίμα. Το χειρότερο όμως είναι πώς αν ένα τέτοιο φυτό καταστραφεί, διαλύεται, γίνεται ένα υγρό που διαποτίζει το έδαφος και μετά από λίγο φυτρώνουν στη θέση του ενός που διαλύθηκε δεκαπλάσια τέτοια φυτά. Οι Υπεράνθρωποι δεν έχουν καιρό για χάσιμο, πρέπει άμεσα να εξουδετερώσουν τα αλλόκοτα φυτά και να ανακαλύψουν πού βρίσκεται η Φάουστα για να σταματήσουν το καταστροφικό της έργο. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Ά λ λ ο ς, το μηχανικό δημιούργημα του Φάουστ, που διεκδικεί για λογαριασμό του την υποταγή της ανθρωπότητας και την Κοσμοκρατορία. Όμως, η μεγαλύτερη απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Υπεράνθρωποι είναι ο εγκέφαλος του Φάουστ που έχει τη δύναμη να υποτάσσει τη θέλησή τους και να τους μετατρέπει σε πειθήνια όργανά του…
Το τεύχος 46 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Εχθρός του Κόσμου» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 4 Μαρτίου 1952, την ίδια μέρα που το ανταγωνιστικό του περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, κυκλοφορούσε το τεύχος 21 με τίτλο «Το Θεριό της Καταπακτής». Στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το τεύχος αυτό, με τον ίδιο τίτλο, το ίδιο νούμερο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 1961. Την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και τα δύο άλλα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και αυτής της γενιάς, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 103 με τίτλο «Ο Βασιλιάς των Γιγάντων, ο «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 447 με τίτλο «Με τη Θηλιά στο Λαιμό» και η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 1961 κυκλοφορούσε το
τεύχος 25 με τίτλο «Φροϊλάιν «Χ»». Κι ακόμα, την ίδια περίοδο κυκλοφορούσε και «Ο Μικρός Φαντομάς» που την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 7 με τίτλο «Ο Χάρος με τη Μάσκα» που θα δημοσιευτεί άμεσα μέσα στις επόμενες μέρες στο «μπαούλο».
Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι της έκδοσης των αρχών της δεκαετίας του ’50 και προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού και πολύτιμου φίλου Βασίλη Γραμματικού.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2017
Download PDF
Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------