Gold Mining στην Τουρκία








Χάρτης της Τουρκίας που δείχνει την κατανομή των
μεταλλείων και των μεγάλων projects χρυσού
[του Dr. Kerim Şener, Managing Director, Ariana Resources plc]




Η Τουρκία έχει επιτύχει μια σημαντική και παρατεταμένη αύξηση στην παραγωγή χρυσού από ίδια κοιτάσματα την τελευταία δεκαετία και πλέον, από το 2002 μέχρι και σήμερα. Ξεκινώντας με ένα μόνο ορυχείο χρυσού το 2001, η Χώρα έχει πλέον εννέα ενεργά ορυχεία παραγωγής από τα οποία παρήχθησαν (μετά από μεταλλουργική επεξεργασία) ενδεικτικά 31 τον. χρυσού το 2014 και 33.5 τον. το 2013.



Αυτές οι παραγωγές ξεπερνούν τη συνδυασμένη παραγωγή χρυσού από όλες μαζί τις γειτονικές χώρες(Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ιράν, Γεωργία και Ελλάδα) περίπου τρεις φορές, παρά το γεγονός ότι τα κοιτάσματα ολων αυτών των χωρών είναι παρόμοια από γεωλογική, κοιτασματολογική αλλά και ορυκτολογική άποψη. Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν διαθέτει "καλύτερα" κοιτάσματα από τους γείτονές της, έτσι ώστε η διάκρισή της ως παραγωγού χρυσού να αποδίδεται τελικά στο εφαρμοζόμενο νομικό πλαίσιο, τη σχετικά αποτελεσματική γραφειοκρατία, και την εν γένει μεταλλευτική πολιτική της Χώρας αυτής η οποία ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις.





Ραβδόγραμμα της τουρκικής παραγωγής χρυσού 2001 - 2014.

Πέρα από τους γείτονές της, είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία είναι επίσης η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη από αξιοποίηση ιδίων κοιτασμάτων, παράγοντας 5 τον. περισσότερο χρυσό ετησίως από όλους τους άλλους παραγωγούς χρυσού της ΕΕ μαζί.

Μεταξύ αυτών ως γνωστόν κυριαρχούν η Φινλανδία και τη Σουηδία οι οποίες παράγουν ετησίως περίπου 15 τον. χρυσού (Κίτιλα και Pyhasalmi στη Φινλανδία, Aitik Boliden στη Β. Σουηδία, συγκρότημα στο Vasterbotten Σουηδίας, Garpenberg της Boliden στη Dalarna της Σουηδίας, Viscaria, 5km δυτικά της Kiruna, στη Σουηδία,Outokumpu κλπ)


Mining Turkey Issue9 Fall 2015 by tzeferisp
Υπάρχουν επί του παρόντος εννέα λειτουργούντα ορυχεία στην Τουρκία. Το ορυχείο του Kışladağ, που βρίσκεται στην επαρχία και Usak (Eldorado Gold Corporation) όπου γίνεται εξόρυξη πορφυριτικού πολυμεταλλικού μεταλλεύματος σε ανοιχτή εκσκαφή (open pit) και επεξεργασία μέσω εκχύλισης σε σωρούς (heap leaching) με κυανιούχα διαλύματα, παράγει με ρυθμό έως 310 χιλιάδες ουγκιές ετησίως αποτελώντας τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στην Τουρκία. Το ορυχείο άρχισε την παραγωγική διαδικασία το 2006 και έφθασε τα 2 εκατ. ουγκιές το 2014, ενώ αναμένεται η λειτουργία του να συνεχιστεί για 19 χρόνια. Το χρυσωρυχείο του Kışladağ είναι ήδη το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το φινλανδικό κίτιλα. Η ετήσια παραγωγική ικανότητα αναμένεται να αυξηθεί από 12,5 εκατομμύρια τόνους σε 35 εκατομμύρια τόνους (μεταξύ 2015 και 2028).Τα βεβαιωμένα αποθέματά του εκτιμώνται σε 10.4Moz ενώ τα πιθανά σε 8.1Moz επιπλέον, κατατάσσοντας το Kışladağ ως ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στην Ευρώπη.

Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά και στα υπόλοιπα κοιτάσματα που η θέση εξόρυξής τους αποτυπώνεται στο χάρτη (Gümüşhane-Mastra, Çöpler, Kaymaz, Efemçukuru, Bergama-Ovacik κ.α.) καθώς και στα νέα ερευνητικά προγράμματα (Red Rabbit, Altıntepe, Cerattepe, Bakırtepe, Kirazlı and Ağı Dağı, Öksüt, Kestanelik, İnlice, Taç and Çorak κ.α) που στοχεύουν να αυξήσουν την ετήσια παραγωγή χρυσού πάνω από τους 33.5 τον. (2013). Επίσης γίνεται αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο και στις αλλαγές που έχουν γίνει στα τελευταία χρόνια (με πλέον πρόσφατη εκείνη του 2015, νόμος 6592 επί του πρώην 3213) στον Μεταλλευτικό Κώδικα της Χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, τα συνολικά διαθέσιμά της σε χρυσό εκτιμώνται σε 840 τόνους, ενώ τιο αποθεματικό των κοιτασμάτων της σε 6.500 τόνους.Ο κλάδος έχει συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας τουλάχιστον 3,8 δισ. δολάρια για τα δεδομένα του 2012 μόνον. Στην εξόρυξη απασχολούνται 6.200 εργαζόμενοι και 250.000 στην παραγωγή και την εμπορία. Σε μια Χώρα που οι πολίτες συσσωρεύουν χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο (όπως στην Κίνα, την Ινδία κλπ), οι εταιρείες επεξεργασίας χρυσού ανέρχονται σε 5.000 και σε 35.000 τα καταστήματα πώλησης χρυσού και κοσμημάτων. Τέλος, στα τέλη του 2013 οι τουρκικές εμπορικές τράπεζες διέθεταν περί τους 250 τόνους χρυσού, ισοδύναμους με 10,4 δισ. δολάρια, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονταν από επενδυτές, που μετέτρεψαν την τουρκική λίρα σε χρυσό.

oryktosploutos.net
Σχόλια