Ecochamps: Έρχονται πιο αποτελεσματικοί κινητήρες για τα ευρωπαϊκά οχήματα
Στο εγγύς μέλλον, ολοένα και περισσότερα οχήματα θα χρησιμοποιούν υβριδικούς κινητήρες στις πόλεις μας. Η ιστορία των μεταφορών πάει χέρι χέρι με την εξέλιξη των συστημάτων πρόωσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της μόλυνσης είναι οι κύριοι στόχοι της έρευνας που γίνεται αυτές τις μέρες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών.
Η νέα πρόκληση που έχει θέσει η Ευρώπη είναι να δημιουργήσει πιο οικονομικά αποδοτικές μηχανές. Πώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία και πώς θα μπει στην καθημερινή μας ζωή;
Ένας στόλος από υβριδικά οχήματα νέας γενιάς, που έχουν κατασκευαστεί στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αυτοκινητοβιομηχανία τα επόμενα χρόνια. Τα υβριδικά οχήματα συνδυάζουν μια μηχανή εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτρικό κινητήρα που υποστηρίζει την συμβατική μηχανή, επιτρέποντας την αύξηση της απόδοσης του καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών CO2.
«Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι το επόμενο βήμα για να έχουμε μεταφορές με χαμηλούς ρύπους στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο σημείο αυτού του πρότζεκτ είναι η συνεργασία μεταξύ των κατασκευαστών ελαφρών και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων. Εργαζόμαστε επίσης στην τυποποίηση των ηλεκτρικών εξαρτημάτων των βαρέων υβριδικών οχημάτων, στοχεύοντας να τα κάνουμε πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά στη χρήση τους» αναφέρει ο Γκάας Άρτς, μηχανολόγος μηχανικός, συντονιστής του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Ecochamps.
Η κοινοπραξία ECOCHAMPS αποτελείται από 25 εταίρους, από 8 ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για κατασκευαστές αυτοκινήτων, λεωφορείων και φορτηγών μέχρι προμηθευτές εξαρτημάτων και ινστιτούτα έρευνας. Το έργο τους έχει να κάνει με την υψηλού επιπέδου τυποποίηση των εξαρτημάτων και την εφαρμογή τους σε διαφορετικούς τύπους οχημάτων:
«Χάρις στη χρήση εξαρτημάτων μαζικής παραγωγής, αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει στη μείωση κατά το ήμισυ του επιπλέον κόστους της υβριδιοποίησης. Ελπίζουμε να έχουμε μια μαζική διανομή και να συμβάλλουμε στην μείωση των εκπομπών CO2» επισημαίνει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός της Renault, Κλοντ Λεόνγκρ.
Οι βασικές προκλήσεις που υπάρχουν γι’ αυτό το πρότζεκτ που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. είναι η βελτίωση της απόδοσης του κινητήρα κατά 20% και η μείωση του κόστους των υβριδικών είτε είναι επιβατηγά ή εμπορικά οχήματα, τα οποία έχουν και τη μεγαλύτερη δυσκολία να προσαρμοστούν σ’ αυτό το σύστημα υβριδικής πρόωσης.
«Εδώ έχουμε ένα βαρύ επαγγελματικό φορτηγό, που έχει συνολικό βάρος 40-50 τόνους. Θα έχει μια χιλιομετρική ζωή που θα φτάνει τo 1,6 εκατομμύριο χιλιόμετρα. Οι απαιτήσεις των εξαρτημάτων του είναι σαφώς μεγαλύτερες. Είναι μια δύσκολη πρόκληση να πάρουμε αυτά τα εξαρτήματα από την αυτοκινητοβιομηχανία και να τα εφαρμόσουμε στα βαρέα αυτά οχήματα» τονίζει ο Μπαρτ Λιπς, μηχανολόγος μηχανικός.
Μία από τις αρχές της υβριδικότητας σχετίζεται με την χρήση μηχανικής ενέργειας για να παραχθεί ηλεκτρισμός. Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα, με τη βοήθεια του συστήματος πέδησης.
«Αυτό το νέο φορτηγό κινείται με ντίζελ και όταν φρενάρει παράγει και δίνει ρεύμα στην μπαταρία. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια θα βοηθήσει τον κινητήρα να δουλέψει υβριδικά ή με ηλεκτρικό τρόπο, ειδικά όταν το όχημα κινείται στο κέντρο της πόλης» εξηγεί ο Τζόρτζιο Μαντοβάνι, Μηχανολόγος Μηχανικός στην Iveco.
Ο οδηγός μπορεί να αλλάξει το κανονικό σύστημα πρόωσης του οχήματος από υβριδικό σε ηλεκτρικό, όταν κινείται στις πόλεις.
«Η ιδιαιτερότητα αυτού του οχήματος είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει υβριδικά εάν κινείστε σε λεωφόρους ή δρόμους έξω από την πόλη ή εντελώς ηλεκτρικά, εάν οδηγείτε σε περιοχές με μεγάλη κίνηση» υπογραμμίζει ο Ρομπέρτο Μάντια, ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Iveco.
Τα υβριδικά οχήματα είναι ακόμη λίγα στην Ευρώπη, αλλά οι προβλέψεις είναι ενθαρρυντικές. Ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη, χάρις στις φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές που θα εφαρμοστούν, αλλά και στη μείωση του κόστους των μπαταριών.
olympia.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια