ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ DNA-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ!
Αυτή η εικόνα είναι μία από τις πρώτες κινούμενες εικόνες, δηλαδή πρωτόλειες κινηματογραφικές ταινίες, που έγιναν ποτέ και δημιουργήθηκε από τον φωτογράφο Eadweard Muybridge το 1878.
Μετά από περίπου εκατόν-πενήντα χρόνια μία κινούμενη εικόνα-ταινία σαν κι' αυτή, που δείχνει πάλι, όπως και τότε, ένα άλογο που καλπάζει, αποθηκεύτηκε στη μνήμη μορίου DNA ζωντανού κυττάρου και μπορεί να ανακτηθεί από εκεί ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως αν το κύτταρο διαιρείται και εξελίσσεται.
Αυτό ακριβώς το επίτευγμα περιγράφεται σε δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό Nature και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ (https://www.nature.com/articles/nature23017).
Οι επιστήμονες, που έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την έρευνα, έχουν ήδη καταφέρει να μεταφέρουν και να αποθηκεύσουν τεράστιους όγκους πληροφοριών στο DNA και μάλιστα ένας από τους συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, ο George Church, κωδικοποίησε και αποθήκευσε το δικό του βιβλίο “Regenesis” στη μνήμη βακτηριδιακού DNA και έκανε 90 δισεκατομμύρια αντίτυπα από αυτό!
Έκτοτε, η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα, αφού για παράδειγμα πρόσφατα η Microsoft κατάφερε να κωδικοποιήσει 100 κλασικά λογοτεχνικά έργα, δηλαδή περίπου 200 ΜΒ δεδομένων, σε ποσότητα γενετικού υλικού που το μέγεθός της δεν ξεπερνούσε τη μύτη ενός μολυβιού.
Η πρωτοποριακή αυτή έρευνα που ανέδειξε τη δυνατότητα αποθήκευσης στη μνήμη του DNA, κατ' αρχάς, μίας κινούμενης εικόνας και στη συνέχεια μεγάλου όγκου δεδομένων έκανε τους επιστήμονες να κατευθύνονται στην ιδέα να αναπτύξουν την ανάλογη τεχνολογία ώστε, προγραμματίζοντας βακτηρίδια και τοποθετώντας τα στο ανθρώπινο σώμα, αυτά να καταγράφουν το τι κάνουν τα ανθρώπινα κύτταρα και να απομνημονεύουν όλη την εξέλιξή τους.
Έτσι, σε ενδεχόμενη ασθένεια θα μπορούν να αντληθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το πώς αυτή δημιουργήθηκε από τα βακτηρίδια-καταγραφείς, πληροφορίες που φυσικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τελικά για την αποκατάσταση από την ασθένεια.
viosyn
Κατηγορίες:
Σχόλια