Γιατί ενώ η Συρία δεν έχει πετρέλαιο βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων υπερδυνάμεων;

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ..
Η Συρία μια χώρα 185 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων με 18,2 εκατ πληθυσμό με 7,6 εκατ εσωτερική μετανάστευση και πάνω από 3,8 εκατ εξωτερική μετανάστευση καθώς και με μόλις 30 δισεκ. δολάρια ΑΕΠ έχει καταφέρει να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Αρχικά λόγω των τρομοκρατών ισλαμιστών του ISIS όπου κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Συρίας και διεξήγαγαν αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι ΗΠΑ ήδη υποστηρίζουν στα βόρειο – ανατολικά τις κουρδικές δυνάμεις.
Η Ρωσία του Putin προσέτρεξε και στηρίζει εμφανώς την κυβέρνηση της Συρίας του κόμματος Μπάαθ τον Assad.
Η Τουρκία ήδη έχει καταλάβει στα βόρεια σύνορα της Συρίας ορισμένες πόλεις όπως το Afrin.
Εν συνεχεία και με αφορμή επιθέσεις με χημικά στην πόλη Douma ακριβώς δίπλα από την πρωτεύουσα της Συρίας την Δαμασκό φθάσαμε στο σήμερα…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump απειλεί την Συρία, τον Assad και την Ρωσία ότι θα πλήξει πυραυλικά επιλεγμένους στόχους.
Η Ρωσία απαντάει ότι η Συρία την έχει προσκαλέσει οπότε επίθεση στην Συρία από τους αμερικανούς σημαίνει επίθεση στην Ρωσία.
Οι ρώσοι έχουν δηλώσει ότι θα καταρρίψουν τους αμερικανικούς πυραύλους.
Ευρωπαϊκές χώρες πλην της Γερμανίας στέκονται δίπλα στις ΗΠΑ και είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

To πιθανότερο είναι ότι θα αποφευχθεί η γενικευμένη σύρραξη αλλά γιατί οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη ενδιαφέρονται για την Συρία;
Γιατί η Συρία βρίσκεται στο διεθνές επίκεντρο;

Είναι η οργή για την χρήση χημικών από το καθεστώς Assad που αμφισβητούν Σύριοι και Ρώσοι;
Οι ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ και στην Γιουγκοσλαβία χρησιμοποίησαν κεφαλές στους πυραύλους τους με απεμπλουτισμένο ουράνιο και επίσης οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατοχή χημικών όπλων στον κόσμο.
Οπότε τα ουμανιστικά κίνητρα των αμερικανών δεν πείθουν.
Η Συρία είναι μια χώρα που στηρίζεται στην γεωργία και κλωστοϋφαντουργία όχι στο πετρέλαιο οπότε γιατί όλος ο πλανήτης και ειδικά οι υπερδυνάμεις έχουν μετατρέψει σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων;
Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής
1)Η εμπλοκή των Ρώσων στην Συρία είχε μια στρατηγική σκοπιμότητα να επεκταθεί σε νευραλγικές γεωστρατηγικές ζώνες δημιουργώντας σφαίρες επιρροής.
Ταυτόχρονα ελέγχοντας την Συρία οι ρώσοι μπλοκάρουν ή ελέγχουν σχέδια για δημιουργία αγωγών όπου από το Ιράκ και ακολούθως την Συρία θα μεταφερόταν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο.
Η Ρωσία λοιπόν ανοικτά στήριξε τον Assad ο οποίος προέρχεται από το Μπααθικό κόμμα είναι θρησκευτική μειοψηφία στην χώρα και προφανώς είναι δικτάτορας.
Όμως παραδόξως είναι ο μόνος δικτάτορας αραβικής χώρας που δεν έπεσε από την εξουσία παρά την επίμονη και καθοδηγούμενη από τους αμερικανούς και ισραηλινούς αραβική άνοιξη.
Η αραβική άνοιξη ήταν η επιχείρηση όπου ξένα κέντρα ώθησαν τους λαούς σε εξέγερση κατά των καθεστώτων που κυβερνούσαν τις χώρες βλέπε Αίγυπτο, Λιβύη (Καντάφι) κ.α.
Η Ρωσία προστάτεψε τον Assad ο οποίος θα είχε χάσει την εξουσία χωρίς την βοήθεια των Ρώσων.
2)Οι αμερικανοί βλέποντας την Ρωσία να έχει αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην Συρία και το ISIS οι ισλαμιστές τρομοκράτες έχοντας καταρρεύσει συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να παρέμβουν.
Οι αμερικανοί βρίσκονται στην Συρία στα βόρειο ανατολικά στηρίζοντας τους κούρδους ενώ πολλές φορές έχει λεχθεί ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στηρίξει στρατιωτικά το ISIS τους ισλαμιστές τρομοκράτες.
Οι αμερικανοί δεν αναζητούν πετρέλαιο στην Συρία αλλά δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι η Ρωσία θα ελέγξει την Συρία οπότε η μάχη της Συρίας είναι απόρροια της προσπάθειας ελέγχου και καθορισμού νέων σφαιρών επιρροής.
3)Υπάρχουν ακόμη δύο παράγοντες με περιφερειακό ρόλο το Ισραήλ και η Τουρκία.
Η Τουρκία έχει μια ανησυχία ή κατά το ορθότερο δύο ανησυχίες.
Η πρώτη και κυριότερη να μην δημιουργηθεί αυτόνομο κουρδικό κράτος, οπότε οι σκληροπυρηνικοί θύλακες των κούρδων θα πρέπει να περιοριστούν.
Ταυτόχρονα ελέγχοντας την περιοχή από το Idip, Afrin κ.α. ουσιαστικά ανακόπτουν τις ορδές μεταναστών.
Να σημειωθεί ότι ακόμη στην Τουρκία υπάρχουν ως μετανάστες 2 εκατ σύριοι.
Το Ισραήλ μπορεί να χωρίζεται από την Συρία με τα υψίπεδα του Γκολάν – ως αποστρατικοποιημένη ζώνη τυπικά – αλλά δεν καλοβλέπει ούτε την Ρωσία θετικά που έχει διεισδύσει στην Συρία, ούτε ότι το καθεστώς Assad έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν που αποτελεί ιστορικό εχθρό του Ισραήλ.
Η Συρία έχει μετεξελιχθεί σε ένα επιχειρησιακό πολεμικό θέατρο κυρίως γιατί παίζεται ένα σκληροπυρηνικό σχέδιο δημιουργίας σφαιρών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων.
Η Συρία είναι μια ιστορική χώρα με την Παλμύρα να αποτελεί ιστορικό αρχαιολογικό χώρο που δεν τίμησαν οι άρρωστοι τρομοκράτες του ISIS…ωστόσο ο Assad έχει καταφέρει με την στήριξη των Ρώσων να βρίσκεται η χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής στο επίκεντρο.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr


Σχόλια