Γιατί η Γερμανία εξακολουθεί να "μαζεύει"... χρυσό
Του Γιάννη Αγγέλη
Η Bundesbank είναι, μετά τη Fed, την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η πλουσιότερη κεντρική τράπεζα σε αποθέματα χρυσού, στον πλανήτη (!). Και τα οποία συνεχίζει να αυξάνει.
Τα αποθέματά της ξεπερνούν τους 3.374 τόνους χρυσού, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα της Fed κινούνται στα επίπεδα των 8.000 περίπου τόνων χρυσού. Και σταδιακά μειώνονται...
Το εντυπωσιακό όμως με τη Γερμανία και την "αγάπη” της για τον χρυσό δεν φαίνεται μόνο στο στοιχείο του όγκου των αποθεματικών της, αλλά στην "ταχύτητα” με την οποία τα μάζεψε και συνεχίζει και σήμερα.
Τα υψηλά αυτά αποθέματα ξεκίνησαν να συσσωρεύονται τη δεκαετία του '50, καθώς με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Bundesbank έχασε και την τελευταία ουγγιά χρυσού αφού ό,τι αποθέματα βρέθηκαν στο Βερολίνο είτε επιστράφηκαν στις χώρες από τις οποίες είχαν κλαπεί από τους ναζί, είτε κατασχέθηκαν.
Τη δεκαετία του ‘50 η Γερμανία άρχισε να μετατρέπει τα ετήσια πλεονάσματά της σε χρυσό. Και στη συνέχεια, καθώς το "γερμανικό θαύμα” συνεχιζόταν, "πουλούσε” μάρκα για να αποφύγει τη μεγάλη ανατίμηση του νομίσματος, αλλά με τα έσοδα αγόραζε χρυσό...
H Bundesbank, σε αναγνώριση αυτής της βαθύτερης σύνδεσης των Γερμανών με το αίσθημα ασφάλειας μέσω του χρυσού, αποφάσισε να παρουσιάσει για πρώτη φορά, σε έναν τόμο που εξέδωσε με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Ο χρυσός των Γερμανών” (θυμίζει πολύ τον τίτλο του έργου του Βάγκνερ "Ο χρυσός του Ρήνου”, πρώτο μέρος του μεγάλου του έργου "Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν”), τον "θησαυρό” της σε χρυσό, με αριθμητικά και "οπτικά” στοιχεία.
Σχόλια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μία προσπάθεια να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των Γερμανών σε ένα περιβάλλον αναβίωσης της αβεβαιότητας και της απειλής του πολέμου σε διεθνή κλίμακα. Ανεπίσημα απορρίπτονται οι "ιδέες” αυτές, με την εξήγηση ότι η απόφαση παρουσίασης του γερμανικού χρυσού είναι ένα παλαιότερο σχέδιο που τώρα παίρνει σάρκα και οστά.Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τον βαθύτερο ρεαλισμό των προηγούμενων σχολίων...
Βέβαια ο χρυσός αυτός σε ένα σημαντικό μέρος του (η αναλογία της Γερμανίας) αποτελεί σήμερα τη συμμετοχή της Βundesbank στα αποθεματικά της ΕΚΤ και την "εγγύηση” του ευρώ. Τα δικά της βέβαια αποθεματικά συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς η Bundesbank, πέραν της αγοράς χρυσού, έχει ζητήσει τον επαναπατρισμό του χρυσού που της ανήκει και φυλάσσεται στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Στη Φρανκφούρτη φυλάσσεται το 50% των αποθεματικών της σε χρυσό, ενώ στις ΗΠΑ εξακολουθεί να "φυλάσσεται” το 37% του γερμανικού χρυσού και στη Μ. Βρετανία το 13%.
Μετά την έκδοση του "Χρυσού των Γερμανών” η Bundesbnak πρόκειται να "δείξει” τον χρυσό της στους Γερμανούς με μία Έκθεση που οργανώνει άμεσα και στην οποία θα μπορούν οι Γερμανοί να δουν σε φυσική μορφή τη σημερινή μορφή που έχει το ...δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν. Και κυρίως ότι αυτό πλέον φυλάσσεται και ενισχύεται στα θησαυροφυλάκια της Bundesbank και όχι των πάλαι ποτέ νικητών του Β’ Παγκόσμιου πόλεμου.
Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι η Buba αποκάλυψε ότι πέραν των αποθεμάτων της σε ράβδους χρυσού διαθέτει και μία τεράστια συλλογή –ίσως τη μεγαλύτερη στον πλανήτη– χρυσών νομισμάτων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εξαιρετικά σπάνια νομίσματα ακόμα και από το 600 π.χ., ορισμένα εκ των οποίων θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης που θα έχει τίτλο "Das Gold der Deutschen”...
capital
Σχόλια