Ξεσηκωμός των εργαζομένων στην ΔΕΗ κατά του νομοσχεδίου – Στη Βουλή η πορεία της ΓΕΝΟΠ - Πέταξαν λιγνίτη στον Άγνωστο Στρατιώτη
Απομακρύνθηκαν οι εύζωνες - Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αντιδρούν στο νομοσχέδιο τπου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης - Λαφαζάνης: Περιμένει κελί όποιον ψηφίσει
- Ξεσηκωμός των εργαζομένων έξω από την Βουλή - Κλειστό όλο το κέντρο της Αθήνας από τρείς πορείες - Ζητούν να μην πωληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ σε ξένους επενδυτές
Στην Βουλή έφτασαν εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων και των μεταλλείων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, που ψηφίζεται σήμερα. Κλειστοί πολλοί κεντρικοί δρόμοι. Η πορεία ενώθηκε με εκείνες των συνταξιούχων και των εργαζόμενων στη Λάρκο. Φτάνοντας έξω από την Βουλή άδειασαν συμβολικά σακούλες με λιγνίτη. Αυτή την ώρα είναι στην αρχή των σκαλοπατιών δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Η πορεία έχει φτάσει ήδη στη Βουλή, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν σακούλες ...
με λιγνίτη στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ απομακρύνθηκαν οι Εύζωνες.
Το «παρών» στην πορεία της ΓΕΝΟΠ δίνει και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πετώντας και ο ίδιος λιγνίτη στο μνημείο, ενώ σε δήλωσή του ανέφερε ότι «όσοι βάλουν σήμερα την υπογραφή τους στο ξεπούλημα της ΔΕΗ να ξέρει ότι τους περιμένει περιμένει κελί στον Κορυδαλλό».
Η προσυγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στην οδό Χαλκοκονδύλη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν την πορεία τους προς το Σύνταγμα.
Στο ύψος της οδού Σταδίου ενώθηκαν με μπλοκ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και πραγματοποιήθηκε κοινή πορεία.
.
Τι ζητά η ΓΕΝΟΠ
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ σημειώνουν ότι με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση η ΔΕΗ οδηγείται σε μη βιωσιμότητα και η αρνητική επίπτωση στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για την χώρα καθώς και στην εθνική οικονομία και στην κοινωνία θα είναι τεράστια.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σημειώνει ακόμα ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή περιέχει πλήθος ασαφών περιγραφών για την ιδιοκτησία εγκαταστάσεων, εδαφών, εξοπλισμού και τονίζουν με έμφαση ότι η... «φροντίδα του Υπουργείου για την εξασφάλιση της λειτουργίας των υπό πώληση Μονάδων και των συμφερόντων των αγοραστών γίνεται κραυγαλέα».
Η ΓΕΝΟΠ ζητά μεταξύ άλλων την ακύρωση του σχεδίου πώλησης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.
Ακόμη σύμφωνα τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ.Αδαμίδη το νομοσχέδιο θα φέρει αύξηση των τιμολογιων καθώς μέχρι τώρα η ΔΕΗ συγκρατεί τις τιμές.
Τέλος να σημειωθεί πως αντίθετοι στην εκποίηση δηλώνουν και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν εκφράσει προβληματισμούς.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Αναφέρεται η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (3 και 4) και Φλώρινας (η υφιστάμενη μονάδα και η άδεια για την κατασκευή δεύτερης) σε εφαρμογή της απόφασης του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, σε συνδυασμό με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η εκμετάλλευση νέων ορυχείων λιγνίτη.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης, και προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία (μονάδες και δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνιτωρυχείων) στο Βορρά και άλλη για το Νότο, προκήρυξη του διαγωνισμού ως το τέλος Μαΐου και ολοκλήρωσή του σε ορίζοντα έξι μηνών.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση (το 2026), η ΔΕΗ θα συνεχίζει να ελέγχει το 68% του λιγνιτικού δυναμικού. Κατά μέσο όρο, μέχρι τότε, η ΔΕΗ θα διατηρεί πάνω από το 70%.
Σε μακροπρόθεσμη βάση (μέσος όρος περιόδου 2018-35) η ΔΕΗ θα διατηρεί το 65%, προσεγγίζοντας τελικά τον στόχο αποεπένδυσης του 40%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και επισήμως (17/4/2018) την πρόταση αυτή ως επαρκή για τη διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης στην παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση λιγνίτη, για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα επιτρέψουν να πωληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ σε ξένους επενδυτές, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «ο δημόσιος χαρακτήρας του ρεύματος που είναι κοινωνικό αγαθό είναι επιβεβλημένος, όπως και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας».
Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπουλά χωρίς αιδώ τις Λιγνιτικές μονάδες και τα Ορυχεία σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα και καταδικάζει σε μαρασμό την πιο παραγωγική Επιχείρηση της πατρίδας. Την ύστατη αυτή ώρα τους καλούμε να πάρουν πίσω το επίμαχο νομοσχέδιο και να φανούν έστω και μία φορά συνεπείς στις προεκλογικές υποσχέσεις που έδιναν ως ένθερμοι υποστηρικτές για την αναγκαιότητα της ΔΕΗ να έχει δημόσιο χαρακτήρα».
Σχόλια