Ο έλληνας κτηνίατρος, που άλλαξε τα δεδομένα!
Η ομάδα του Beasty–press, βρήκε τον πρώτο Έλληνα κτηνίατρο, που ειδικεύεται στην κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων για ζωάκια με κινητικά προβλήματα. Ένα εμπνευσμένο εγχείρημα με μεγάλες θετικές επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς για πρώτη φορά συναντήσαμε τον άνθρωπο εκείνο που προτεραιότητά του έχει τη διευκόλυνση της ζωής εκείνων των ζώων, που μάχονται καθημερινά για την επιβίωσή τους. Ας μάθουμε λίγα λόγια γι’ αυτόν…
Ο Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987, όπου και μεγάλωσε. Η αγάπη του για τα ζώα ήταν εμφανής απ’την παιδική του κιόλας ηλικία, ενώ με το πέρασμα του χρόνου το ενδιαφέρον του όλο και αυξανόταν και ο δρόμος της κτηνιατρικής τελικά τον κέρδισε. Πλέον είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2013. Μετά την αποφοίτησή του εκτέλεσε τα στρατιωτικά του καθήκοντα σαν κτηνίατρος στην Μυτιλήνη, ενώ στην συνέχεια εργάστηκε ως κτηνίατρος σε ιατρείο μικρών ζώων. Ειδικεύεται κυρίως στην κλινική παθολογία των μικρών ζώων. Η κτηνιατρική, όπως μας είπε, αλλάζει και εμπλουτίζεται με συνεχείς και γρήγορους ρυθμούς γι αυτό και χρειάζεται διαρκής ενημέρωση. Έτσι ο ίδιος φροντίζει διαρκώς να ενημερώνεται σύμφωνα με τις εξελίξεις της εποχής και να μην σταματά ποτέ να εκπαιδεύεται!
Στις αρχές του 2015, η επίμονη προτροπή της ευθανασίας των ανάπηρων ζώων εξαιτίας της έλλειψης επιλογής ενός οικονομικού αμαξιδίου και ο ενθουσιασμός για την εφαρμογή νεότερης τεχνολογίας στην κτηνιατρική πράξη, τον παρακίνησε να σχεδιάσει ένα φθηνό και λειτουργικό αναπηρικό αμαξίδιο, που σκοπό έχει την άμεση λειτουργική αποκατάσταση των ζώων και την βελτίωση της ευζωίας τους.
Σχημάτισε, λοιπόν, προοδευτικά μία ομάδα φιλόδοξων και εφευρετικών Ελλήνων κτηνιάτρων και μηχανολόγων με κοινό όραμα να προσφέρουν ως Petmobility ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα κατοικίδια ζώα με ειδικές ανάγκες.
Εύλογα, λοιπόν, το ενδιαφέρον μας ανέβηκε άμεσα και επικοινωνήσαμε μαζί του για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο του!
Υπάρχει πολύς κόσμος που δείχνει ενδιαφέρον πάνω σε αυτό που κάνεις; Ποια είναι η αντίδραση του κοινού;
Τα τελευταία χρόνια ενημερώνουμε τον κόσμο διαρκώς για τις ιδιαιτερότητες των ανάπηρων ζώων και τους παρακινούμε μάλιστα να υιοθετήσουν κάποιο. Έχει γίνει έτσι μεγάλη πρόοδος, όσον αφορά τη νοοτροπία της ευθανασίας.
Ο κόσμος γενικά έχει «αγκαλιάσει» το όλο εγχείρημα εμπράκτως. Υποστηρίζουν την δουλειά μας και μας εύχονται διαρκώς να προχωράμε με μεράκι και να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στα ζωάκια αυτά.
Για κάποιους, βέβαια, ακόμα είναι πρωτόγνωρο όλο αυτό, καθώς δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν έναν σκύλο να κινείται με αμαξίδιο. Το σημαντικό όμως για μας είναι να ξαναδίνουμε κίνηση στα ζώα αυτά, αλλά και χαρά στους ιδιοκτήτες τους που τα βλέπουν και πάλι να κινούνται ανεξάρτητα.
Πως ξεκίνησες; Τι σε έκανε να ασχοληθείς με την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων για ζώα;
Πριν μερικά χρόνια, ξεκίνησα να ψάχνω εναλλακτικές λύσεις ώστε να μπορούν τα ζώα με ειδικές ανάγκες να κινούνται αυτόνομα, χωρίς να αυτοτραυματίζονται. Μια από αυτές τις λύσεις είναι τα αναπηρικά αμαξίδια και ενώ σαν προιόν προυπήρχαν στο εξωτερικό, εδω και πολλές δεκαετίες, για την Ελλάδα είναι ένα σχετικά νέο αντικείμενο, που η πλειοψηφία του κόσμου δεν το γνώριζε.
Τα παράλυτα ζωάκια έχουν αυξημένες ανάγκες και αρκετοί ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν εύκολα να τις διαχειριστούν. Η ζωή των περισσότερων άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς στην πλειοψηφία τους τα ζώα αυτά έμειναν παράλυτα από τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις. Κάποιοι κατέφευγαν έτσι στη λύση της ευθανασίας γιατί δεν άντεχαν να τα βλέπουν να σέρνονται διαρκώς.
Τα μόνα αμαξίδια που υπήρχαν την εποχή εκείνη ,ήταν εισαγόμενα και το κόστος τους πολύ ακριβό, αφού μπορεί να ξεπερνούσε και τον μηνιαίο μισθό ενός μέσου Έλληνα. Έτσι, το 2014 έφτιαξα μόνος μου κάποια σχέδια, τα οποία υλοποιήσαμε με την βοήθεια του κ. Αραμπατζή Νίκου, ο οποίος αφιλοκερδώς με βοήθησε δημιουργώντας δυο πρωτότυπα.
Τα πρωτότυπα αυτά, έπρεπε να δοκιμαστούν όμως σε μηχανολογικές συνθήκες, ώστε να είναι ασφαλή για την χρήση τους από τα ζώα. Έτσι γνώρισα το συνεργάτη μου, τον Ιωάννη Καρυτιανό, μηχανολόγο – μηχανικό. Σχεδιάσαμε ξανά και ξανά τα μοντέλα, υλοποιήσαμε τα πρώτα αμαξίδια από ελαφριά υλικά όπως το αλουμίνιο, τα δοκιμάσαμε σε μηχανολογικές καταπονήσεις. Έπειτα από άπειρες μετατροπές δημιουργήσαμε το πρώτο ελαφρύ και ανθεκτικό αναπηρικό αμαξίδιο ζώων στην Ελλάδα, εφάμιλλο με εκείνα του εξωτερικού.
Πόσο δύσκολο είναι για τα ζωάκια να συνηθίσουν με τα αμαξίδια τους;
Η λογική του αναπηρικού αμαξιδίου είναι να μπορούν τα παραπληγικά και τετραπληγικά ζωάκια να κινούνται στο σπίτι ή στο φυσικό τους περιβάλλον με την ιδία άνεση όπως τα υπόλοιπα ζωάκια. Η κίνηση του ζώου, βασίζεται στα πόδια, που είναι λειτουργικά και το αμαξίδιο του δίνει την αυτοδυναμία που χρειάζεται. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο ένας ενήλικος σκύλος μεσαίου μεγέθους να κινηθεί άμεσα με το αμαξίδιο.
Φυσικά, δεν αντιμετωπίζουν με την ίδια ευκολία όλες οι φυλές και οι ηλικίες των σκύλων το αμαξίδιο, καθώς και αυτά λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούμε κι εμείς. Για παράδειγμα, μεγάλης ηλικίας ζώα, πέραν της αναπηρίας παρουσιάζουν και προβλήματα γήρανσης, οι γάτες από την άλλη πλευρά λόγω ιδιοσυγκρασίας χρειάζονται σχετική εκπαίδευση και χρόνο προσαρμογής, οπότε εμείς σε αυτές τις περιπτώσεις τους παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορούν να κινούνται αυτόνομα.
4. Ποιοι είναι οι στόχοι σου πάνω στον τομέα που ακολουθείς;
Θέσαμε τον πήχη ψηλά και υλοποιήσαμε ήδη μερικούς απ’τους βασικούς μας στόχους. Ένα απ’αυτούς ήταν να μειώσουμε το κόστος των αμαξιδίων, να τα κάνουμε πιο προσιτά στους Έλληνες.
Σχεδιάζουμε και εξετάζουμε διαρκώς κάθε πιθανή εξέλιξη του αμαξιδίου. Βρισκόμαστε στην άνοιξη μιας νέας τεχνολογικής εποχής, σχεδιάζοντας πλέον σε επίπεδο beta, εξαρτήματα με 3d εκτύπωσή που μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικό παράδειγμα εφαρμογής και σε αναπηρικά αμαξίδια για ανθρώπινη χρήση. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, είναι πάρα πολύ δύσκολο χωρίς κονδύλια ή χορηγίες να υπάρξει γρήγορη εξέλιξη στον κλάδο αυτό, παρόλαυτα προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο.
Σαν Pet Mobility, επίσης έχουμε έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και προσπαθούμε μέσα από μια Πανελλήνια δράση, να βρισκόμαστε σε επαφή με φιλοζωικούς οργανισμούς με σκοπό την υλοποίηση ενός project, που θα ενισχύει και θα υποστηρίζει ανάπηρα ζώα που φιλοξενούν ή που έχουν μέλη των φιλοζωικών. Θα θέλαμε μελλοντικά να υπάρξουν κατάλληλες κρατικές υποδομές, ώστε να μπορούν τα ζώα αυτά να εξυπηρετούνται και να κυκλοφορούν τόσο στις πόλεις, όσο και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό.
Πρωταρχικός μας στόχος όμως είναι να προσφέρουμε στα παραπληγικά ζωάκια την άνετη μετακίνησή τους, αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε στον ιδιοκτήτη την ασφάλεια του κατοικίδιου του καθ όλη την διάρκεια χρήσης του αμαξιδίου.
5.Θεωρείς πως ο κόσμος είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος όσον αφορά τους
τετράποδους φίλους μας;
Τα τελευταία χρόνια γίνονται άλματα στον τομέα των ζώων τόσο σε ιατρικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ο κόσμος πλέον ευαισθητοποιείται μπρος όχι μόνο στην κακοποίηση των ζώων, αλλά και στις δυσκολίες που μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν. Αυτός είναι κι ένας απ’ τους βασικούς λόγους που το εγχείρημά μας αγκαλιάστηκε τόσο θερμά.
6.Υπήρξε στην καριέρα σου μια στιγμή που σου έμεινε αξέχαστη;
Τομή στην καριέρα μου, υπήρξαν οι στιγμές εκείνες που σχεδίαζα το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο. Από εκείνη την μέρα κάθε αμαξίδιο που φτιάχνουμε είναι ξεχωριστό, επειδή βάζουμε όλη μας την ψυχή για να το κατασκευάσουμε. Κάθε μας αμαξίδιο είναι custom design, ατομικό δηλαδή όσον αφορά το σχεδιασμό και την παραγωγή του και προορίζεται για ένα και μόνο ζώο, πράγμα που καθιστά και όλη τη διαδικασία παραγωγής μοναδική. Τα συναισθήματα όμως που νιώθουμε, όταν τα ζωάκια κάνουν τα πρώτα τους βήματα με το αμαξίδιο, δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Όλη η κούραση και η αγωνία της στιγμής μετατρέπονται σ’ ένα συναίσθημα χαράς και ελπίδας, που την κάνει πραγματικά ξεχωριστή… τα πρόσωπα όλων φωτίζονται και ο χώρος φορτίζεται συναισθηματικά όταν το ζωάκι τους βαδίζει πλέον μόνο του…
Ευχαριστούμε πολύ τον Αλέξανδρο και την ομάδα του,που μας έδειξαν έναν νέο δρόμο στο χώρο της κτηνιατρικής στην Ελλάδα και στηρίζουμε τα βήματά του! Μπορείτε να τους βρείτε και στα social media στα παρακάτω λινκ!
www.petmobility.gr
www.petmobility.eu
Facebook: https://www.facebook.com/PetMobility/
Instagram: @petmobility
Youtube: petmobility
Κατηγορίες:
Σχόλια