Χάος στις αγορές πρώτων υλών






Οι αυξήσεις λόγω του ρωσικού εμπάργκο, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς και τους εμπόρους να προβούν πανικόβλητοι σε αγορές για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων – επειδή φοβούνται τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των τιμών.

Επενδύσεις & Αγορές
Οι νέες κυρώσεις που επέβαλλαν οι Η.Π.Α. στη Ρωσία, με στόχο να την εκδικηθούν για τις επιτυχίες της στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις της εναντίον του δολαρίου (ανάλυση), έχουν προκαλέσει χάος στις αγορές πρώτων υλών παγκοσμίως – ενώ δεν αυξήθηκαν μόνο οι τιμές του αλουμινίου κατά 23% αλλά, επίσης, της «αλουμίνας» κατά 80% (ενός σημαντικού προϊόντος για την παραγωγή αλουμινίου).

Οι αυξήσεις αυτές έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς και
τους εμπόρους να προβούν πανικόβλητοι σε αγορές για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων – επειδή φοβούνται τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των τιμών. Η ρωσική RUSAL, στην οποία οι Η.Π.Α. επέβαλαν εμπάργκο, δεν ελέγχει μόνο το 6% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου – αλλά, επίσης, μαζί με τα συνδεδεμένα διυλιστήρια της το 6% της αλουμίνας.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, όπως του νικελίου και του παλλαδίου – όπου η Ρωσία κατέχει σημαντική θέση και οι περισσότεροι φοβούνται πως θα επιβληθούν και σε αυτά κυρώσεις. Το 40% της εξόρυξης του παλλαδίου παγκοσμίως προέρχεται από ρωσικές εταιρείες, το 20% του καλίου, το 12% της πλατίνας, το 10% του νικελίου και το 5% της παραγωγής χάλυβα – ενώ ήδη οι τιμές του νικελίου και του παλλαδίου αυξήθηκαν κατά 10%.

Η Γερμανία εισήγαγε το 2017 ακριβώς 744.853 τόνους ακατέργαστου αλουμινίου, εκ των οποίων τους 233.267 τόνους από τη Ρωσία – ενώ η Ευρώπη εισήγαγε 1,6 εκ. τόνους αλουμινίου μόνο από τη Ρωσία. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τότε οι αυξήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες – επιβαρύνοντας μία σειρά προϊόντων που παράγονται από τις παραπάνω πρώτες ύλες.

Αnalyst
Σχόλια