Μόνο σε γαλακτοκομικά με εγχώρια πρώτη ύλη αποδίδεται το ελληνικό σήμα




Μόνο στα προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης θα μπορεί να «μπαίνει» το σήμα της ελληνικής σημαίας. Αυτό διευκρινίζει απόφαση με τις λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 5 και 7 του ν. 4492/2017 (ΦΕΚ Α΄ 156) περί της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 1295/2018). Επιπλέον τονίζεται ότι για τα ΠΟΠ προϊόντα δεν θα αναγράφεται επιπλέον επισήμανση περί προέλευσης του γάλακτος και ισχύουν οι ειδικότερες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.

Η αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων γίνεται με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet.


Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με τις Λεπτομέρειες εφαρμογής για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά.pdf


Όσον αφορά τις περιπτώσεις μίξης γάλακτος σε προϊόντα η απόφαση αναφέρει:

Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4492/ 2017 (Α΄156), αναφέρονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης. Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, ανεξαρτήτως αναλογίας, από χώρες εντός Ε.Ε., οι ενδείξεις σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 4492/ 2017 (Α΄156), δύνανται να αποδοθούν ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ» ενώ εάν η μίξη γάλακτος περιλαμβάνει χώρα εκτός ΕΕ δύναται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4492/2017 (Α΄156), οι ενδείξεις να αποδοθούν ενιαία «Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ».

Όπως ορίζει η παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4492/2017 (Α΄156) μόνο εάν η χώρα αρμέγματος, επεξεργασίας - όπως οποιαδήποτε θερμική επεξεργασία, συμπύκνωση ή παρασκευή τυρομάζας - και συσκευασίας του τελικού προϊόντος είναι μία, δύναται να χρησιμοποιηθεί η ένδειξη «Προέλευση γάλακτος: όνομα χώρας» αντί των ενδείξεων της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4492/2017 (Α΄156).

Η αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων γίνεται με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet, τουλάχιστον το κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος, πλησίον της ονομασίας πώλησης με γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον ίδιου με αυτή. Το ανωτέρω περί της γειτνίασης με την ονομασία πώλησης και το μέγεθος της γραμματοσειράς ισχύει, εκτός από τα προσυσκευασμένα προϊόντα, και για τις ειδικές ταμπέλες στα σημεία πώλησης των μη προσυσκευασμένων προϊόντων.

Οι διατάξεις των άρθρων 5, 6, 7 και 15 του ν. 4492/ 2017 σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού αφορούν σε όλα τα προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, ήτοι και τα «Προϊόντα που δεν θεωρούνται και δεν ονομάζονται τυρί» του σημείου 5 της ενότητας Α του άρθρου 83 και τα προϊόντα με βάση το γάλα του άρθρου 84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Από την υποχρέωση αναγραφής προέλευσης του γάλακτος δεν εξαιρούνται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Από αυτήν εξαιρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4492/ 2017 (Α 156), μόνο τα τελικά προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, τα οποία τίθενται σε εμπορία στην Ελλάδα αναγράφοντας τη χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Καν. (ΕΕ) 952/2013 του Ευρ. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Άρθρο 4 Στην περίπτωση εκείνη που, κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων του άρθρου 6 του ν. 4492/2017 (Α΄156), διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής, αξιοποίησης, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας από τα αρμόδια κατά περίπτωση κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ή των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, διαβιβάζουν αμελλητί αρμοδίως και σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 24 του ν. 4235/ 2014 (ΦΕΚ Α 32) τα πρακτικά ελέγχου μαζί με τις ενδεχόμενες παρατηρήσεις της ελεγχόμενης επιχείρησης.

Οι αρμόδιες αρχές κοινοποιούν τις αποφάσεις επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στη Δ/νση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, προκειμένου αυτή να παρακολουθήσει την πορεία εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων του ν. 4492/2017 και της παρούσας και να αξιολογήσει, όπως προβλέπει το άρθρο 8 του ν. 4492/2017, την αποτελεσματικότητα εφαρμογής τους.
agronews.gr
Σχόλια