Ποια Smartphones εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία;
Σήμερα, οι άνθρωποι δεν αποχωρίζονται ποτέ τα smartphones τους, είτε είναι στο χέρι τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τους, είτε βρίσκονται στην τσέπη τους στην εργασία, ή κολλημένα στο αυτί τους κάνοντας ταυτόχρονα κάτι άλλο ή πλαί στο κομοδίνο τους τη νύχτα.
Έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το αν η στενή μας εγγύτητα με τα smartphones μπορεί να βλάψει την υγεία μας.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές επιστημονικές έρευνες σχετικά με τον αντίκτυπο της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας, οι άνθρωποι που θέλουν να σταθμίσουν τους πιθανούς κινδύνους θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στα ακόλουθα infographic.
Περιγράφει τα smartphones που εκπέμπουν τη μεγαλύτερη ακτινοβολία ενώ η συσκευή κρατείται στο αυτί κατά τη διάρκεια μιας κλήσης.
Τα στοιχεία προέρχονται από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας (Bundesamt für Strahlenschutz), η οποία διατηρεί μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τα smartphones και το επίπεδο ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Παρόλο που δεν υπάρχει γενική κατευθυντήρια γραμμή για ένα επίπεδο εκπομπών που θεωρείται επιβλαβές, το γερμανικό πιστοποιητικό φιλικής προς το περιβάλλον γνωστό ως Blue Angel (Der Blaue Engel) πιστοποιεί μόνο τηλέφωνα με συγκεκριμένο ρυθμό απορρόφησης μικρότερο από 0,60 watts ανά χιλιόγραμμο.
Επί του παρόντος, το smartphone με τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας είναι το Mi A1 από την κινεζική εταιρεία Xiaomi.
Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι από τους χειρότερους παραβάτες για εκπομπές είναι τα κινεζικά μοντέλα, με 10 από τα κορυφαία 16 smartphones στον κατάλογο που παράγονται από κινέζους κατασκευαστές όπως οι Xiaomi, Huawei, OnePlus και ZTE. Τα γνωστά αμερικανικά smartphones εμφανίζονται επίσης στον κατάλογο, με τρεις εκδόσεις του iPhone που υπάρχουν.
Όχι μόνο δεν υπάρχει ξεκάθαρο όριο για το επίπεδο εκπομπών που θεωρείται επιβλαβές, αλλά να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν μελέτες τι συμβαίνει όταν η ακτινοβολία προέρχεται ταυτόχρονα από πολλές πηγές και δρα σωρρευτικά. Επίσης, οι Ομοσπονδιακές οδηγίες και δοκιμές για κινητά τηλέφωνα και άλλα ασύρματα (WiFi) προϊόντα που εκπέμπουν ακτινοβολία δημιουργήθηκαν πριν από 20 χρόνια για ενήλικες - και όχι για παιδιά ή άλλες ευπαθείς ομάδες.
igata.gr
igata.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια