Γέμισε το Αιγαίο μαχητικά – Κοινά γυμνάσια Ελλήνων-Αμερικανών-Βρετανών στο Καστελόριζο – Συνοδεία του κατασκοπευτικού G550 τα ισραηλινά F-16 στο FIR Αθηνών




Σοκ στην Τουρκία. Σμήνη μαχητικών αεροσκαφών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία έχουν «σκεπάσει» το Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2018» και τα τουρκικά μαχητικά δεν μπορούν να… ξεμυτίσουν. Εκείνο όμως που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας και σπεύδει μέσω δημοσιευμάτων να μιλήσει για υποδαύλιση της Ελλάδας απέναντι της είναι οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο τρίγωνο της περιοχής, Ρόδος, Καστελόριζο, Κρήτη.

Οι Τούρκοι έχουν στοχοποιήσει την περιοχή αυτή καθώς θεωρούν πώς με την αμφισβήτηση της μπορούν να βγουν στην ανατολική Μεσόγειο, να τορπιλίσουν τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και να διεκδικήσουν μέρος από τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτό φαίνεται πώς δεν τους βγαίνει και δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στηρίζουν την Ελλάδα. Η τελευταία μάλιστα έστειλε στην άσκηση «Ηνίοχος 2018» και το Κατασκοπευτικό της Αεροσκάφος το Gulfstream G550.

Το εν λόγω αεροσκάφος ακολουθούσε και προστάτευε από Ηλεκτρονικές Παρεμβολές τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16I Sufa, τα οποία προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, ενώ έστελνε όλα τα σήματα στα Κέντρα Επιχειρήσεων του Ισραήλ. Στην Ανδραβίδα θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προκειμένου να παρακολουθήσει μέρος της άσκησης και μαζί τους η Ισραηλινή πρέσβειρα, όπως και αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.

Όσον αφορά στο υπερσύχρονο Gulfstream G550 φέρει εξοπλισμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που καταγράφει τις θέσεις και κινήσεις πλοίων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων, με ακρίβεια και με δυνατότητες αποφυγής των «κόλπων» ηλεκτρονικού πολέμου που παραπλανούν τα ραντάρ για τις θέσεις πολεμικών πλοίων, που φαίνεται ότι εφαρμόζει η Τουρκία στην περιοχή της Μεσογείου!

Το ύψος αυτό του επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κάλυψης των ραντάρ που διαθέτει, που λαμβάνουν σήμα σε 360 μοίρες γύρω από το αεροσκάφος, ενώ η εικόνα των ραντάρ, τυγχάνει επεξεργασίας εντός του αεροσκάφους από εξειδικευμένο πλήρωμα, ενώ αποστέλλεται μέσω δορυφόρου αλλά και απευθείας στους ειδικούς σταθμούς στο Ισραήλ.





Στο μεταξύ χθες ελληνικά και βρετανικά μαχητικά στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2018», πέταξαν πάνω από τα ελληνικά πολεμικά πλοία που ασκούντο στην περιοχή του Μυρτώου Πελάγους κάνοντας και βολές, όπως και στο Πεδίο Βολής «Καράβια»



Τα μαχητικά σε συνεργασία με τα ελληνικά πολεμικά σκάφη πήραν εικόνα από τα radar για εχθρικά μαχητικά που εμφανίστηκαν στο Καστελόριζο και έσπευσαν στην περιοχή. Τα Typhoon της RAF μαζί τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορία ενεπλάκησαν μεταξύ τους σε αερομαχίες ελλείψει εχθρικών μαχητικών και εν συνεχεία πέταξαν σε χαμηλή πτήση προς το νησί των Ιπποτών της Ρόδου.

Όπως είπαμε η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018» έχει προκαλέσει την ενόχληση και την αντίδραση της Τουρκίας η οποία αποτυπώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Şafak, η οποία κάνει λόγο για νέα στρατηγική «κλιμάκωσης των εντάσεων με την Ελλάδα στο Αιγαίο» από τις δυνάμεις που αντιδρούν στην τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν.

«Τα ονόματα πίσω από την επιθετικότητα της Ελλάδας είναι οι συνήθεις ύποπτοι», γράφει η τουρκική εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Ποιος υποδαυλίζει την Αθήνα» κατονομάζοντας τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως τις χώρες αυτές την ώρα που η Τουρκία«καταπολεμά με επιτυχία τρομοκρατικές δυνάμεις στο Αφρίν».



Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Yeni Şafak, η οποία απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης Ερντογάν, η Ελλάδα «παραβιάζει συχνά τα τουρκικά χωρικά ύδατα», προσπαθεί να παρενοχλήσει τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, ενώ αυξάνει την ίδια ώρα τον αριθμό των οπλικών συστημάτων Joint Standoff Weapons (J-SOWs).

Παράλληλα γίνεται λόγος για τις υποθέσεις που έχουν οδηγήσει στο κόκκινο τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, όπως η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η απόρριψη από ελληνικά δικαστήρια του αιτήματος της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016 καθώς και των εννέα που συνελήφθησαν στην Αθήνα λίγο πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, αλλά και για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.


pentapostagma.gr
Σχόλια