Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από Facebook, Google, Twitter και Microsοft την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου μέσα σε μια ώρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη πίεση στους τεχνολογικούς κολοσσούς για να διορθώσουν τις πρακτικές τους σε ό,τι αφορά την φιλοξενία παράνομου και ακατάλληλου περιεχομένου στις πλατφόρμες τους. Συγκεκριμένα, η ΕΕ δημοσίευσε νέες οδηγίες για τα κοινωνικά δίκτυα και ανάμεσα τους ξεχωρίζει έντονα η εντολή να αποσύρουν οποιαδήποτε ανάρτηση τρομοκρατικού περιεχομένου μέσα σε μία ώρα.

Πίσω στο 2016, η ΕΕ είχε ζητήσει από τις Facebook, Twitter, Microsoft και Google (YouTube) να συντονίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την απομάκρυνση της “ρητορικής μίσους” (hate speech). Οι τέσσερις εταιρείες κατάφεραν τον περασμένο Ιούνιο να ελέγξουν το 51% των αναφορών για τέτοιου είδους περιεχόμενο μέσα σε 24 ώρες, ενώ τον Ιανουάριο έφτασαν το 81% ικανοποιώντας φυσικά την απαιτητική ΕΕ. Παρόλα αυτά, η επικινδυνότητα του τρομοκρατικού περιεχομένου απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση.

Όπως δήλωσε o αντιπρόεδρος της ΕΕ, Andrus Ansip,

“Οι online πλατφόρμες έχουν μετατραπεί στην κύρια πηγή πληροφορίας για τους περισσότερους ανθρώπους, επομένως, έχουν την τεράστια ευθύνη για την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους χρήστες. Οτιδήποτε είναι παράνομο στον πραγματικό κόσμο είναι επίσης παράνομο και στον ψηφιακό. Είναι γεγονός ότι οι κοινωνικές πλατφόρμες απομακρύνουν το παράνομο περιεχόμενο γρηγορότερα από ποτέ, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους την κατάσταση, ωστόσο, είναι αναγκαία η ακόμα ταχύτερη αντίδραση στην διάδοση της προπαγάνδας των τρομοκρατών και άλλου παράνομου περιεχομένου που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών”

Σύμφωνα με την ΕΕ, η αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου μέσα σε μία ώρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η επίδραση είναι σημαντικά μεγαλύτερη τις πρώτες ώρες διάδοσης του. Ακόμη, η ΕΕ ζητά από τα κοινωνικά δίκτυα να αναπτύξουν αυτόματους μηχανισμούς αναγνώρισης του επικίνδυνου περιεχομένου (τρομοκρατία, παιδική πορνογραφία, απάτες, βία κλπ.) παρά να βασίζονται μόνο στις αναφορές των χρηστών, ενώ συνιστά την στενή συνεργασία τους με τις αστυνομικές αρχές.

Για την ώρα, η ΕΕ θα μείνει απλά σε αυτές τις οδηγίες και θα συνεχίσει να εξετάζει κατά πόσο έχουν συμμορφωθεί σε αυτές τα κοινωνικά δίκτυα, προτού πάρει οποιαδήποτε απόφαση για νομοθέτηση…

[EC]  techgear.gr


Σχόλια