«Μαύρη Τετάρτη»: Ο Dow Jones απώλεσε όλα τα κέρδη του 2018







Στο κόκκινο κινούνται σήμερα οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τον Dow Jones να έχει απωλέσει όλα τα κέρδη του 2018 και πλέον έχει γυρίσει αρνητικός στο έτος. Αφορμή για το νέο κύμα "ξεπουλήματος" στην Wall Street ήταν αυτή τη φορά η παραίτηση του επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Gary Cohn...

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 147 μονάδες ή 0,57% στις 24.750 μονάδες, ο ευρύτερος S&P σημειώνει απώλειες 0,47% ή 13,09 μονάδων στις 2.714 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 25,6 μονάδες ή 0,34% στις 7.347 μονάδες.


Οι αναλυτές συνδέουν την παραίτηση Cohn με τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλλει σε χάλυβα και αλουμίνιο, ο Τραμπ. Ο Cohn είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και θεωρούνταν πως θα μπορούσε να ασκήσει μετριοπαθή επιρροή εντός του Λευκού Οίκου. Ως εκ τούτου η παραίτησή του ερμηνεύεται ως ένδειξη αποφασιστικότητας του Τραμπ να υλοποιήσει τις απειλές του, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.



Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου ήταν μέλος μιας ομάδας υπέρ της παγκοσμιοποίησης η οποία φαίνεται πως χάνει έδαφος στον Λευκό Οίκο. Τις προηγούμενες ημέρες είχε προσπαθήσει να πετύχει έναν συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή των δασμών, ενώ είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι θα παραιτηθεί εάν ο πρόεδρος ακολουθήσει την πολιτική των δασμών.

Ένας εμπορικός πόλεμος θεωρείται πως θα μπορούσε να απειλήσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. 

Τι γίνετε όλα αυτήν την στιγμή είναι τυχαία?

Ήδη, από πλευράς Ε.Ε., η Κομισιόν άφησε και σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αντίμετρα αν ο Αμερικανός πρόεδρος υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Στα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητη παρέμεινε το δ΄ τρίμηνο του 2017 η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 235.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ADP Research Institute σε συνεργασία με την Moody's Analytics.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο διευρύνθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα σχεδόν ετών, καθώς αποδυναμώθηκαν οι εξαγωγές.

ΠΗΓΗ: capital.gr
Σχόλια