Η ΕΕ «δερβέναγας» των αγωγών




Η πρώτη πράξη της προκλητικά επικίνδυνης προσπάθειας της Κομισιόν να ελέγξει τους αγωγούς φυσικού αερίου, υφαρπάζοντας αρμοδιότητες που ανήκουν αποκλειστικά στα κράτη μέλη, συντελέστηκε χθες στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) της Ευρωβουλής, η οποία υιοθέτησε τη θέση της ομάδας Γιούνκερ, με 41 ψήφους υπέρ και 13 εναντίον.


Η εν λόγω οδηγία, η οποία δρομολογεί την επιβολή κανόνων σε διεθνή ύδατα και στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των κρατών μελών και εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε εκχώρηση του κυρίαρχου δικαιώματος της Κύπρου (και της Ελλάδας) σε σχέση με τον αγωγό Eastmed, υπερψηφίστηκε από τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρωβουλής, την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Μοιρασμένη εμφανίστηκε η Ομάδα των Σοσιαλιστών (7 ευρωβουλευτές υπέρ και 7 εναντίον), ενώ αρνητική ήταν η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία δια του Αντιπροέδρου της, Νεοκλή Συλικιώτη (ΑΚΕΛ), υπέβαλε τροπολογία για πλήρη καταψήφιση της πρότασης της Κομισιόν, ενώ παράλληλα υπέδειξε ότι η πρόταση της Κομισιόν για τη νέα οδηγία υποβλήθηκε χωρίς να προηγηθεί εις βάθος αξιολόγηση δεδομένων και μελέτη επιπτώσεων.
Η τροπολογία του κ. Συλικιώτη εξασφάλισε 12 ψήφους, οι οποίες ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν την έγκριση της επικίνδυνης πρότασης, η οποία όπως είχε δημοσιεύσει ο «Φ», κρίθηκε απαράδεκτη από τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση που εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία των κρατών μελών, «η εφαρμογή της οδηγίας για το φυσικό αέριο στις ΑΟΖ θα ήταν αντίθετη προς τα άρθρα 56 και 58 της UNCLOS (σ.σ Σύμβαση ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας) όπως ερμηνεύτηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ». Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Νεοκλής Συλικιώτης στην τροπολογία του, υπογραμμίζοντας ότι η προωθούμενη από την Κομισιόν νέα οδηγία «σε σχέση με υπεράκτιους αγωγούς, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις ΑΟΖ όπως καθορίζεται στη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)».
Το ΕΛΚ πάντως που πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση της οδηγίας της Κομισιόν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Ευρωβουλής, δια του Πολωνού ευρωβουλευτή Τζέρσι Μπούζεκ (νυν προέδρου της ITRE και πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), δείχνει να επικεντρώνεται στον περιορισμό του αγωγού Nord Stream 2 και κατ’ επέκταση του ρόλου της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Η επόμενη πράξη αφορά στην παραπομπή του ζητήματος στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση της οδηγίας της Κομισιόν από το σύνολο του Σώματος.
Τον τελικό καθοριστικό ρόλο θα έχουν πάντως τα κράτη μέλη. Όπως έχουμε δημοσιεύσει, η Γερμανία, στην οποία θα καταλήξει ο αγωγός Nord Stream 2, τάσσεται για ευνόητους λόγους υπέρ της απόρριψης της πρότασης της Κομισιόν, ενώ στην ίδια γραμμή φαίνεται να κινούνται η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Σημειώνεται ότι η απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία και συνεπώς καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Γαλλία, η οποία εάν συμπλεύσει με τη Γερμανία, τότε θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη «αναστέλλουσα μειοψηφία» και η πρόταση Γιούνκερ θα απορριφθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η επικίνδυνη πρόταση της Κομισιόν θα υιοθετηθεί.
Η Λευκωσία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα. Διευκρινίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να καθορίσει την πλευρά στην οποία θα γείρει η πλάστιγγα, δεδομένης της ιδιομορφίας των κανόνων που διέπουν τον σχηματισμό ειδικής πλειοψηφίας και του μικρού ποσοστού ψήφων που διαθέτει η Κύπρος.

Παύλος Ξανθούλης
Φιλελεύθερος
Σχόλια