Πως το Ισραήλ ξεπέρασε τη χρεοκοπία και έγινε πυλώνας στη γεωργία;
Μάθημα επιχειρηματικότητας διδάχτηκαν Έλληνες βουλευτές, υπό την προεδρία Δημήτρη Σεβαστάκη, από τον επιφανή Ισραηλινό οικονομολόγο και ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Manuel Trajtenberg. Μιλώντας με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από την Εκπαίδευση και την Καινοτομία», αναφέρθηκε στο παραγωγικό μοντέλο του Ισραήλ, που προάγει γεωργία τεσσάρων εποχών.
Αναλύοντας ομοιότητες και διαφορές, εξήγησε πως η Ελλάδα από πλευράς εκτάσεων είναι 11 φορές μεγαλύτερη από το Ισραήλ, με πληθυσμό 30 φορές μεγαλύτερο, αλλά η μέση ηλικία στην Ελλάδα είναι 45 έτη ενώ στο Ισραήλ είναι 30 έτη.
Το Ισραήλ έφτασε στο χείλος του γκρεμού, αφού το χρέος του ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ, αλλά κατόρθωσε να γίνει παγκόσμια δύναμη εξάγοντας τεχνολογία. Με τις πατέντες έφτασε στην 9η θέση του παγκόσμιου χάρτη καινοτομίας.
Ο Ισραηλινός καθηγητής εξήγησε πως ο μικρός κλήρος δεν είναι πρόβλημα, διότι υπάρχουν πια εναλλακτικές λύσεις. «Την Ελλάδα δεν πρέπει να τη φοβίζει που το χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ, γιατί αν πάρει μπροστά η οικονομία, οι δείκτες αλλάζουν», εξήγησε.
Σημείωσε πως όλοι προεξοφλούσαν πως η οικονομία του Ισραήλ θα καταρρεύσει, αλλά σήμερα ο δείκτης ανεργίας είναι 4,3%. Το κλειδί ήταν η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά, την έρευνα και την καινοτομία, κινητοποιώντας ανθρώπινους πόρους και εταιρείες σε συνεργασία με την πολιτεία, δίχως όμως να «καπελώνει» το κράτος την άποψη των επιχειρήσεων.
Σήμερα, το Ισραήλ έχει 67 εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όταν όλη η Ευρώπη έχει 87. Παρότι έχει πολλά άνυδρα εδάφη, έχει καταφέρει να θρέψει τον πληθυσμό και να είναι σημαντικός εξαγωγέας λουλουδιών και φρέσκων τροφίμων.
Ο επιχειρηματικός κλάδος επενδύει κατά 85% στην έρευνα και την ανάπτυξη, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, και κινητήριος δύναμη είναι το «επιχειρηματικό πνεύμα». Στο Ισραήλ, το 50% των αποφοίτων λυκείου τελειώνουν το πανεπιστήμιο. Δημιουργούνται κάθε χρόνο περίπου 640 νεοφυείς επιχειρήσεις και μόλις 5% επιτυγχάνουν. Ακόμη όμως κι αυτό το 5% είναι ικανό να φέρει άνθηση στην οικονομία.
Ο καθηγητής σημείωσε πως το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που δημιούργησε τα συστήματα στάγδην άρδευσης. Το σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες δεν ντρέπονται να αποτύχουν και να ξεκινήσουν ξανά. Στους πίνακες που έδειξε, η Ελλάδα είναι 26η χώρα, ανάμεσα σε 30, σε δαπάνες για την έρευνα, όταν το Ισραήλ είναι 1ο.
ypaithros.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια