Οι δύο δρόμοι για την επόμενη ημέρα...

Όπως αναδείχθηκε (και) από τις τοποθετήσεις στο Συμπόσιο των Δελφών και όπως εύστοχα αναφέρει η...
σαββατιάτικη «Αυγή» στο πρωτοσέλιδο θέμα της, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος των Μνημονίων παίρνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με τις διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές να ξεδιπλώνονται στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, αξίζει να υπογραμμιστούν οι δύο «δρόμοι» που σκιαγραφούνται για το αύριο της Ελλάδας:

- Ο πρώτος, η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα με αυτόνομη πορεία, αυτοκαθορισμό της οικονομικής πολιτικής και μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Παρασκευή στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτική γραμμή πίστωσης μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και επισήμανε ότι οι εταίροι συμφωνούν για αυτοδύναμη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές και ότι εξάλλου σε συνεργασία μαζί τους η χώρα χτίζει ήδη το “μαξιλάρι” που θα της επιτρέψει μία καθαρή έξοδο.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, τις κατακτήσεις καθώς και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και ανέλυσε την προετοιμασία και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και την προοπτική της χώρας, ενώ έθεσε εμμέσως πλην σαφώς και τα διλήμματα για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Η επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο ήταν άλλωστε κεντρικό θέμα συζήτησης σε πολλά πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο στο “ελληνικό Νταβός”.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας και τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση και θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα". Υπογράμμισε ότι "από την πλευρά μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής".

Τώρα, τόνισε, "έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία μας, είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και φυσικά την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται".

"Με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

 
Ο δεύτερος, οι προτάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, του Κ. Σημίτη, του Τ. Βίζερ και άλλων, που οδηγούν στη διαιώνιση της επιτροπείας, τη συνέχιση της λιτότητας και των Μνημονίων νυν και αεί...

Κοινό στοιχείο των προτάσεων αυτών, η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, την επιμονή στην οποία χαρακτήρισε ακατανόητη πρόσφατα και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, στέλντοντας σαφές μήνυμα στο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που φαίνεται πώς εισηγούνται ένα επιπλέον πολύχρονο, ενδεχομένως, μνημόνιο και μια σκληρή και συνεχή επιτήρηση μέσω αξιολογήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η επιμονή έρχεται μετά από μια θέση η οποία εξετέθη διεθνώς προ μηνών για να μην επιχειρήσει η χώρα να βγει στις αγορές σ’ αυτή τη φάση. Θέση που διαψεύσθηκε απολύτως με τους όρους της πραγματικής οικονομίας και των αγορών, στους οποίους κατά τα άλλα ομνύουν οι νεοφιλελεύθεροι οικονομικοί παράγοντες και τραπεζίτες.

Ενδεικτικά της (αντιφατικής) «γραμμής» της ΝΔ είναι όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τους Δελφούς, σχετικά με το χρέος. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφεε μεν ότι χρειάζεται μεν δημοσιονομικόςχώρος, αλλά «μετέφερε και ένα φόβο στην Ε.Ε.» ότι αν δοθεί ο δημοσιονομικός χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τη διεύρυνση του δημόσιου τομέα.
Η επιμονή Βίζερ και η απάντηση Τζανακόπουλου

 Στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εκτός από την συζήτηση για την επόμενη ημέρα, σχολιάστηκαν ξανά τα «μαθηματικά» του τέως επικεφαλής στο EWG, Τ. Βίζερ ο οποίος επανέλαβε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει ότι «η ζημιά για την ελληνική οικονομία από την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα το πρώτο 6μηνο του 2015 ξεπερνά τα 200 δις ευρώ».

Μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Βίζερ είχε χαρακτηρίσει ασφαλή και ίσως συντηρητική την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο, δηλαδή, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ.

«Αν π.χ. έχεις μια χρονιά πτώση ΑΕΠ 20% και επιτρέψεις τον επόμενο χρόνο στο φυσιολογικό επίπεδο, έχεις χάσει 20% και δεν πρόκειται να το πάρεις ποτέ πίσω. Αλλά αν αρχίσεις να αυξάνεις το ΑΕΠ σου μετά τον πρώτο χρόνο ώστε η απώλεια να μην 20% αλλά 19% σε σχέση με το τι θα είχες και τον επόμενο χρόνο 18% σε σχέση με το τι θα είχες και μετά 17%, αν τα προσθέσεις όλα αυτά, συν τω χρόνω, τότε βέβαια οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η απώλεια εισοδήματος είναι μεγαλύτερη, η απώλεια απασχόλησης είναι μεγαλύτερη και εκεί είναι που ένας πολύ πρόχειρος υπολογισμός θα έδινε το ισοδύναμο ενός ετήσιου ΑΕΠ»

Η απάντηση Τζανακόπουλου

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ιδιοτελή τα σχόλια του κ. Βίζερ και πρόσθεσε δηκτικά: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε και δύο και τρείς και… εφτά φορές το ελληνικό ΑΕΠ. Ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του, άλλωστε τζάμπα είναι…»

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχους «μπακαλίστικους» υπολογισμούς είχαν κάνει τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέροντας οτι το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, έφτασε τα 100 δισ. ευρώ, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως η ζημιά που «έφερε» ο Γιάνης Βαρουφάκης άγγιξε τα 86 δισ. ευρώ.

Η απάντηση Βαρουφάκη

«Είναι συγκινητικές οι προσπάθειες της Τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού να μας δικαιώνουν, λέγοντας ανοησίες τόσο μεγάλες που μόνο ηθελημένα μπορεί να τις λένε. Δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω»... 


avgi.gr
Σχόλια