Θες προστασία κατοικίας; Άνοιξε τις θυρίδες σου!





Τι προβλέπει η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη

Καταγραφή θυρίδων, ομολόγων και ασφαλιστηρίων από το κράτος - Μέχρι το τέλος Απριλίου θα είναι έτοιμες οι σχετικές ρυθμίσεις - Οι τράπεζες πλέον θα είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν στοιχεία και ο Τειρεσίας θα λάβει νέα μορφή...
Την παράλληλη άρση του απορρήτου των θυρίδων μαζί με αυτήν του τραπεζικού απορρήτου θα προβλέπει η αντικατάσταση του νόμου προστασίας της στέγης Κατσέλη, που προχωρά εντός του επόμενου μήνα.


Σύμφωνα με πηγές του Πρώτου Θέματος, η κυβέρνηση επιδιώκοντας να βρει έναν πρώτο τρόπο να σπάσει το «άβατο» των τραπεζικών θυρίδων στις οποίες βρίσκονται σημαντικά ποσά μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 και των capital controls, επέλεξε να προωθήσει συγκεκριμένη διάταξη ώστε η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους θελήσουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας κατοικίας να περιλαμβάνει και τις τραπεζικές θυρίδες με ό,τι συνεπάγεται αυτό.


Παράλληλα οι πληροφορίες μιλάνε και για πλήρη καταγραφή κι άλλων περιουσιακών στοιχείων που θα γίνεται όπως των ομολογιών και των ασφαλιστηρίων σε μια πλήρη ακτινογράφηση όσων ζητήσουν να προστατεύσουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή που έχει γνώση του θέματος «στο νέο πλαίσιο που θα προωθηθεί τον Απρίλιο για ψήφιση και που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να επικοινωνούν μεταξύ τους για να μαθαίνουν όχι μόνο τις καταθέσεις που ένας κόκκινος δανειολήπτης έχει αλλά και τις θυρίδες. Αυτό που μελετάται και ήδη συζητιέται είναι το κατά πόσο οι δανειολήπτες που θα επιθυμούν να ενταχθούν στον νέο νόμο που θα τους διασφαλίζει από τους πλειστηριασμούς στέγης θα πρέπει να δηλώνουν και τα χρήματα που έχουν εντός των θυρίδων. Είναι ένα σημείο αιχμής. Όμως σε κάθε περίπτωση όλες οι θυρίδες θα δηλώνονται με πλήρη ευθύνη των κατόχων τους».

Θα πρέπει να τονίσουμε πως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η κυβέρνηση ανοίγει για πρώτη φορά με ένταση τη συζήτηση για τις τραπεζικές θυρίδες, συνδέοντας αυτές με έναν προστατευτικό της νόμο. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως οι θυρίδες εδώ κι δύο περίπου χρόνια έχουν τεθεί στο στόχαστρο καθώς όλοι γνωρίζουν πως εκεί βρίσκονται σημαντικά ποσά μετά τα capital controls.

Θέμα ημερών οι αλλαγές

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο στα τέλη Απριλίου και η επεξεργασία των βασικών αξόνων προστασίας της κατοικίας συνεχίζεται με έμφαση σε 10 σημεία. Μετά την εξειδίκευση αυτών των σημείων και την τεχνική ανάλυση που θα υπάρξει, ο νόμος θα πάει λογικά για ψήφιση την τελευταία εβδομάδα του επόμενου μήνα. Πάντως αυτό που πληροφορίες μας λένε είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση ανατροπής της συνθήκης όποιος δεν συναινεί στην πλήρη εποπτεία της περιουσίας του να μη θωρακίζει το σπίτι του και ταυτόχρονα θα χαρακτηρίζεται ως ύποπτος.

Ειδικότερα, στόχος της κυβέρνησης είναι στα δικαστήρια να φθάνουν οι αιτήσεις προστασίας στέγης και περιουσίας όσων πραγματικά έχουν ανάγκη, με προηγούμενη ενδελεχή εξέταση της πραγματικής τους οικονομικής κατάστασης. Οι τράπεζες πλέον θα είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν στοιχεία και ο Τειρεσίας θα λάβει νέα μορφή. Επίσης θα υπάρξουν συνδέσεις και με ξένα τραπεζικά ιδρύματα για να διαπιστώνεται η πραγματική περιουσιακή κατάσταση όσων ζητούν «καταφύγιο» στον νέο νόμο με σκοπό να προστατεύσουν την περιουσία τους. Αυτές οι νέες συνθήκες λοιπόν ακούγεται πως θα οδηγήσουν εκτός λύσεις χιλιάδες δάνεια καθώς οι οφειλέτες στρατηγικά έχουν επιλέξει να μην πληρώνουν αν κι έχουν προσωπική περιουσία. Ταυτόχρονα, αν δεν πληρώσει κάποιος επί 2 ή 3 συνεχόμενους μήνες τις ρυθμίσεις η τράπεζα θα μπορεί να προωθεί εις βάρος του την υπόθεση δικαστικά με σκοπό την αποβολή από το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Παράλληλα, με μια απλή επιστολή της τράπεζας που θα τεκμηριώνει αυτόματα τη μη καταβολή των συμφωνηθέντων, ο ασυνεπής δανειολήπτης αυτόματα θα χάνει την προστασία του νέου νόμου ενώ οι πλειστηριασμοί στις παραπάνω περιπτώσεις θα είναι αυτόματοι. Γενική συλλογιστική του νομοθέτη θα είναι η επίσπευση της γραφειοκρατίας, η ποινικοποίηση όσων παρακωλύουν τις διαδικασίες κι όσων χρησιμοποιούν δόλο για να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο νόμος Κατσέλη θα σταματήσει να υφίσταται στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, χωρίς να υπάρχει περίπτωση παράτασης του.
Σχόλια