Γερμανός ευρωβουλευτής για Σκόπια: θα αφήνατε να μπουν στην ΕΕ ένα κράτος που θέλει να πάρει τη μισή χώρα σας;



Γερμανός ευρωβουλευτής για Σκόπια: θα αφήνατε να μπουν στην ΕΕ ένα κράτος που θέλει να πάρει τη μισή χώρα σας;

«Θα συμφωνούσατε να αφήσετε μια χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ αν θέλει να πάρει τη μισή χώρας σας», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Έλμαρ Μπροκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο EURACTIV.com στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι αυτή τη φορά υπάρχει πιθανότητα επίλυσης.

«Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι ήμασταν μερικά χρόνια πριν, αλλά θα ήταν χρήσιμο για την κυβέρνηση των Σκοπίων να καταλάβει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει αλυτρωτισμός».


Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια θα πρέπει να καταστήσει σαφές «ότι κανένας πολιτικός δεν πιστεύει ότι τμήματα της Ελλάδας πρέπει να ανήκουν στη Μακεδονία [ΠΓΔΜ]», το οποίο και είναι η «βασική αιτία του προβλήματος».

Ερωτηθείς εάν είναι απαραίτητη μια αλλαγή στο σύνταγμα, απάντησε: «Νομίζω ότι ναι».

«Θα συμφωνούσατε να αφήσετε μια χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ αν θέλει να να πάρει τη μισή χώρας σας», αναρωτήθηκε ο Γερμανός πολιτικός.

«Στην ΕΕ δεχόμαστε τα σύνορα όπως είναι, τα καθιστούμε λιγότερο προβληματικά και τα ανοίγουμε όλο και περισσότερο αλλά δεν αλλάζουμε τα σύνορα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους ευρωπαϊκής ενοποίησης», είπε.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ημερομηνία για τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ, ο κ. Μπροκ δήλωσε ότι η Κομισιόν υπογράμμισε επίσης ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα καταγράψουν.

Σημείωσε ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι μια ημερομηνία, αλλά ενδέχεται να μην τα καταφέρουν εάν δεν έχουν κάνει τις σωστές μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική αγορά, την καταπολέμηση της διαφθοράς, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

«Ελπίζω να τα καταφέρουν», υπογράμμισε.


euractiv.gr

Σχόλια