Όσπρια προς ανθρώπινη κατανάλωση και νέες ποικιλίες στην απονιτροποίηση
Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα του προγράμματος της απόνιτροποίησης (δράση 10.1.04) με τις διαχειριστικές αρχές να προσθέτουν και νέες ποικιλίες αλλά και καλλιέργειες - όπως είναι τα φασόλια - για τις δράσεις αμειψισποράς και αγρανάπαυσης.
Τα παραπάνω κάνει γνωστά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την δημοσιοποίησης επικαιροποιημένης λίστας για το επιλέξιμο φυτικό κεφάλαιο στης δράσης 10.1.04 (δείτε εδώ τον σχετικό κατάλογο με τις επιλέξιμες καλλιέργειες).
Βρείτε εδώ τη λίστα με το Επιλέξιμο φυτικό κεφάλαιο στη δράση της Απονιτροποίησης.pdf
Όπως έχει ήδη γράψει το Agronews σχετικά με την πορεία έκδοσης τω ν αποτελεσμάτων του προγράμματος οι αιτήσεις έφτασαν περίπου της 16.000. Ο αριθµός αυτός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, κρίνεται σηµαντικός αρκεί να σηµειωθεί ότι στο πρόγραµµα της περασµένης προγραµµατικής περιόδου οι εντάξεις έφτασαν τις 2.197, ωστόσο τα διαθέσιµα κονδύλια ήταν 35 εκατ. ευρώ, αρκετά λιγότερα σε σχέση µε τα 200 εκατ. που έχουν δεσµευτεί για τις φετινές εντάξεις.
Υπολογίζεται από µελετητές πως µε αυτά τα χρήµατα θα ενταχθούν περί τους 5.000 ενδιαφερόµενους στο πρόγραµµα, µε το «φιλτράρισµα» να γίνεται κυρίως µε βάσει το κριτήριο για την κακή χηµική ποιότητα των υδάτων.
Για την ένταξη στο πρόγραµµα της Απονιτροποίησης, προϋπόθεση είναι το αγροτεµάχιο να είναι αρδευόµενο, γεγονός που οδήγησε αρκετούς ενδιαφερόµενους να προχωρούν σε διοικητικές πράξεις για διορθώσεις ΟΣ∆Ε ώστε να αλλάξουν τα χωράφια τους από ξηρικά σε ποτιστικά. Ο φόρτος ήταν µεγάλος, µε τις απαντήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να έρχονται µέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου (µία ηµέρα πριν κλείσει το Μέτρο) και τη διαδικασία όµως να µην µπορεί να ολοκληρωθεί λόγω µπλοκαρίσµατος του taxis, σύµφωνα πάντα µε µελετητές.
Από την άλλη, όπως είχε επισηµάνει στην Agrenda, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος, υπάρχει κίνδυνος στο Μέτρο να µπουν αροτριαίες εκτάσεις που δεν αρδεύονται καθόλου, καθώς υπάρχουν γεωτρήσεις που δεν λειτουργούν επί σειρά ετών αλλά δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε, οπότε κατά τις αιτήσεις ένταξης θα φαίνεται ότι το κτήµα είναι ποτιστικό. Για το παραπάνω θέµα, είχε ζητηθεί να εξετάζεται κατά την αίτηση αν είναι ποτιστικό το χωράφι όλη την τριετία, καθώς πολλοί «µυρίστηκαν» την τρύπα από νωρίς και έτρεξαν να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ απενεργοποιηµένες γεωτρήσεις.
agronews.gr
Σχόλια