Η ισχυρή παγκόσμια συμμαχία κατασκοπίας που ίσως ποτέ δεν γνωρίζατε ότι υπάρχει





Είναι μιααπό τις ισχυρότερες συμμαχίες του κόσμου. Και όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ για αυτήν, επειδή η ύπαρξή της αποτελεί ένα καλά φυλαγμένο κρατικό μυστικό.

​Το "SIGINT Seniors" είναι ένας συνασπισμός πρακτόρων κατασκοπείας που συνεδριάζει κάθε χρόνο για να συνεργαστεί σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.

Έχει δύο τμήματα, καθένα από τα οποία επικεντρώνεται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου: SIGINT Seniors Europe και SIGINT Seniors Pacific. Και τα δύο καθοδηγούνται από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και μαζί περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τουλάχιστον 17 άλλες χώρες. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από εταιρείες κατασκοπείας που παρακολουθούν τις επικοινωνίες - μια πρακτική γνωστή ως "σήματα πληροφοριών", ή SIGINT.

Λεπτομέρειες για τις συναντήσεις των SIGINT Seniors αποκαλύπτονται σε μια παρτίδα διαβαθμισμένων εγγράφων από το εσωτερικό ενημερωτικό δελτίο της NSA SIDToday, που παρέχεται από τον πληροφοριοδότη Edward Snowden και δημοσιεύθηκε σήμερα στο The Intercept. Τα έγγραφα φωτίζουν τη μυστική ιστορία του συνασπισμού, τα θέματα στα οποία έχουν επικεντρωθεί τα συμμετέχοντα όργανα τα τελευταία χρόνια, και τα συστήματα που επιτρέπουν στις συμμαχικές χώρες να μοιράζονται μεταξύ τους ευαίσθητα δεδομένα επιτήρησης.



Η SIGINT Seniors Europe ιδρύθηκε το 1982, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.Την εποχή εκείνη, η συμμαχία είχε εννέα μέλη, τα οποία επικεντρώνονταν κυρίως στην αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με το στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2001, η ομάδα μεγάλωσε σε 14 και άρχισε να εστιάζει τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι βασικοί συμμετέχοντες της Seniors Europe είναι οι οργανισμοί επιτήρησης από τα αποκαλούμενα "Five Eyes": η NSΑ και οι ομολόγοι της από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Από τον Απρίλιο του 2013, τα υπόλοιπα μέλη ήταν υπηρεσίες πληροφοριών από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Η συμμαχία - την οποία μερικές φορές αναφέρεται ως "14 Eyes" - συνεργάστηκε για την παρακολούθηση των επικοινωνιών κατά τη διάρκεια σημαντικών ευρωπαϊκών εκδηλώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2006 που διοργανώθηκαν στην Ιταλία, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2006 που γίνεται στη Γερμανία.

​Από το 2006 έως το 2007, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι οργανισμοί άρχισαν να ασχολούνται με την «εκμετάλλευση του Διαδικτύου», το οποίο περιγράφει η NSA ως «τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» για την ομάδα, επειδή ορισμένα μέλη της συμμαχίας ήταν προηγουμένως "απρόθυμα να αναγνωρίσουν ότι υπήρχε ένα τέτοιο πράγμα όπως το Διαδίκτυο".




Ένας ναυτικός του καναδικού ναυτικού που επιβιβάζεται σε ένα ελικόπτερο περιπολεί τα νερά των ακτών της Σομαλίας, καθώς συνοδεύουν ένα πλοίο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2008, παρέχοντας μια αντιπειρατική συνοδεία για το πλοίο που έλαβε επισιτιστική βοήθεια στη Σομαλία. Φωτογραφία: Simon Maina / AFP / Getty Images
​Από το 2010, οι οργανισμοί επικεντρώθηκαν στη στόχευση υπόπτων τρομοκρατών, στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την πειρατεία στο Κέρας της Αφρικής και συνεργάζονταν στην ανάπτυξη νέων εργαλείων και τεχνικών επιτήρησης. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Seniors Europe είχε το δικό της αποκλειστικό δίκτυο επικοινωνίας που ονομάζεται SIGDΑSYS, μέσω του οποίου κάθε υπηρεσία μπορεί να μοιράζεται αντίγραφα των παρακολουθούμενων επικοινωνιών. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης ένα σύστημα που ονομάζεται CENTΕR ΙCΕ για να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι "SIGINT Seniors" διοργανώνουν ετήσια διάσκεψη, κάθε φορά σε διαφορετική τοποθεσία. Το 2013, για παράδειγμα, η ομάδα συγκεντρώθηκε στη Σουηδία. Το 2011, συναντήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2010, στη Γερμανία, και το 2009, στον Καναδά.

Το 2013, η NSΑ εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δημιουργία μόνιμης διευκόλυνσης που θα φιλοξενούσε τους εκπροσώπους της σε ένα κοινό χώρο συνεργασίας. Η NSΑ συζήτησε την ιδέα με τον αντίστοιχο βρετανικό φορέα, το κεντρικό τμήμα της κυβέρνησης για τις επικοινωνίες ή το GCHQ. Οι Βρετανοί ήταν "όλοι μέσα" για την πρόταση, σύμφωνα με την NSA. Ωστόσο, από μερικά ανώνυμα μέλη των SIGINT Seniors, υπήρχε "επίμονη ώθηση" στο σχέδιο.

Η NSA θεωρεί ότι η εγκατάσταση θα φιλοξενείται καλύτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αυτό θα ήταν "βέλτιστο από την άποψη της μεγαλύτερης ευελιξίας στη ρύθμιση της επιχείρησης προς όφελος των Five Eyes". Ο οργανισμός πρότεινε επίσης την ιδέα της πιθανής φιλοξενίας της μονάδας στη Γαλλία, αλλά επεσήμανε τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη δημιουργία του κατασκοπευτικού κέντρου στην ηπειρωτική Ευρώπη. "Κάποια ευρωπαϊκά έθνη μπορεί να είναι κακό για τη φιλοξενία μιας εγκατάστασης στο έθνος τους", ανέφερε η NSA, εν μέρει λόγω των "σχετικών ανησυχιών για τους ευρωπαϊκούς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα". (Τόσο η NSA όσο και ο βρετανός ομόλογός της GCHQ αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για αυτήν την ιστορία. Η GCHQ εξέδωσε δήλωση στην οποία ισχυρίζεται ότι τηρεί «αυστηρό νομικό και πολιτικό πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητές μας είναι εξουσιοδοτημένες, αναγκαίες και αναλογικές»).

Το τμήμα του Ειρηνικού του SIGINT Seniors είναι νεότερο από το ευρωπαϊκό τμήμα. Η NSA το δημιούργησε το 2005, με στόχο την «καθιέρωση συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού». Τον Μάρτιο του 2007, η NSΑ δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία «αύξησης των ιδεών για επέκταση [του SIGINT Seniors Pacific's] με την υπηρεσία να επικεντρώνεται πέρα ​​από την αντιτρομοκρατία».
Τι "στράβωσε" με την NSA και την Ινδία 

 


​Τα ιδρυτικά μέλη της συμμαχίας του Ειρηνικού ήταν οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες των Five Eyes, καθώς και η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη. Έως το 2013, η Γαλλία και η Ινδία προσχώρησαν στην ομάδα του Ειρηνικού. Η NSA εξέφρασε την έντονη επιθυμία να συμπεριληφθεί η Ινδία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας των κυβερνήσεων των ΗΠΑ για τη βελτίωση των σχέσεων με τη χώρα και «αισθάνθηκε έντονα ότι η συμμετοχή της Ινδίας στην πολυμερή ανταλλαγή πληροφοριών θα βοηθούσε να ωριμάσει τους ινδικούς οργανισμούς SIGINT. Τον Μάρτιο του 2008, ο τότε διευθυντής της NSA Gen. Keith Alexander, οδήγησε μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων -συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της Σιγκαπούρης και της Νέας Ζηλανδίας- στο Νέο Δελχί, όπου ρώτησε τις υπηρεσίες κατασκοπείας της Ινδίας αν επιθυμούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Τρεις μήνες αργότερα, οι Ινδοί αποδέχτηκαν.

Η ομάδα του Ειρηνικού χρησιμοποίησε ένα σύστημα που ονομάζεται CRUSHED ICE για να μοιραστεί πληροφορίες. Σύμφωνα με ένα έγγραφο της NSA που χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2007, το CRUSHED ICE είναι ένα ασφαλές δίκτυο που επιτρέπει την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών, που συλλέγονται από τις παρακολουθούμενες επικοινωνίες, σχετικά με την αντιτρομοκρατία. "Το σύστημα επιτρέπει συνεργασία μέσω φωνής, ανταλλαγής δυαδικών αρχείων / ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανάλυσης και αναφοράς, γραφικών και χαρτογράφησης, κοινότητες ενδιαφέροντος, διαχείρισης συλλογών και άλλων εφαρμογών, όπως απαιτείται", ανέφερε το έγγραφο του Νοεμβρίου 2007.

Για τις χώρες που καλούνται να συμμετάσχουν στους πρεσβύτερους SIGINT, υπάρχουν προφανή οφέλη. Μπορούν να μάθουν νέες τεχνικές επιτήρησης από τις πιο ισχυρές εταιρείες κατασκοπείας του κόσμου και ταυτόχρονα να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τις δικές τους χώρες ή περιοχές που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Αλλά δεν έχουν δεχτεί όλα τα έθνη που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη συμμαχία. Σύμφωνα με έγγραφο του NSA από τον Μάρτιο του 2007, η Ιαπωνία αρνήθηκε να υπογράψει την ομάδα του Ειρηνικού, εκφράζοντας ανησυχίες ότι "η ακούσια αποκάλυψη της συμμετοχής της θα ήταν υπερβολικά υψηλού κινδύνου".

Ένα μειονέκτημα των SIGINT Seniors είναι ο κίνδυνος ένας εταίρος να κακοδιαχειριστεί ευαίσθητες πληροφορίες. Αυτό συνέβη τουλάχιστον σε μια περίπτωση με την Ινδία. Μέχρι τη στιγμή που οι τρομοκράτες έπληξαν τη Βομβάη σε μια σειρά επιθέσεων το Νοέμβριο του 2008, η χώρα είχε εισαχθεί στην ομάδα του Ειρηνικού. Η NSA διέδιδε το επιλεγμένο από την Ινδία υλικό, το οποίο ήταν εξαιρετικά μυστικό, όπως οι αναφορές ερωτήσεων και οι καταγραφές των τηλεφωνικών κλήσεων. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν το περιστατικό του Βομβάης, η Ινδία άρχισε να διαρρέει κάποιες από τις πληροφορίες - "κατά καιρούς φαινόταν καθημερινό φαινόμενο", παραπονέθηκε ο υπάλληλος της χώρας της NSA. Η NSA περιόρισε την παροχή εξαιρετικά μυστικών πληροφοριών στην Ινδία μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις και συναντήσεις που δεν είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ακόμα, η NSA, η οποία είχε αναπτύξει αναλυτές στην Ινδία, παρέμεινε αισιόδοξη ότι οι ινδικές υπηρεσίες πληροφοριών θα "ωριμάσουν ... στις ανάγκες των συνεργατών της NSA στη Νότια Ασία".
Η ομάδα των SIGINT Seniors πιθανότατα παραμένει ενεργή σήμερα και πιθανότατα έχει αναπτύξει τις δυνατότητές της τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον "μαύρο προϋπολογισμό" του 2013 - μέρος του αμερικανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αφιερωμένο στη μυστική εργασία συλλογής πληροφοριών - η NSA εργάστηκε εκείνο το έτος για να ενισχύσει τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα εγχώρια παραρτήματα των SIGINT Seniors και σχεδίαζε να «επεκτείνει το επίπεδο της συνεργασίας για την [αντιτρομοκρατία] και να διερευνήσει άλλους πιθανούς τομείς συνεργασίας".Έγγραφα που δημοσιεύθηκαν με αυτό το άρθρο:

SIGINT partnership agrees to greater sharing
Linguistic resource sharing in Asia-Pacific takes step forward
NSA’s changing counterterrorism relationship with India
SIGINT Seniors Pacific successes highlighted at conference
Counterterrorism analytic working group meets in Madrid
Global Collaboration Environment: Director’s talkinig points
World Cup report from SUSLAG
Who’s Who in Afghanistan
SIGINT Seniors: Making history in a good way

igata.gr

Σχόλια