Ανυπολόγιστο το περιβαλλοντικό κόστος της παραγωγής ζωοτροφών




Σύμφωνα με έκθεση του WWF η οποία δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο συνεδρίου για τον αφανισμό των ειδών και την κτηνοτροφία, καλλιεργούμε προϊόντα όπως η σόγια για ανατροφή κοτόπουλων, χοιριδίων και άλλων ζώων σε τέτοια κλίμακα που οι φυσικοί πόροι -γη και είδη- ουσιαστικά εξαντλούνται.



Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει ότι η εντατική βιομηχανική κτηνοτροφία οδηγεί επίσης σε λιγότερο θρεπτικό φαγητό, επισημαίνοντας ότι έξι κοτόπουλα που έχουν εκτραφεί εντατικά σήμερα έχουν την ίδια ποσότητα ωμέγα-3 με ένα μόνο κοτόπουλο τη δεκαετία του 1970.


Η έκθεση, επίσης, προειδοποιεί για την τεράστια έκταση γης που απαιτείται για καλλιεργηθούν οι σοδειές που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και παραθέτει μερικές από τις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη, όπως ο Αμαζόνιος, το λεκανοπέδιο του Κονγκό και τα Ιμαλάια.


Η έκθεση και το συνέδριο για τον αφανισμό των ειδών και την κτηνοτροφία ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς από ανησυχητικές αποκαλύψεις για τον κλάδο. Για παράδειγμα μια έρευνα της Guardian / ITV έδειξε ότι το προσωπικό σε εργοστάσια κοτόπουλου στο Ηνωμένο Βασίλειο παραποιεί σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των που παράγει.


Η πλούσια σε πρωτεΐνες σόγια παράγεται σήμερα σε τόσο μεγάλες ποσότητες ώστε ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει περίπου 61 κιλά ετησίως. Η κατανάλωση όμως είναι κυρίως έμμεση, με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό, ο σολομός, το τυρί, το γάλα και τα αυγά.


Το 2010, η βρετανική βιομηχανία κτηνοτροφίας χρειάστηκε μια περιοχή του μεγέθους του Yorkshire για να παράγει τη σόγια που χρησιμοποιήθηκε για ζωοτροφές. Αλλά αν η παγκόσμια ζήτηση για κρέας αυξηθεί όπως αναμένεται, σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή σόγιας θα πρέπει, μέχρι το 2050, να αυξηθεί κατά 80% περίπου.


"Ο κόσμος καταναλώνει περισσότερη ζωική πρωτεΐνη από ό,τι χρειάζεται και αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη φύση", δήλωσε ο Duncan Williamson, διευθυντής της πολιτικής για τα τρόφιμα του WWF. "Ένα 60% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έχει χαθεί εξαιτίας των τροφίμων που καταναλώνουμε.


Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι είναι ενήμεροι ότι μια δίαιτα με βάση το κρέας έχει αντίκτυπο στο νερό και στη γη, καθώς προκαλεί εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αλλά λίγοι ξέρουν ότι το μεγαλύτερο θέμα προέρχεται από τη φυτική ζωοτροφή που τρώνε τα ζώα".


Με 23 εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες, χήνες, πάπιες και φραγκόκοτες στον πλανήτη - πάνω από τρεις ανά άτομο - ο μεγαλύτερος 'καταναλωτής' ζωοτροφών με βάση τις καλλιέργειες παγκοσμίως είναι τα πουλερικά. Ο δεύτερος μεγαλύτερος, με το 30% της παγκόσμιας ποσότητας ζωοτροφών το 2009, είναι η βιομηχανία χοιρινού κρέατος.





Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το χοιρινό κρέας είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο κρέας μετά το κοτόπουλο, με κάθε άνθρωπο να καταναλώνει κατά μέσο όρο 25 κιλά το χρόνο το 2015 - σχεδόν το σύνολο της συνιστώμενης ετήσιας πρόσληψης για όλα τα κρέατα. Οι βρετανικές οδηγίες για τη διατροφή συστήνουν 45-55g πρωτεΐνης την ημέρα, αλλά η μέση κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 64-88g, εκ των οποίων το 37% είναι κρέας και προϊόντα κρέατος.





Απόδοση: Veronica Burton


Πηγή, μέσω enallaktikos
Σχόλια