«Σκοτώνονται» εταιρείες κολοσσοί για την εκμετάλλευση και αγορά του φυσικού αερίου




Αναβλύζει… χρυσός από την κυπριακή ΑΟΖ. Τα σημάδια που υπάρχουν δείχνουν πώς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι πλούσια και εξαιρετικής σημασίας για την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και όταν λέμε «σημάδια» δεν εννοούμε μόνο την τουρκική προκλητικότητα, αλλά την προσφορά της βρετανικής εταιρείας Shell να προχωρήσει σε αγορά φυσικού αερίου από την Κύπρο, την προσπάθεια της Noble Energy να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το κοίτασμα «Αφροδίτη»για να κερδίσει περισσότερα και βεβαίως το ενδιαφέρον της ExxonMobil που κατέβασε τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ προκειμένου να κάνει ανενόχλητη τις έρευνες της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η βρετανική εταιρεία Shell επιδιώκει συμφωνία αγοράς για τα επόμενα δέκα χρόνια κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν» προς 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου επικαλείται ανάρτηση του ισραηλινού ενεργειακού ιστότοπου Globes, που αναφέρει ότι οι ισραηλινές διαχειρίστριες εταιρείες επικαλούνται «την απουσία συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ, που να ρυθμίζει το καθεστώς εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, τα οποία βρίσκονται στη μέση γραμμή».

Υπενθυμίζεται ότι Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα από το 2010, χωρίς, ωστόσο, να έχουν καταλήξει σε μια κοινή φόρμουλα.

Η ισραηλινή πλευρά, φέρεται να διεκδικεί ένα μερίδιο από το «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ της τάξης του 6% με την κυπριακή πλευρά να συμφωνεί σε ένα ποσοστό του 2%. Η επιβεβαιωμένη ποσότητα φυσικού αερίου για το «Αφροδίτη» είναι περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.



Την ίδια στιγμή, για το ίδιο κοίτασμα, η ΝobleEnergy θέτει θέμα αύξησης του ποσοστού εσόδων της από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την εταιρεία για το ζήτημα.

Η εταιρεία εξετάζει κατά πόσο υπάρχει περιθώριο να αλλάξει η συμφωνία αναλογικού καταμερισμού των εσόδων από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς όφελος της. Μάλιστα φέρεται να απαίτησε και γραπτώς αύξηση του ποσοστού εσόδων που θα έχει, γιατί, όπως ισχυρίζεται, με τις ισχύουσες τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς δεν τη συμφέρει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Επί της ουσίας, άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει το κυπριακό φυσικό αέριο στον… πυθμένα, αν δεν είναι συμφέρουσα η εκμετάλλευσή του. Αλλά ο λόγος είναι βεβαίως ο ανταγωνισμός και το γεγονός ότι η εταιρεία βλέπει τα τεράστια αποθέματα και ζητάει να έχει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη από την εκμετάλλευση του. Αυτός είναι και ο λόγος που όπως αναφέρουν από την Λευκωσία το αίτημα της Noble δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα ικανοποιηθεί.

pentapostagma
Σχόλια