Δέκα πράγματα που έμαθα στους Δελφούς...





Το βράδυ του Σαββάτου στο «Αμαλία», δηλαδή στο μεγάλο και καλό ξενοδοχείο των Δελφών, διοργανώθηκε ένα δείπνο μετά συζήτησης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ. Στο...
κεντρικό τραπέζι κάθισαν μία σειρά από γνωστά πολιτικά πρόσωπα που, αφού συνέφαγαν, συζήτησαν, περίπου όπως τους βλέπεις στην τηλεόραση. Ηταν σαν ένα «Στην υγειά μας ρε παιδιά», αλλά με πολιτική.

Δύο ορόφους πιο πάνω, σε μία κατάμεστη αίθουσα, ένας ψυχίατρος, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ και ένας ιερέας με σχετικά ενδιαφέροντα, ο πατέρας Θεόφιλος Φάρος, συζητούσαν περί ευτυχίας. Μεταξύ μας, η καλύτερη ατάκα μέσα σε όλο το ξενοδοχείο, ακούστηκε από τον Βασίλη Λεβέντη, που ήταν στο τραπέζι των πολιτικών. «Οι ψυχαναλυτές είναι επάνω, αλλά οι ψυχασθενείς είναι εδώ κάτω». Γελάσαμε.

Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί με άφηναν κάπως αδιάφορο, ίσως να έφταιγε η υπερβολική δόση των ημερών. Ετσι άφησα το στομάχι άδειο και προτίμησα να γεμίσω την ψυχή. Πεινασμένη έμεινε και αυτή. Από τη μία ο ιερέας, που συνέδεε τον λόγο του Θεού με το σεξ και από την άλλη ο ψυχίατρος, που μας είπε ότι ευτυχία είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου και να αποδέχεται τη ζωή ως έχει -σε κάτι τέτοιες περιστάσεις οι άνθρωποι πάντα ζητούν να ακούσουν κάτι παραπάνω.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, λίγες ημέρες μετά και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Όμως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από το προφανές, από αυτό που σου λένε τα μάτια και σου μεταφέρουν τα αφτιά. Ετσι είναι και στο Φόρουμ των Δελφών. Σπουδαίοι, σοβαροί άνθρωποι οι περισσότεροι που συμμετέχουν, επαναλαμβάνουν αλήθειες που συχνά ξεχνάμε εσκεμμένα. Εντάξει, υπάρχει και κάποιος χρόνος για κοινωνικές σχέσεις, το socializing που λένε και στην Αράχοβα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μεταφορά ενός μικρόκοσμου από την Αθήνα στους Δελφούς. Φεύγοντας δε, σκέφτηκα ότι η προσφορά των διοργανωτών στη δημόσια συζήτηση θα ήταν μεγαλύτερη αν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, προχωρούσαν σε μία κωδικοποίηση συμπερασμάτων. Δεν είναι εύκολο, αλλά έτσι εγγράφεται πιο αποτελεσματικά και η ιστορική καταγραφή της διοργάνωσης.


Ο καθηγητης Γιώργος Μαυρογορδάτος ανέτρεξε στην αρχαία Ελλάδα και έκανε συγκρίσεις με τη σύγχρονη

Μέχρι τότε, θα σας πω τα δέκα πράγματα που έμαθα φέτος στους Δελφούς:

Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και, σύμφωνα με προβλέψεις, μέχρι το έτος 2050 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 10 εκατομμύρια και στην χειρότερη 8,3 εκατομμύρια. Η πτώση του πληθυσμού που παρατηρείται από τα χρόνια της κρίσης είναι η πρώτη που σημειώνεται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η χώρα όχι μόνο δεν έχει εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση, αλλά αδυνατεί να συμφωνήσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Από τον Πρωθυπουργό, ως μία σειρά υπουργών που πέρασαν από τους Δελφούς, ακούσαμε ότι τον Αύγουστο τελειώνουμε με τα μνημόνια και πάμε για «καθαρή έξοδο» προς τις αγορές. Η αντιπολίτευση, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν ασπάζονται την κυβερνητική αισιοδοξία.


Οι επισημάνσεις του Γιάννη Στουρνάρα ενόχλησαν την κυβέρνηση

Βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν η υψηλή φορολογία και οι δυσλειτουργίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως και η πολιτική αστάθεια. Αν λυθούν αυτά τα προβλήματα, η Ελλάδα μπορεί να αισιοδοξεί για την προσέλκυση επενδύσεων.

Εκτός από τον τουρισμό, η χώρα μπορεί να επενδύσει στην ανάπτυξη της ψηφιακής βιομηχανίας, αν και χρειάζεται δουλειά, κυρίως σε θεσμικό επίπεδο. Συντόνισα το σχετικό φόρουμ και, μιλώντας με ανθρώπους του κλάδου, κατάλαβα ότι σε αυτό το επίπεδο υπάρχει κινητικότητα και από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα παραμένει μία χώρα συντηρητική, συντηρώντας και ενισχύοντας τις σχετικές τάσεις. Τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν, αγαπάμε τη Ρωσία και θέλουμε έναν ηγέτη σαν τον Πούτιν. Πόσο εύκολο είναι να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα;

Η εκπαιδευτική διαδικασία στην Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθεί το συντομότερο δυνατό καθώς τα εφόδια που παρέχονται στους νέους είναι πλέον αναχρονιστικά και αγνοούν τις ανάγκες της ψηφιακής εξειδίκευσης.

Εντός του έτους αναμένεται να έχουμε μία κατατοπιστική εικόνα για τα ενεργειακά κοιτάσματα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Θεωρείται βέβαιο ότι και μετά από πενήντα χρόνια οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη θα ικανοποιούνται με τα ορυκτά καύσιμα στο κέντρο του μίγματος.

Ο πλανήτης εισέρχεται σε μία νέα περίοδο με ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Ωστόσο ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της διαχείρισης Τραμπ και οι πρόσφατες ανακοινώσεις για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ίσως δημιουργήσει ανασχέσεις στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης.

Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία αναμένεται να παραμείνουν ψυχρές λόγω της αναμενόμενης επανεκλογής Πούτιν.

Αναμένονται αναδιαρθρώσεις στο παγκόσμιο τοπίο της ενημέρωσης με τα συμβατικά μέσα και τις δυτικές κυβερνήσεις να θέτουν πλέον θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και φορολόγησης προς τη Google και το Facebook, τις εταιρείες που πλέον συγκεντρώνουν το 80% της online διαφήμισης...

Κώστας Γιαννακίδης

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS  
Σχόλια