Η Σουηδία έδειξε το δρόμο στην Ελλάδα: Ολοι οι πολίτες υπό τα όπλα – Ετοιμο σχέδιο παλλαϊκής άμυνας με ολοκληρωτική κινητοποίηση της κοινωνίας!
Η Σουηδία μια σύγχρονη, πολιτισμένη και ανεπτυγμένη χώρα φέρεται να κινδυνεύει από την Ρωσία και για αυτό ετοίμασε ένα τρομερό σχέδιο παλλαϊκής άμυνας με την κινητοποίηση ολόκληρου του κράτους και όλων των πολιτών της, αποτελώντας σαφέστατα παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα.
Όσοι μέλη του ΝΑΤΟ δεχθούν επίθεση, θα λάβουν βοήθεια από τα υπόλοιπα μέλη.
Για τα μη μέλη της συμμαχίας όμως όπως η Σουηδία, αυτό δεν ισχύει και έτσι η χώρα αυτή έφτιαξε το δικό της τρομερό σχέδιο με την λογική που διέπει την χώρα αυτή, για να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός εάν δεχθεί πιθανή επίθεση από τη Ρωσία!
Περίπου 220 μίλια θάλασσας χωρίζουν τη Σουηδία από το βαριά στρατιωτικοποιημένο ρωσικό λιμάνι του Καλίνινγκραντ.
Το μακρύ και στενό σχήμα της χώρας την αφήνει ευάλωτη σε επίθεση από αέρος από πολλές πλευρές.
Η Σουηδία, μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, βρίσκονται σε δύσκολη θέση ως οι μοναδικές χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα.
Ως εκ τούτου, το σουηδικό έθνος αντιπαρήλθε τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου προετοιμάζοντας την άμυνα της ενάντια σε μια μεγάλη εισβολή και καταρτίζοντας σχέδια για τον τρόπο κινητοποίησης του συνόλου του άμαχου πληθυσμού και της υποδομής της , για να υπερασπιστεί την επικράτειά της.
Στην συνέχεια όμως η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, και υποτίθεται ότι μια νέα εποχή ειρήνης ανέτειλε με τα σχέδια αυτά να αφήνονται να πέσουν σε λήθη .
Τώρα, η Σουηδία προσπαθεί να αλλάξει αυτό.
Μια επιτροπή αξιωματικών που συστάθηκε στις αρχές του 2017 θέτει τις βάσεις για την αναζωογόνηση της ιδέας της «συνολικής άμυνας» της Σουηδίας, η οποία θα έβλεπε τη χώρα έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλες τις υποδομές της για την αντίσταση μιας ρωσικής εισβολής .
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Defense News κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της σουηδικής επιτροπής άμυνας Bjorn von Sydow και ο επικεφαλής της γραμματείας της επιτροπής Tommy Akesson εξήγησαν το όραμά τους για την αναζωογόνηση της αμυντικής υποδομής της Σουηδίας. Οι δυο τους πιστεύουν ότι πρέπει να επιτρέψουν στη χώρα να αποφύγει μια μεγάλη εισβολή σε τρεις μήνες.
«Όταν λέμε πολιτική άμυνα, εννοούμε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των καταλυμάτων, φυσικά, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών, των πάντων.
«Οι τοπικές κοινότητες και όλες οι δομές τους θα τεθούν στην υπηρεσία του κράτους» , δήλωσε ο Akesson.
«Είναι μια συνολική κινητοποίηση της χώρας και ο προγραμματισμός μας αφορά το πώς θα τεθούν όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας μας προς την κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων , στη χειρότερη περίπτωση, μιας στρατιωτικής επίθεσης», δηλώνει ο ίδιος.
Η επιτροπή είχε αρχικά την εντολή να παράσχει την τελική έκθεση μέχρι τον Μάιο του 2019, αλλά αποφάσισε να προχωρήσει και να εκδώσει μια ενδιάμεση έκθεση έξι σελίδων στα τέλη του περασμένου έτους, προκειμένου να παράσχει στο κοινό και τους συμμάχους τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις αρχικές σκέψεις τους , με τον von Sydow να δηλώνει « για να αφήσουμε τους δυνητικούς, ανώνυμους αντιπάλους να γνωρίζουν ότι η εισβολή της σουηδικής επικράτειας θα είναι δαπανηρή για αυτούς».
«Η Σουηδία ήταν διάσημη για αυτού του είδους τα σχέδια κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με πολύ περίπλοκα και λεπτομερή προγράμματα , που ανέφεραν μέχρι το πώς πρέπει να σχεδιαστούν τα γκαράζ για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια», δήλωσε ο Magnus Nordenman του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Η έκθεση εκτιμά ότι μεταξύ 2021 και 2025, η Σουηδία θα χρειαστεί να επενδύσει 4,2 δισεκατομμύρια κορώνες (510,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ετησίως στις συνολικές δαπάνες της για την άμυνα.
Αν και δεν αποτελεί σημαντική δαπάνη αμερικανικών αμυντικών επιπέδων, αυτή είναι μια σοβαρή επένδυση για τη Σουηδία, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για επιπλέον χρήματα πέρα από αυτά που η χώρα προτίθεται να επενδύσει στις ένοπλες δυνάμεις της.
Εν τω μεταξύ, ο von Sydow έχει περίπου υπολογίσει 400 εκατομμύρια κορώνες για 2018, 2019 και 2020 για να επενδύσει σε συνολικές αμυντικές υποδομές .
Αυτά τα σχέδια κορυφώνονται με μια σημαντική άσκηση, που σχεδιάστηκε για το έτος 2020, με όλες τις πτυχές της συνολικής αντίληψης περί παλαιικής άμυνας και αποτελεί ουσιαστικά μια δοκιμαστική πορεία που ενσωματώνει ολόκληρο το έθνος.
Πού θα πάνε όμως όλα αυτά τα κεφάλαια;
Πολλά θα πάνε προς την υποδομή, όπως η κατασκευή νέων καταφυγίων και αποθηκών.
Άλλα κεφάλαια θα αφορούν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που απαιτούνται για την υπεράσπιση της πατρίδας.
Μέρος αυτών των χρημάτων θα δαπανηθούν για τον εντοπισμό και εξουδετέρωση πάσης φύσεως προπαγάνδας και ψεύτικων νέων που διαδίδονται μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Αυτό το τελευταίο σημείο είναι κάτι που ο von Sydow τόνισε ότι ήταν σημαντικό, επειδή απαίτησης της επιτροπής δεν είναι μόνο να υπερασπιστεί την πατρίδα, αλλά να υπερασπιστεί και τις δημοκρατικές αρχές που είναι ζωτικής σημασίας για το έθνος.
«Τελικά η προστασία της δημοκρατίας και των πολιτικών διαδικασιών θεωρείται ως βασικό εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Erik Brattberg στο γνωστό ινστιτούτο Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη.
«Αυτό είναι μέρος της άμυνας και της παλλαϊκής άμυνας. Δεν είναι μόνο για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν σε περίπτωση πολέμου ηλεκτρική ενέργεια και φαγητό. Πρόκειται να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν κοινωνικές αξίες, αρχές και κανόνες», κατέληξε ο ίδιος .
Μία πιθανή επιπλοκή στο όλο σχέδιο θα επιφέρουν οι επερχόμενες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Σουηδία, οι οποίες θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τον κυβερνών συνασπισμό ο οποίος έδωσε την υποστήριξή του σε αυτήν την ιδέα.
Ωστόσο, ο von Sydow εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αρκετά κόμματα αποδέχονται το έργο της επιτροπής, οπότε όποιο συμβαλλόμενο μέρος καταλήξει στην κορυφή του κράτους δεν θα προσπαθήσει να ανατρέψει την πρόοδο της επιτροπής.
Αρχικά, η Επιτροπή έλαβε υπόψη δύο βασικές αρχές:
α. ότι θα χρειαζόταν την πλήρη κινητοποίηση της στρατιωτικής δύναμης της Σουηδίας και
β. ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες πριν οι δυνάμεις των συμμαχικών δυνάμεων να μπορέσουν να τεθούν σε δράση για να βοηθήσουν τη Σουηδία στο έδαφος.
Στο πρώτο σημείο, ο von Sydow είπε ότι είναι μια απλή πραγματικότητα ότι για να κινητοποιήσουμε ολόκληρο το έθνος, θα χρειαστεί χρόνος.
Για εκείνη την εβδομάδα, οι πολίτες θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν, κάτι που περιγράφει ότι έχει δεχθεί ήρεμα το σουηδικό κοινό.
Το δεύτερο σημείο είναι ίσως πιο αμφιλεγόμενο, επειδή βασίζεται όχι στην πολιτική αλλά σε ένα συνδυασμό ιστορικών μελετών και συνομιλιών με συμμάχους.
Επειδή η Σουηδία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα πρέπει να προέρχεται από έναν συνασπισμό προνομιούχων συμμάχων.
«Η Σουηδία σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 11% σε διάστημα πέντε ετών καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με τη Ρωσία και βλέπει τις Η.Π.Α. ως βασικό εταίρο», δήλωσε Τετάρτη ένας κορυφαίος Σουηδός ανώτατος αξιωματικός .
Και ενώ οι σύμμαχοι της Σουηδίας ενδέχεται να ανταποκριθούν με την αεροπορική δύναμη τους ή με μη στρατιωτικές ενέργειες, όπως κυρώσεις, η και με την ανάληψη στρατιωτικής δύναμης στο έδαφος για την υπεράσπιση της επικράτειας που διεκδικεί η Ρωσία, αυτό ωστόσο θα απαιτούσε χρόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο αν υποτεθεί ότι μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Σουηδία θα συμβεί πιθανότατα από την Ρωσία που απειλεί ταυτόχρονα πολλά άλλα έθνη, δημιουργώντας μια κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Είναι σαφές και ξεκάθαρο για εμάς, λόγω πηγών μου για τις οποίες δεν θέλω να σας πω, ότι ουσιαστικά θα ήμασταν όλοι εντός πεδίου εφαρμογής του ΝΑΤΟ ή των χωρών του ΝΑΤΟ. Ενώ σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο», δήλωσε ο von Sydow, προσθέτοντας ότι η επιτροπή έχει ενημερώσει αρκετές συμμαχικές χώρες, καθώς και το ΝΑΤΟ.
Σε πρόσφατη συνέντευξη, ο γενικός διευθυντής της φινλανδικής επιτροπής άμυνας, κ. Janne Kuusela, δήλωσε στο Defense News ότι δεν θα θέσει ένα παρόμοιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να έρθει βοήθεια, αλλά αναγνώρισε ότι η χώρα του πρέπει να σχεδιάσει και φροντίσει τον εαυτό της πρώτα μόνη της σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
«Δεν πρόκειται να είναι εύκολες συνθήκες αυτές που αφορούν πιθανή ρωσική εισβολή» , δήλωσε ο Κουουσέλα.
«Αλλά κάθε δυνητικός επιτιθέμενος πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές πριν εισβάλει στην Φινλανδία», τόνισε ο ίδιος.
Τελικά, ο στόχος της σουηδικής επιτροπής είναι να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά το ζήτημα του χρόνου είναι πλέον ένας κρίσιμος παράγοντας.
Τα σχέδια της επιτροπής απαιτούν να τεθεί σε λειτουργία η παλλαϊκή άμυνα της Σουηδίας μέχρι το 2025, δεδομένου ότι η γεωπολιτική έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια.
«Δώστε μας χρόνο, να σας δώσουμε σχέδια, να μας δώσετε ασκήσεις, να σας δώσουμε ανθρώπους και θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», δήλωσε ο von Sydow.
Μήπως όμως πρέπει να σκεφτούμε κάτι ανάλογο και εδώ στην Ελλάδα;
pentapostagma.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια