ΈΝΑ ΒΉΜΑ ΠΡΙΝ ΓΡΆΨΕΤΕ ΚΆΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΊΔΑ ΣΑΣ!


Το 1970, 25 περίπου χρόνια πριν οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίσουν το internet, ο Αμερικανός συγγραφέας και μελλοντιστής Alvin Toffler, εισήγαγε τον όρο "υπερπληροφόρηση" (infomation overload). Πρόσφατα, ο συνολικός αριθμός ιστοσελίδων ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, γεγονός που καθιστά τον όρο αυτό, επικαίρο όσο ποτέ...


Πιο αναλυτικά και πιο σοκαριστικά,
80 εκατομμύρια φωτογραφίες ανεβαίνουν στο Instagram κάθε μέρα
300 εκατομμύρια φωτογραφίες ανεβαίνουν στο Facebook κάθε μέρα
500 εκατομμύρια tweets αποστέλλονται καθημερινώς
40 εκατομμύρια αναρτήσεις δημιουργούνται κάθε μήνα στο WordPress.com
500,000 ώρες βίντεο μεταφορτώνονται στο youtube κάθε μέρα
125 δισεκατομμύρια emails στέλνονται κάθε μέρα...

Στην ουσία, η πλανήτης έχει πλημμυρίσει κυριολεκτικώς σε περιεχόμενο και πληροφορία...

Ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου "The Information" επισημαίνει ότι "όταν η πληροφορία είναι φθηνή, η προσοχή γίνεται ακριβή...".

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι, καθώς βομβαρδιζόμαστε καθημερινώς με όλο και περισσότερη πληροφορία, γινόμαστε όλο και περισσότερο επιλεκτικότεροι και προσεκτικότεροι ως προς τα που θα κατευθύνουμε την προσοχή μας.

Το κλειδί για να κερδίσει κάποιος την προσοχή ενός χρήστη λοιπόν, είναι φυσικά να αναπτύξει και να δημοσιεύσει περιεχόμενο το οποίο να εμπνέει, να είναι διαδραστικό και εν τέλει να "πουλάει".

Για να επιτευχθεί αυτό, web developers, συντάκτες, κειμενογράφοι, αρθρογράφοι, web designers, web architects και πολλοί ακόμη εξειδικευμένοι επιστήμονες της πληροφορικής, στην ουσία σκέφτονται πριν δημιουργήσουν περιεχόμενο.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι ώστε να εκκινήσετε την διαδικασία σκέψης παραγωγής περιεχομένου, αλλά σε κάθε περίπτωση το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να ορίσετε τι σημαίνει "σπουδαίο περιεχόμενο".

ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΊΟ ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΟ;

Η δημιουργία σπουδαίου περιεχόμενου δεν έχει να κάνει με το απλώς να κάτσετε μπροστά σε μία λευκή σελίδα στο Word ή στο Google Docs. Δεν έχει να κάνει επίσης με το αν μπορείτε να γράφετε όπως ο Shakespeare ή ο Hemingway. Η δημιουργία σπουδαίου περιεχόμενου δεν έχει να κάνει επίσης - όσο και να ακούγεται τρελλό - με την επιλογή των κατάλληλων λέξεων!

Το σωστό, σπουδαίο περιεχόμενο, έχει να κάνει όταν αυτό ανταποκρίνεται στους επιχειρηματικούς σας στόχους και να υποστηρίζει τις ανάγκες των πελατών σας.

Όπως αναφέρει η Erin Kissane (content strategist) στο βιβλίο της "Τα στοιχεία της στρατηγικής περιεχομένου"(The elements of content strategy),

"...Υπάρχει πραγματικά ένα κεντρικό αξίωμα στο σωστό περιεχομένο: Θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την επιχείρησή σας, για τους χρήστες της σελίδας σας καθώς και την εν γένει εικόνα σας".

ΑΠΌ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΉΣΕΤΕ

Η Βρετανική κυβερνητική ιστοσελίδα gov.uk για παράδειγμα, έχει πραγματικά εξαιρετικό περιεχόμενο. Ένας από τους στόχους της σελίδας, είναι να δέχεται η διαχειριστική αρχή λιγότερα τηλεφωνήματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσφέροντας στους επισκέπτες απαντήσεις σε πολλές συχνές ερωτήσεις μέσω της ιστοσελίδας.

Ως εκ τούτου, το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σπουδαίο καθώς ανταποκρίνεται απόλυτα εύστοχα στον οριοθετημένο στόχο.

Για παράδειγμα, στο σενάριο αναζήτησης μιας φοιτητικής visa από έναν επισκέπτη της ιστοσελίδας, η σελίδα απαντά στα κάτωθι στοιχειώδη ερωτήματα ως εξής:
Έχω τα απαραίτητα προαπαιτούμενα ώστε να ζητήσω φοιτητική visa;
Πως κάνω αίτηση για φοιτητική visa;
Ποιό είναι το κόστος της αίτησης μιας φοιτητικής visa;
Πόσο διαρκεί η έκδοση απόφασης για την έγκριση ή απόρριψης μιας φοιτητικής visa;

Επιπρόσθετα, η σελίδα οδηγεί τους επισκέπτες σε περισσότερες άλλες σχετικές σελίδες μέσα στον ιστοχώρο, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να βρει έγγραφα, αιτήσεις και οποιαδήποτε σχετική πληροφορία όπως "έλεγχος προαπαιτούμενων έκδοσης φοιτητικής visa" για παράδειγμα.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι η ιστοσελίδα αυτή στην ουσία σώζει χρήματα από το Βρετανικό δημόσιο, από την στιγμή που δεν σπαταλείται χρόνος από τους δημόσιους λειτουργούς για ενημέρωση τηλεφωνικώς ή αυτοπροσώπως. Το μόνο που πρέπει στην ουσία να κάνει η υπηρεσία αυτή την Βρετανικής κυβέρνησης, είναι να ελέχξει τις online αιτήσεις για έκδοση ή μη φοιτητικών visas.

ΜΈΘΟΔΟΙ ΣΚΈΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΣΠΟΥΔΑΊΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΟΥ

Αν και υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι σκέψης για την δημιουργία περιεχομένου, στην ουσία οι πιο αποδοτικές από αυτές είναι οι εξής:
Το Βασικό Μοντέλο (core model)
Μέθοδος πλαισίου περιεχομένου (The content framework)
Σύνταξη ανά ζεύγη (Pair writing)

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι μέθοδοι αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί ως αντικαταστάτες της στρατηγικής περιεχομένου αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά της.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΌ ΜΟΝΤΈΛΟ (CORE MODEL)

Το βασικό μοντέλο, είναι ένα εργαλείο το οποίο αντιστοιχεί επιχειρηματικούς στόχους, χρηστικές εργασίες και το γενικό πλαίσιο. Το core model βοηθά αρκετά στην φάση του concept ενός design project σαν ένα μέσο εισαγωγής ιδεών από διάφορα μέλη του project.

Εκτός από copywriters, ιδιοκτήτες περιεχομένου και συντάκτες, με το μοντέλο αυτό μπορούν υπεύθυνοι προϊόντων, υπεύθυνοι επικοινωνίας, προγραμματιστές και marketing specialists να εισάγουν τις ιδέες τους.



Τα μέλη του project, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βασικό μοντέλο είτε σε ζεύγη είτε σε ομάδες για να γράψουν και να συζητήσουν τους επιχειρηματικούς στόχους, τις χρηστικές εργασίες που θα πρέπει να κάνει ένας επισκέπτης της σελίδας, το μονοπάτι προσπέλασης ενός επισκέπτη (π.χ. πως ένας πελάτης φτάνει σε μια συγκεκριμένη σελίδα μέσα στον ιστοχώρο) και τι κάνει αυτός από εκεί και πέρα.

Το core model μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αποτυπωθούν οι ιδέες αυτές γραφικά, για καλύτερη αποτύπωση των ιδεών των μελών του project.

Επιπρόσθετα, το core model είναι πολύ χρήσιμο όταν μια παλιά σελίδα σε έναν ιστοχώρο βρίσκεται σε φάση ανασχεδιασμού. Με την μέθοδο αυτή, αποφεύγεται το τείχος που χτίζεται από μια λευή κόλλα χαρτί μπροστά από οποιονδήποτε χρειάζεται να γεννήσει ιδέες και θέτει ένα πιο δομημένο, πελατοκεντρικό και με επιχειρηματικό προσανατολισμό τρόπο σκέψης.

Η ΜΈΘΟΔΟΣ ΠΛΑΙΣΊΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΟΥ (THE CONTENT FRAMEWORK)

Η μέθοδος αυτή, είναι μια μορφή η οποία οι copywriters και οι συντάκτες ζητούν από τα υπόλοιπα μέλη ενός project να καταγράψουν τις ανάγκες ή τις παρεμβάσεις τους για ένα κομμάτι περιεχομένου πριν ζητήσουν οποιαδήποτε αλλαγή ή και προσθήκη.

Με την μέθοδο αυτή, προωθείται η ανταλλαγή μυνημάτων καθώς και πληροφοριών όπως επιχειρηματικοί στόχοι, στοχευμένο target group, στοιχεία τα οποία διασφαλίζουν ότι οι συντάκτες και οι αρθρογράφοι θα έχουν όλες τις απαραίτητες συμπληρωματικές πληροφορίες έτσι ώστε να παράξουν περιεχομένο το οποίο θα ανταποκρίνεται σε όλα τα ανωτέρω.

Η μέθοδος content framework βοηθά να απαντήσετε σε ερωτήσεις οι οποίες είναι θεμελιώδεις για την δημιουργία περιεχόμενου:
Ποιός είναι ο σκοπός του περιεχομένου;
Πως εξυηρετεί το περιεχομένο τους επιχειρηματικούς στόχους και την επιχειρηματική στρατηγική που έχει χαραχθεί;
Ποιός θα είναι ο αναγνώστης του περιεχομένου όταν αυτό δημοσιευθεί;
Τι θα πρέπει να κάνουν οι αναγνώστες του περιεχομένου αφού το διαβάσουν;
Γιατί κάποιος να διαβάσει το περιεχόμενο αυτό;
Ποιές λέξεις κλειδιά πρέπει να συμπεριληφθούν στο περιεχομένο;



Τέλος, η μέθοδος αυτή επιτρέπει σε συντάκτες και αρθρογράφους όχι μόνον να αποτυπώσουν τις ιδέες τους έναντι των επιχειρηματικών στόχων μιας εταιρείας στο ίδιο χαρτί, αλλά επίσης υπάλληλοι άλλων τμημάτων, διευθυντές και άλλα μέλη του project να σκεφθούν τι θέλουν να πουν, από ποιόν το ζητούν, πρωτού κάτι υλοποιηθεί εντελώς λάθος από την πλευρά των κειμενογράφων.

Η content framework μέθοδος συνήθως χρησιμοποιείται για την καθημερινή λειτουργία μίας online εταιρικής παρουσίας, ως διαδικασία ανάπτυξης νέου περιεχομένου.

ΣΎΝΤΑΞΗ ΑΝΆ ΖΕΎΓΗ (PAIR WRITING)

Το pair writing είναι μία τεχνική η οποία έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με την τεχνική pair programming(προγραμματισμό ανά ζεύγη), στην οποία τεχνική αυτή, δυο προγραμματιστές αναπτύσσουν κώδικα/προγράμματα μαζί. Στον προγραμματισμό ανά ζεύγη, ο κύριος προγραμματιστής (driver) γράφει τον κώδικα ενώ ο δεύτερος (observer) αξιολογεί κάθε γραμμή κώδικα που έχει αναπτυχθεί από τον κύριο προγραμματιστή, σε πραγματικό χρόνο.

Η ιδέα πίσω από αυτή τη τεχνική είναι η συνέργεια. Είναι αποδοτικό όμως; Απολύτως!

Έγκριτες μελέτες (π.χ. "Evaluating performances of pair designing in industry") έχουν δείξει ότι ο βαθμός συνέργειας στην δημιουργία ανά ζεύγη έχει ένα πολύ σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνον στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος αλλά και στον χρόνο παράδοσης.



Ειδικότερα, η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην παραγωγή περιεχόμενου ως εξής:

Στην αρχή, αποφασίζεται ποιές σελίδες θα πρέπει να δουλευτούν. Μετά, κανονίζεται ένα workshop με τους βασικούς συντελεστές που θα πρέπει να εμπλακούν στις υπό σχεδιασμό ή και ανασχεδιασμό σελίδες.

Στο workshop αυτό, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ζεύγη και δουλεύουν στις σελίδες οι οποίες έχουν επιλεχθεί σε προηγούμενο χρόνο. Ο κύριος κειμενογράφος γράφει περιεχόμενο, ενώ ο δεύτερος του ζευγαριού κάνει κρίσιμες ερωτήσεις. Μετά από λίγο, οι συμμετέχοντες αλλάζουν ζευγάρι, έτσι ώστε να δωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο input στους κύριους κειμενογράφους / αρθρογράφους.

Όταν άνθρωποι βρίσκονται μαζί και δουλεύουν στην παραγωγή περιεχομένου, συμβαίνει κάτι μαγικό. Ξαφνικά, η ουσία δεν είναι η παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερου περιεχομένου, αλλά αντιθέτως αναπτύσσεται η διάθεση για ουσιώδης συνομιλίες αναφορικά με την ποιότητα, την σχετικότητα και το νόημα του παραγόμενου περιεχομένου.

Όσο λοιπόν περισσότερο χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική, τόσο το καλύτερο. Μια καλή αρχή θα ήταν η τεχνική αυτή να εφαρμόζεται μια φορά μηνιαίως.


Εν κατακλείδι, όλες οι ανωτέρω μέθοδοι είναι εξαιρετικά χρήσιμες στο να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν πριν ξεκινήσουν το γράψιμο. Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι αρθρογράφοι περιεχομένου ιστοσελίδων θα βοηθηθούν πάρα πολύ ώστε να αντιμετωπίσουν την ενδοεταιρική πίεση για την παραγωγή περιεχομένου, το οποίο συνήθως είναι μετρούμενο ως προς το πλήθος παραγωγής και μόνον.

Με τον καιρό, οι μέθοδοι αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε εντελώς νέες διαδικασίες παραγωγής και δημοσίευσης πραγματικά αξιόλογου περιεχομένου για την δική σας ιστοσελίδα.

Σχόλια