Reuters :Το ισχυρό ευρώ μείωσε τις παραγγελίες στην Ευρωζώνη
Μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI), κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών και της ενίσχυσης του ευρώ. Η είδηση προκάλεσε την αποκλιμάκωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, διότι οι επενδυτές εκτίμησαν πως η μικρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα περιορίσει ελαφρώς την πίεση προς την ΕΚΤ ώστε να διακόψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Τα πρώτα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη (περιλαμβάνει μεταποίηση και υπηρεσίες) υπευθύνων παραγγελιών της Ευρωζώνης δείχνουν υποχώρησή του στις 57,5 μονάδες από τις 58,5 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit. Τον Ιανουάριο, ο σύνθετος δείκτης PMI είχε διαμορφωθεί στην υψηλότερη τιμή από το 2007 και σε κάθε περίπτωση η τιμή του Φεβρουαρίου είναι από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών. «Η πτώση του δείκτη PMI δεν προκαλεί κατάπληξη, διότι τα πρόσφατα επίπεδα ήταν πολύ υψηλά ώστε να διατηρηθούν. Υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως η αντοχή της περιφέρειας (της Ευρωζώνης) και η πολύ μικρή υποχώρηση στον δείκτη της απασχόλησης. Συνεπώς, θεωρούμε ότι περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη θα είναι περιορισμένη», εξηγεί στο Reuters o Γκρεγκ Φουτσέζι της JPMorgan.
Σύμφωνα με τη Markit, η τιμή του δείκτη PMI υποδηλώνει ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2018, επίδοση που, αν επαληθευθεί, θα είναι η καλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός πως οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες για το επόμενο έτος, προβλέποντας πως θα έχουν πολύ υψηλή παραγωγή και σε έναν χρόνο από σήμερα. «Το PMI υποδηλώνει πως οι προοπτικές των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες έχουν στην πραγματικότητα βελτιωθεί, φαίνεται πως η αναταραχή στις αγορές δεν είχε σημαντική επίπτωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη μέχρι σήμερα», λέει ο Μπερτ Κόλιν της ING.
Τα πρώτα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI σε Γερμανία και Γαλλία έδειξαν υποχώρηση της παραγωγής σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ αυτόν που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Στη Γερμανία η δραστηριότητα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, ωστόσο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει καταγραφεί σε επίπεδο ρεκόρ. Στη Γαλλία οι επιχειρηματικές προοπτικές βελτιώθηκαν τον Φεβρουάριο, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό σχεδόν με τον ρυθμό ρεκόρ του περασμένου Νοεμβρίου. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στην υποχώρηση της απόδοσης του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου κατά 4 μονάδες βάσης στο 0,697%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Οι επιπτώσεις της ισχυροποίησης της ισοτιμίας του ευρώ, θα έχει ακόμα πιο αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με συνακόλουθες δυσάρεστες καταστάσεις για τις προοπτικές της χώρας.
odosdrachmis.gr
Σχόλια