Πολεμική εξέλιξη: Συμμαχία Αιγύπτου και Ελλάδας κατά Τουρκίας – «Κρύος ιδρώτας» στην Αγκυρα – Ολες οι δυνάμεις σε ετοιμότητα



(Κεντρική εικόνα από την άσκηση Μέδουσα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου)

«Βράζει» η ανατολική Μεσόγειος μετά την απίστευτα προκλητική στάση της Τουρκίας να στείλει 6 πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ , ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά και της Αιγύπτου που γνωρίζει πολύ καλά από …νέο-οθωμανούς .

Έτσι μετά την συνάντηση του Έλληνα ΥΠΑΜ Π.Καμένου με το Αιγύπτιο ομόλογο του έχουμε «δράση» κατά της τουρκικής επεκτατικότητας στην περιοχή η οποία …απειλεί Ελλάδα-Κύπρο και Αίγυπτο.

Σε αυτό το σημείο, το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, καθώς χθες δημοσιεύσαμε πως η Αίγυπτος αναλαμβάνει δράση κατά της Τουρκίας, ενώ αναφέραμε πως η Κύπρος ζητάει στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο, ούτως ώστε αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

«Η Αίγυπτος προστατεύει τα ζωτικά της συμφέροντα, ανεξάρτητα από τις άλλες συνθήκες και εξελίξεις εκτός του πεδίου εφαρμογής των ζωτικών συμφερόντων της», δήλωσε ο στρατηγός Hisham Al-Halabi, λέκτορας στη Στρατιωτική Ακαδημία Νάσερ και αξιωματούχος της κυβέρνησης.



«Ωστόσο, η τουρκική συμπεριφορά έναντι αυτών των χωρών, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο, απαιτεί φυσικά κοινή προσοχή υπό το φως των φιλικών και συνεργατικών σχέσεων με τις χώρες αυτές.», τόνισε ο ίδιος.

Ο Αιγύπτιος στρατηγός Al-Halabi τόνισε ότι το έγκυρο πλαίσιο αναφοράς για τις διαφορές ήταν το διεθνές δίκαιο. «Από αυτή την άποψη, υπάρχει τέλεια σαφήνεια. Η Τουρκία δεν έχει νομική ικανότητα να διεκδικήσει μέρος των ενεργειακών πόρων», ξεκαθάρισε ο ίδιος και παίρνοντας θέση στα τεκταινόμενα στην Κύπρο.

Αιγυπτιακές πηγές και δημοσίευμα αναφέρουν ότι η αμυντική συμμαχία των τριών χωρών ήταν το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών μαζί με διάφορα διπλωματικά και στρατιωτικά «μηνύματα» προς την Άγκυρα , τα οποία ετοιμάζονται κατά των προσπαθειών της Τουρκίας να παρενοχλήσει την Κύπρο-Ελλάδα με φόντο εξερευνήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές μακριά από τις ακτές των χωρών αυτών.

Άφησαν δε να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πιθανόν και πάλι αεροναυτική άσκηση Ελλάδος-Αιγύπτου και Κύπρου στην περιοχή ως «απάντηση» στα «οθωμανιλίκια» του σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος ενεργοποιείται μέσω πρακτόρων του και στην Αίγυπτο , θέλοντας να διώξει τον πρόεδρο Αλ Σίσι από την εξουσία και να ανεβάσει τους «αδελφούς μουσουλμάνους».

Πρόκειται για κομμάτι του τρομερού σχεδίου του Τούρκου προέδρου για την αναβίωση της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας όταν η Αίγυπτος ήταν μέρος αυτής, όπως γνωρίζουμε από την ιστορία .

Την Τρίτη, οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις εξέδωσαν ένα αξιοσημείωτο ανακοινωθέν που επιβεβαιώνει την στενή αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα.

Παράλληλα με την COS 2018, το αιγυπτιακό ναυτικό πραγματοποιεί μια σειρά από αποστολές που προορίζονται για τη διασφάλιση των ζωτικών και των στρατηγικών στόχων στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου κατά μήκος της θαλάσσιας περιοχής της Α.Μεσογείου σε βάθος 1.200 ναυτικών μιλίων , προκειμένου να διασφαλιστεί τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας και να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να εξασφαλίσουν την αιγυπτιακή ΑΟΖ και όχι μονο, σε αποστάσεις μακριά από τις ακτές, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα σύγχρονα, προηγμένα μέσα καταπολέμησης του ναυτικού εξοπλισμού και ικανοτήτων , όπως φρεγάτες, υποβρύχια, πυραύλους και ειδικές μονάδες των θαλάσσιων δυνάμεων για την διενέργεια ταχέων ελιγμών.

Η ίδια προσθέτει ότι το πεδίο φυσικού αερίου Zohr είναι ένας τομέας ειδικής εστίασης στις προσπάθειες του αιγυπτιακού ναυτικού να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές απειλές.

Η Αιγύπτια εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σε μια επίσημη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ανέφερε οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το εξαιρετικό επίπεδο των αμυντικών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Και οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε νέες εξελίξεις το 2018, αντανακλώντας τη στρατηγική διάσταση των σχέσεών τους, ιδίως στη στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Οι δύο πλευρές επαίρονται επίσης για την συνεργασία του τριμερούς μηχανισμού μεταξύ της Αιγύπτου, Ελλάδος και Κύπρου, που περιγράφεται ως ένας εξαιρετικός μηχανισμός για την ενίσχυση του πλαισίου των τομέων συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Οι συνομιλίες μεταξύ Shoukran και Καμμένου επικεντρώθηκαν με σχέδια για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» στην περιοχή, ιδίως υπό το πρίσμα της αυξανόμενης κυκλοφορίας των τρομοκρατών από τις ζώνες των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ στις περιοχές της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Σε δήλωση του Έλληνα υπουργού για την αιγυπτιακή Επιχείρηση στο Σινά (COS) , ο κ. Καμένος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις αιγυπτιακές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί «αυτό το κακόηθες φαινόμενο» σε όλα τα επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος ομόλογος του κ. Shoukri δήλωσε ότι συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του Έλληνα υπουργού για τις αυξανόμενες απειλές ( τουρκικές) στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος πραγματοποίησαν πέντε συνόδους κορυφής. Στην πρώτη, συμφώνησαν σε έναν τριμερή μηχανισμό συνεργασίας ο οποίος κατάφερε να λύσει όλα τα ζητήματα με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των τριών χωρών. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 21 Νοεμβρίου το 2017, οι τρεις αρχηγοί κρατών κήρυξε το 2018 το έτος της φιλίας μεταξύ της Αιγύπτου και την Ελλάδα.

Η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν την μεγαλύτερη προτεραιότητα στις αιγυπτιακο-ελληνικές σχέσεις. Οι ναυτικές ασκήσεις με την επωνυμία «Μέδουσα» βρίσκονται σε προτεραιότητα σε συνδυασμό με τις πέντε συνόδους κορυφής, τα κοινά έργα στρατιωτικής κατασκευής και την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων .

Μετά την Αίγυπτο όμως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενεργοποιήσει και το Ισραήλ δημιουργώντας ένα πλέγμα γύρω από τα τουρκικά πολεμικά πλοία , τα οποία θα πρέπει ταχύτατα να νιώσουν την καυτή ανάσα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Η Κύπρος είναι Ελλάδα και δεν …είναι «μακριά» …τελεία και παύλα.








pentapostagma.gr
Σχόλια