Μια καινούργια αφετηρία για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα



Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την προστασία της φύσης της χώρας τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι ο τρόπος εφαρμογής του που θα κρίνει και την αποτελεσματικότητά του.

Από σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ένα νέο πλαίσιο για τη διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών της, αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ΑΝΙΜΑ, MEDASSET, ΜΟm και WWF Ελλάς. Με τον νόμο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» που εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, μία μεγάλη εκκρεμότητα που αφορούσε στην αρχιτεκτονική και τη δομή του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών της χώρας φαίνεται τουλάχιστον τυπικά να διευθετείται.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και των αγορητών των κομμάτων, οι επισημάνσεις των βουλευτών και οι αλλαγές που έφερε το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος βελτίωσαν το νομοσχέδιο. Συνεπώς, οι 36 φορείς διαχείρισης που δημιουργούνται θα κληθούν να έχουν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών ευθύνης τους ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ρητά πλέον τον κεντρικό ρόλο υποστήριξης και συντονισμού του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, αλλά και της Επιτροπής Φύση 2000, καθώς και της διασφάλισης των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών).

Αμφιβολία δημιουργείται αναφορικά με το αν οι βελτιώσεις εξασφαλίζουν πραγματικά τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές Νatura 2000, καθώς καταργούνται διατάξεις που όριζαν εναλλακτικά σχήματα διοίκησής τους.

Τέλος, ιδιαίτερα αρνητικό θεωρείται το γεγονός ότι ο ίδιος νόμος που επιχειρεί να βάλει νέες βάσεις στην προστασία της φύσης, έρχεται την ίδια στιγμή να αποδυναμώσει προστατευτικές διατάξεις για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, νομιμοποιώντας παράνομα χιονοδρομικά κέντρα, κατασκηνώσεις, ακόμα και εκχερσώσεις δασών με πρόσχημα τη γεωργική εκμετάλλευση και ανοίγοντας τον δρόμο για έργα υποδομών σε δασικές εκτάσεις με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Είναι κυρίως στην ευχέρεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος πλέον να αποδείξει ότι θέλει το νέο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το νέο εργαλείο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν ώστε το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών να γίνει κάποια στιγμή πραγματικά λειτουργικό και η προστασία της φύσης αποτελεσματική.

πηγή: wwf.gr
Σχόλια