Συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου για πώληση φυσικού αερίου απομονώνει την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο





Όλα αλλάζουν από σήμερα μετά την σύμπλευση στην Α.Μεσόγειο Αιγυπτίων και Ισραηλινών, δημιουργώντας ένα πανίσχυρο άξονα που «τέμνει» την Άγκυρα και τις άνομες επιδιώξεις της για «μεσογειακή ΑΟΖ» και μερίδιο στην περιοχή εις βάρος του ελληνισμού.

Υλοποιήθηκε μια ιστορική συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ, αλλάζοντας ταυτόχρονα τον χάρτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και απομένοντας την Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, Noble και Delek σχεδιάζουν να προμηθεύσουν περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, για περίπου 10 χρόνια, στην εταιρεία Dolphinus Holdings Ltd. της Αιγύπτου από τις δεξαμενές Tamar και Leviathan του Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί τονίζουν ότι αν και υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, η συμφωνία υποδηλώνει ότι το Ισραήλ και οι «γείτονές» του ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς τους καθώς επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή «θα φέρει δισεκατομμύρια στα ταμεία του κράτους», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις



Ο Δείκτης Τιμών Πετρελαίου & Αερίου του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ, σημείωσε άνοδο έως 16%.



Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να έχει το «ακαταλόγιστο», αν μπορούμε να το εκφράσουμε με αυτόν τον τρόπο για κάποιες προκλητικές δηλώσεις του, αλλά η τουρκική στρατιωτική ηγεσία φυσικά και δεν «σκέπτεται» με αυτόν τον τρόπο, ειδικά όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας φυσικού αερίου «Ισραήλ-Αιγύπτου» η οποία δημιουργεί έναν πανίσχυρο άξονα κατά του σουλτάνου.

Πρόκειται για ένα άξονα που κάτω από τις «ευλογίες» των ΗΠΑ περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Αίγυπτο , την Κύπρο , το Ισραήλ και σίγουρα τίποτα δεν είναι τυχαίο .

Για αυτό και οι Τούρκοι επιτελείς έκρουσαν του «κώδωνες συναγερμού» διότι πολύ απλά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αντιμετωπίσουν ελέω ενεργειακών αποθεμάτων και κοινών συμφερόντων, έναν συνασπισμό που θα «θυμίζει» βαλκανικούς πολέμους, οι οποίοι προκαλούν πανικό και θλίψη στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία λόγω της σειράς ηττών που υπέστη ο τουρκικός στρατός εκείνη την περίοδο.

Βέβαια κατανοούν οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί ότι η άφρονα ηγεμονική πολιτική του Σουλτάνου προκάλεσε την δημιουργία αυτού του άξονα, τον οποίο οι ίδιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν λίαν συντόμως.

Για πρώτη φορά ο «άξονας» Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος εμφανίζεται να είναι τόσο ισχυρός και τα συμφέροντα όλων των χωρών που το απαρτίζουν αντιτίθενται επίσης έντονα στην Τουρκία, η οποία κάνει ότι μπορεί για να φέρει τις τέσσερις χώρες ακόμη πιο κοντά.

Το ενεργειακό επίπεδο είναι το πρώτο πάνω στο οποίο οικοδομείται η συνεργασία των τεσσάρων χωρών. Το δεύτερο είναι το στρατιωτικό σκέλος, το οποίο βεβαίως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο.

Στην αμυντική συνεργασία πάντως στην ανατολική Μεσόγειο θα δούμε το επόμενο διάστημα εντυπωσιακά πράγματα, αφού τα κορυφαία οπλικά συστήματα θα δώσουν και θα δίνουν το «παρών».



Όλα λοιπόν λειτουργούν εναντίον της Τουρκίας και υπέρ των υπολοίπων χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένων Ελλάδος και Κύπρου. Αργά η γρήγορα η σημερινή Τουρκία θα νιώσει το «βάρος» των απειλών της και των πράξεων της σε Συρία, Ιράκ , Αιγαίο , Κύπρο και Α.Μεσόγειο.



pentapostagma.gr
Σχόλια