9 Φεβρουαρίου- Μια Ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική Γλώσσα



Γράφει η Μαριλένα Γιαννάκου

Η 9η Φεβρουαρίου θεωρείται πλέον μια σημαντική ημέρα για την τάξη των απανταχού φιλολόγων και γλωσσολόγων της χώρας μας. Μια ημέρα ιδιαίτερα σπουδαία που δίνει άλλο κύρος στην γλώσσα μας, γιατί αυτή η ημερομηνία καθιερώθηκε με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (24/04/2017) να είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Γλώσσα. Αυτό δηλαδή που λέμε κοινώς “Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας".

Να, λοιπόν, που απόκτησε και η Ελληνική Γλώσσα την παγκόσμια ημέρα της. Και φέτος τον Φεβρουάριο είναι και η πρώτη φορά που τιμάται! Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η 9η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα που τιμάται η μνήμη του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Το να ορίσει κανείς μια Παγκόσμια Ημέρα ίσως να μην είναι τίποτα, αλλά ίσως να είναι και μια αρχή για να ξεκινήσει κάτι πολύ σημαντικό. Ίσως είναι η αρχή για να αναγνωρισθεί ευρέως και επίσημα η αξία και η συμβολή της ελληνικής γλώσσας παγκοσμίως.

Η διαχρονικότητα και η ιστορικότητα της ελληνικής γλώσσας είναι αποδεδειγμένη, δεδομένου ότι είναι μια γλώσσα που ομιλείται εδώ και περίπου 40 αιώνες, ενώ εδώ και 28 αιώνες η γλώσσα αυτή διαθέτει την ίδια γραφή και το ίδιο αλφάβητο, χωρίς μεταβολές, και για 24 αιώνες γράφεται με την ίδια ορθογραφία, όπως πληροφορούμαστε από τις μελέτες του Γ. Μπαμπινιώτη. Ακόμη, η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα που έχει αναδείξει το έργο σπουδαίων φιλοσόφων, ποιητών και συγγραφέων, καθώς στην ελληνική έχουν γραφεί τα σπουδαιότερα, διαχρονικότερα και παγκοσμίως γνωστά λογοτεχνικά κείμενα.

Επιπλέον, είναι η γλώσσα που έχει δανείσει την ορολογία της σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους και στον κλάδο της ιατρικής.

Γίνεται σαφές λοιπόν, ότι η καθιέρωση μιας επετείου εορτασμού της ελληνικής γλώσσας μπορεί να γίνει η αρχή για να στραφεί εκ νέου το ενδιαφέρον στον ελληνικό γλωσσικό θησαυρό. Μέσα από διάφορες ενέργειες οι νέοι θα αγαπήσουν ξανά τη γλώσσα τους, θα δουν τη σπουδαιότητά της και ότι συνεχώς εξελίσσεται, έτσι πάντα έχεις να μάθεις κάτι καινούργιο γι’ αυτή.

Παγκόσμια Ημέρα για την ελληνική γλώσσα, λοιπόν, και χρόνια πολλά στην πιο όμορφη, περίτεχνη και διαχρονική γλώσσα του κόσμου! Στη γλώσσα του Σωκράτη και του Αριστοτέλη! Στη γλώσσα του Πυθαγόρα, του Αρχιμήδη, του Ιπποκράτη! Στη γλώσσα του Σοφοκλή, του Αισχύλου, του Ευρυπίδη! Στη γλώσσα που αγάπησε ο Σολωμός, ο Κάλβος ο Ρήγας Φεραίος! Στη γλώσσα που ανέδειξε το έργο του Ελύτη, του Σεφέρη του Ρίτσου! Ακόμη χρόνια πολλά σε όλους τους ερευνητές και γλωσσολόγους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην μελέτη της αλλά και στους δασκάλους και φιλολόγους που δίνουν αγώνα για να την διδάξουν σωστά στα σχολεία! Τέλος, αξίζει ένα χρόνια πολλά και σε όλους τους φυσικούς ομιλητές και σε αυτούς που επιθυμούν να τη διδαχθούν ως ξένη γλώσσα, με την ευχή να καταλάβουμε επιτέλους πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας αναλλοίωτη, γιατί αυτή είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία του πολιτισμού μας και να αντιληφθούμε επίσης πόσο άσχημο είναι για την ιστορία και για την πορεία της Ελλάδος η οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της.

Σχόλια