Tέλος ο πόλεμος... με την Αλβανία...

Τα ευοίωνα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός την Τετάρτη δημιουργούν την αίσθηση στα...
κυβερνητικά κλιμάκια ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα δώσει ώθηση στην ισχυροποίηση της παρουσίας της χώρας στα Βαλκάνια.

Ωστόσο οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον βαλκανικό χώρο δεν περιορίζονται στην ΠΓΔΜ, καθώς την άνοιξη είναι πολύ πιθανό να κλείσουν και πολλά και σημαντικά ανοιχτά κεφάλαια με την Αλβανία.

Οσον αφορά τις συζητήσεις με την ΠΓΔΜ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν χτες πως οι σχέσεις των δυο γειτόνων εισέρχονται πλέον σε νέα δυναμική, την οποία ονόμαζαν «μετά Γκρούεφσκι εποχή». «Ανοίγουν οι δίαυλοι και για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια μπαίνουμε σε τροχιά σοβαρού διαλόγου και προσέγγισης».

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις Ζάεφ για το αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο που ονομαζόταν «Μέγας Αλέξανδρος» σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα για εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, αν και ξεκαθάριζαν πως το βασικότερο ζητούμενο είναι να προκύψει συνολική λύση που να θέσει τις σχέσεις των δυο χωρών σε νέες βάσεις.
Ηπιο και το VMRO

Ενδιαφέρον είναι πάντως το γεγονός πως η υπερεθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO σχολίασε με ήπιο τρόπο τις ανακοινώσεις Ζάεφ. Αρχικά ισχυρίστηκε πως «δεν διαθέτει καμία πληροφόρηση για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Σημείωσε όμως πως αν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της χώρας εντάσσονται σε κάποια ευρύτερη στρατηγική, τότε «οι πολίτες αναμένουν να ενημερωθούν για τα οφέλη», ενώ αν πρόκειται για «μονομερές βήμα της παρούσας κυβέρνησης» τότε «είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ότι η χώρα κάνει μονομερείς υποχωρήσεις δίχως να κερδίζει κάτι».

Το VMRO σημείωσε εξάλλου πως «δεν βλέπει αλυτρωτισμό στα ονόματα του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου» και συμπλήρωσε πως οι πολίτες της χώρας στη συνέντευξη Τύπου των δυο πρωθυπουργών «άκουσαν πολλά πράγματα, δεν άκουσαν όμως τίνος κράτος είναι πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ, όπως δεν άκουσαν σε ποια γλώσσα μιλάει ή σε ποιoν λαό ανήκει».

Το ερώτημα εάν αυτές οι ήπιες εκφράσεις αντικατοπτρίζουν τις πιέσεις που δέχονται σε πολλά επίπεδα τα ηγετικά του στελέχη, απομένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Το VMRO αναμένεται πάντως να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, μετά από μήνες προσχηματικής αποχώρησης, με δικαιολογία τον νόμο για την αλβανική γλώσσα που αναπέμφθηκε στη Βουλή από τον πρόεδρο Ιβάνοφ που ανήκει στις τάξεις του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χτες επαφές με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, υπό το πρίσμα των σχέσεων της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια, υπόθεση που αφορά ευθέως πια και την ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, συζητήθηκε το πώς θα ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών με «όχημα» ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού. Συζήτησαν δε για την Τουρκία και τις περιφερειακές εξελίξεις, κάτι που αφορά ευθέως την ανατολική υπερδύναμη.

Με τον Εντι Ράμα

Το ζήτημα της ΠΓΔΜ είναι η μία όψη των κινήσεων της Αθήνας στα Βαλκάνια. Η άλλη όψη αφορά την Αλβανία, γι’ αυτό και η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Εντι Ράμα στο Νταβός ήταν εξαιρετικά σημαντική. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο ηγέτες θεωρούν πως οι χώρες τους είναι πλέον έτοιμες να υπογράψουν τον Απρίλιο στρατηγική συμφωνία για κρίσιμα ζητήματα, η οποία μπορεί να δώσει ώθηση και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας. Συμφωνήθηκε επίσης να επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας την Αλβανία.

Τα κρίσιμα ζητήματα που συζητούν εδώ και μήνες Ελλάδας και Αλβανία αφορούν το «εμπόλεμο», που αποτελεί την μεγαλύτερη θεσμική τροχοπέδη στην ανάπτυξη σχέσεων των δυο χωρών. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται επίσης το θέμα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, ζητήματα που αφορούν διευκολύνσεις για Αλβανούς πολίτες (άδειες οδήγησης, σφραγίδα Apostile κ.ά.), τα σχολικά εγχειρίδια και τα θέματα αλυτρωτισμού σε αυτά, η δημιουργία κοιμητηρίων Ελλήνων πεσόντων του ‘40, αλλά και ζητήματα μειονοτικά, τα οποία συζητήθηκαν μάλιστα ανάμεσα στους Τσίπρα και Ράμα.

Με δεδομένο πως η Αλβανία έχει χορηγήσει υπηκοότητα στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και τις εργασίες για την ίδρυση του κοιμητηρίου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τον Απρίλιο Ελλάδα και Αλβανία θα υπογράψουν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, που θα καταργεί και το «εμπόλεμο»...


efsyn.gr
Σχόλια