H «δαιμόνια» Ανθή στη DW...




















...και τα άνθη των «fake news»...
Πολύ συχνά μεγάλα ξένα ΜΜΕ φιλοξενούν ρεπορτάζ Ελλήνων δημοσιογράφων, τα οποία εισάγονται στη συνέχεια και λαμβάνουν τη μορφή αδιαμφισβήτητων, αντικειμενικών αναλύσεων. Δεν είναι...
λίγες οι φορές, όμως, που τέτοια ρεπορτάζ όχι μόνο δεν είναι αντικειμενικά, αλλά έχουν έντονο «κομματικό χρώμα» και αποτελούν κατάφωρη παραποίηση της πραγματικότητας, με λίγα λόγια μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμα και ως fake news.

Έκλπηξη προκαλεί ότι ένα τέτοιου είδους ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 19/1/2018 στην Deutsche Welle! Το ρεπορτάζ αφορά τις εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα και παρουσιάζει μια πλασματική εικόνα χάους. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, που κάποτε ήταν σε ρεκόρ 27%, μπορεί να έπεσε επτά ποσοστιαίες μονάδες από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά σχεδόν 6 στους 10 είναι εγκλωβισμένοι σε μία αγορά στην οποία κυριαρχούν οι εκ περιτροπής θέσεις εργασίας ή ημιαπασχόλησης».


Ποια είναι η «δαιμόνια» Ανθή Καρασάββα

Η συντάκτρια του δημοσιεύματος δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί με την «αντικειμενικότητά» της. Η Ανθή Καρασάββα έχει προκαλέσει σάλο το 2015 με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Times, στο οποίο ανέφερε ότι νεαρές ελληνίδες βρίσκονται σε τέτοια οικονομική απόγνωση που πουλάνε το κορμί τους για μία τυρόπιτα (!). Είναι η ίδια δαιμόνια ρεπορτερ που είχε αποκαλύψει την «εκπαίδευση Κούρδων στη Νέα Μάκρη». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 διεγράφη από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, γιατί, όπως είχε ανακοινωθεί, είχε έμμισθη σχέση με δημόσιες υπηρεσίες (μεταξύ άλλων και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί σειρά ετών, τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ).


Με «γαλάζιο» άρωμα

Το δημοσίευμα της κ. Καρασάββα στην Deutsche Welle παρουσιάζει αυτούσια την αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των εργασιακών, που ισχυρίζεται ότι υποχωρεί η πλήρης απασχόληση έναντι των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική και εκ περιτροπής) και γι' αυτό μειώνεται η ανεργία. Το αυθαίρετο αυτό συμπέρασμα προκύπτει επειδή χρησιμοποιούντα τα μηνιαία στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, που δεν δίνουν την πραγματική εικόνα σε ετήσια βάση.

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης που δημιουργούνται κάθε μήνα, στην πλειονότητά τους, διατηρούνται και καταγράφονται στο τέλος της χρονιάς. Αντιθέτως, οι θέσεις μερικούς ή εκ περιτροπής απασχόλησης που καταγράφονται κάθε μήνα, δημιουργούνται μεν πιο εύκολα, αλλά χάνονται και πιο εύκολα, όπως έχει τονίσει σε δηλώσεις της και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.


Τα πραγματικά στοιχεία

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι από τις συνολικά 128.230 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2017, το 47,34% ήταν πλήρους απασχόλησης, εν αντιθέσει με το 2014, οπότε είχαν δημιουργηθεί 99.122 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων μόλις το 38,2% ήταν πλήρους απασχόλησης. Επομένως, το 2017 η πλήρης απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε 8,52% σε σχέση με το success έτος 2014.

Μαρία Λυκούρα

Σχόλια