Τέλος στη μετεγκατάσταση προσφύγων από Ιταλία-Ελλάδα
«Το 2017 η Γερμανία ολοκλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τις ανακατανομές (των προσφύγων)», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών προς την εφημερίδα Die Welt, διευκρινίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν απλώς μεμονωμένες μεταφορές προσφύγων οι οποίες δεν ήταν δυνατό να γίνουν πέρσι. Η ίδια υπενθύμισε μάλιστα ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης έληξε επισήμως στις 26 Σεπτεμβρίου του 2017.
Στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, το 2015, οι χώρες-μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα αναδιανομής των προσφύγων προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις χώρες που πλήττονταν περισσότερο από την προσφυγική κρίση, δηλαδή στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μολονότι η Γερμανία συναίνεσε αρχικώς στη μεταφορά 27.000 προσφύγων στο έδαφός της, τελικώς υποδέχθηκε μόλις 10.265 ανθρώπους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αυτό οφείλεται στο ότι εντέλει λιγότεροι πρόσφυγες πληρούσαν τα κριτήρια μετεγκατάστασης. Μετεγκατάσταση μπορεί να εφαρμόζεται μόνο για τους αιτούντες για τους οποίους το μέσο ποσοστό αναγνώρισης της διεθνούς προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάνω από 75 %. Επί του παρόντος, τρεις εθνικότητες έχουν τόσο υψηλά ποσοστά αναγνώρισης: οι Σύροι, οι Ερυθραίοι και οι Ιρακινοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 160.000 που προέβλεπαν προ διετίας οι προτάσεις της Κομισιόν, έχουν μεταφερθεί από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μόλις 25.000 άνθρωποι.
Αναβάλλεται η συζήτηση για τιςποσοστώσεις
Ελλάδα και Ιταλία πλήττονται περισσότερο
Μόλις την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή το Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο γερμανός υπ. Εσωτερικών ντε Μεζιέρ και προκειμένου να επισπευστεί η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, συμφώνησε στο να αναβληθεί καταρχήν η συζήτηση για το αμφιλεγόμενο ζήτημα της μετεγκατάστασης που συνεχίζει να διχάζει τις χώρες-μέλη. «Επί της ουσίας χρειαζόμαστε […] φυσικά μια δίκαιη κατανομή», υπογράμμισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να επιτευχθεί πρόοδος στο μείζονος σημασίας ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασύλου, είναι προτιμότερο να προταχθούν άλλα ζητήματα.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος είχε εκφραστεί προ ημερών και ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Προτεραιότητα αποτελεί περισσότερο να γνωρίζουμε πώς ελέγχονται τα εξωτερικά σύνορα και παράλληλα να στηρίξουμε εκείνους που επιβαρύνονται περισσότερο», είπε σε κοινή συνέντευξη προς τις Le Monde και FAZ, προσθέτοντας ότι μια κοινή μεταναστευτική πολιτική είναι για τον ίδιο πιο σημαντική από τις ποσοστώσεις.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa, FAZ) dw.com
Κατηγορίες:
Σχόλια