Στο μικροσκόπιο πρώην υπουργοί...

Tυχόν ευθύνες των πρώην υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας Φίλιππου Σαχινίδη, Χρήστου Σταϊκούρα, Γιώργου Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λοβέρδου, Γιάννη Βρούτση και Μάριου Σαλμά καλείται να αναζητήσει η...
Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014.

Οπως ενημέρωσε χθες τα μέλη της επιτροπής ο πρόεδρος Αντώνης Μπαλωμενάκης, η ογκωδέστατη δικογραφία που παρέλαβε αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων και, όπως σημειώνεται στο διαβιβαστικό, ερευνάται πιθανή ζημία του ΕΟΠΥΥ, υπόθεση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε διάφορα πρόσωπα.

Οι εργασίες της επιτροπής συνεχίστηκαν χθες με την κατάθεση της Αθηνάς Οικονόμου, ειδικής συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας Γεωργίου Σούρλα τη διετία 1990-1992, νομικής συμβούλου του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 1995 και διευθύντριας της νομικής υπηρεσίας του Κέντρου από το 2002 μέχρι πρότινος.

Οι αρμοδιότητές της και συνολικά της νομικής υπηρεσίας, όπως είπε, ήταν κυρίως η διεκπεραίωση των νομικών υποθέσεων και δευτερευόντως η γνωμοδότηση και η παρουσία τους στο διοικητικό συμβούλιο που γινόταν κατά παραγγελία, καθώς η υπηρεσία υπαγόταν απευθείας στον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Ο κανόνας ήταν αναλόγως τον πρόεδρο, ο οποίος ήταν ο εντολέας μας», είπε η μάρτυρας.

Η Αθ. Οικονόμου έκανε πληθώρα κρίσεων και επικρίσεων για την περίοδο 2015-2017, ωστόσο ήταν φειδωλή στη συνεισφορά της στη διερεύνηση των σκανδάλων της περιόδου που εξετάζει η επιτροπή.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση διατύπωσε την πικρία της για την ύστερα από 22 χρόνια απομάκρυνσή της από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Νοέμβριο του 2017, για την οποία διατηρεί την επιφύλαξη να καταθέσει αγωγή.

Ο λόγος, είπε, ήταν οι νομικές επισημάνσεις που έκανε στον νυν πρόεδρο προκειμένου να τον προστατέψει, αλλά και η άρνησή της να παραλάβει τους φακέλους όταν επιστράφηκαν από το υπουργείο Υγείας στην «υπόθεση διαγωνισμού για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ το 2016, στην οποία παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης».

Είπε πως η καταγγελία της σύμβασής της ανέφερε ότι ματαίωσε τις εν λόγω προσλήψεις.
Η... ίδια κασέτα

Η Αθηνά Οικονόμου επανέλαβε αρκετούς ισχυρισμούς του προηγούμενου μάρτυρα Σταμάτη Πουλή, μεταξύ των οποίων και τα περί παρέμβασης στο αρχείο του ΚΕΕΛΠΝΟ της εταιρείας φύλαξης του Κέντρου από το 2010.

Τη σκυτάλη πήραν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης και Γιώργος Γεωργαντάς που επανέφεραν τις καταγγελίες του Στ. Πουλή για ύπαρξη δικαστικής απόφασης που δεν έχει εκτελεστεί, σύμφωνα με την οποία ζητείται από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να αιτηθεί φύλαξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα πάντως με έγγραφο που κατέθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απόφασης ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ζητούσε με έγγραφό του ό,τι όριζε το διατακτικό του δικαστηρίου, ενώ επανήλθε τον επόμενο μήνα αφού το αίτημα δεν είχε ικανοποιηθεί.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ., που αφορούσαν την παράδοση του κλειδιού του σέρβερ στην εταιρεία σεκιούριτι, κάτι που είχε καταθέσει και ο Στ. Πουλής, είπε ότι όντως αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 2017, σημειώνοντας ότι ο σέρβερ περιλάμβανε όλα τα αρχεία, ακόμα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για ασθένειες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρίλαος Τζαμακλής θύμισε στα μέλη της επιτροπής ότι ο σέρβερ είχε κατασχεθεί το 2016 και ρώτησε τη μάρτυρα σχετικά, για να λάβει την απάντηση ότι δεν θυμόταν ακριβώς την ημερομηνία, αλλά «θα το δεχτώ»...


efsyn.gr
Σχόλια