Συνεχίζεται το θρίλερ με το νερό της Θεσσαλονίκης...

«Πόσιμο» το νερό της Θεσσαλονίκης, λέει η ΕΥΑΘ, αλλά παραμένει η ανησυχία και το μυστήριο με...
τη ρύπανση στις δεξαμενές του Αλιάκμονα, αφού οι τιμές υδρογονανθράκων δεν φαίνεται να μειώνονται!

Το πρόβλημα ανέκυψε την περασμένη Τετάρτη, όταν διαπιστώθηκε η επικίνδυνη ρύπανση και σήμανε «κόκκινος συναγερμός» στην ΕΥΑΘ.

Οπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν μεγάλες κηλίδες υδρογονανθράκων (έλαια, πετρελαιοειδή και γράσα) στις δίδυμες δεξαμενές που διυλίζουν το νερό από το οποίο υδρεύεται η πόλη.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας έρευνας στο τμήμα Περιβάλλοντος της Ασφάλειας, ενώ επιτόπου διενεργούν ελέγχους και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Ωκεανολογίας του ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης, ενημέρωσε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Λάμπρο Τσόγκα, για την εξέλιξη της υπόθεσης και ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα προκειμένου να του καταθέσει γραπτά στοιχεία.

Καθώς η ανησυχία για το πόσιμο νερό του πολεοδομικού συγκροτήματος παραμένει, χθες το απόγευμα η ΕΥΑΘ εξεδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Εντός των νόμιμων επιτρεπτών ορίων είναι και τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργήθηκαν στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, που υδροδοτεί -μαζί με τις πηγές της Αραβησσού- το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Ολες οι παράμετροι που παρακολουθούνται υποχρεωτικά εκ του νόμου στο πόσιμο νερό βρίσκονται εντός των προβλεπόμενων ορίων στην έξοδο από την εγκατάσταση. Παράλληλα, συνεχίζεται η αυξημένη τροφοδότηση της διώρυγας του Αλιάκμονα από το φράγμα Αγ. Βαρβάρας, ενώ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έγινε σημαντική ανανέωση των νερών του φράγματος, όπου και ξεκινά η διώρυγα που φέρνει το νερό του Αλιάκμονα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης. Επιπλέον η ΕΥΑΘ έχει ήδη τοποθετήσει σειρά πλωτών φραγμάτων κατά μήκος της διώρυγας για τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αν και οι τιμές παραμένουν εντός των «νόμιμων ορίων», δεν βαίνουν μειούμενες.

Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι η επικίνδυνη ρύπανση παραμένει, ενώ τίποτε δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής για την «πηγή» από την οποία προέρχεται.
Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ εν όψει

Στο μεταξύ το σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ εξέδωσε χθες ανακοίνωση σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει ένταξή της στο Υπερταμείο και εξηγούν τι συνεπάγεται αυτό:

 Η ΕΥΑΘ παύει να ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πλήρης αποκρατικοποίηση - πλήρης ιδιωτικοποίηση λειτουργίας - πλήρης εμπορευματοποίηση του αγαθού.

 Εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ.

 Εφαρμογή των όρων της «ελεύθερης αγοράς»

 Αμεση μεταβίβαση των μετοχών χωρίς αντάλλαγμα.

 Ορισμός των μελών του Δ.Σ. από το Υπερταμείο.

 Κατάργηση των εκπροσώπων των εργαζομένων.

 Η εταιρεία μπορεί να θέσει στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω μείωσης του μισθολογικού κόστους («και με άλλους τρόπους», μειώσεις μισθών, απολύσεις κ.λπ.).

 Καταργείται κάθε διάταξη που περιλαμβάνεται στον ιδρυτικό νόμο ή το καταστατικό της ΕΥΑΘ που είναι αντίθετη με τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος νόμου και του κ.ν. 2190/1920 (των Ανώνυμων Εταιρειών).

Ο ιδρυτικός νόμος 4389/ 2016, άρθρο 184 παρ. 4, του Υπερταμείου αναφέρει: «Η Εταιρεία δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται. Οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις, υπό την έννοια του ν. 3429/2005 (Α’314), δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία, εκτός αν αυτό ρητά προβλέπεται στον παρόντα νόμο»...


efsyn.gr
Σχόλια