Η δήθεν Ενωμένη Ευρώπη και το παράδειγμα της Ιρλανδίας



Του Γιώργου Φαρμάκη

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βάραντκαρ «επιτέθηκε» σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι αυτές οι χώρες κατηγόρησαν την Ιρλανδία ότι λόγο της χαμηλής φορολόγησης κάνει κακό στην οικονομία σε χώρες της ΕΕ. Φανταστείτε δηλαδή που έχουμε φτάσει, όποιος ακολουθεί πολιτική τέτοιου είδους η οποία είναι υπέρ του λαού και των επιχειρήσεων «μπαίνει» στο στόχαστρο. Ο Λέο Βάραντκαρ λοιπόν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον Εμανουέλ Μακρόν διότι ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε με αρκετά έντονο ύφος για την Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας η Γαλλία έχει χαμηλότερο μέσο πραγματικό φορολογικό συντελεστή από το 12,5% που ισχύει στην Ιρλανδία.

Με λίγα και απλά λόγια ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας αποκάλυψε ότι υπάρχουν «παραθυράκια» σε πολλές χώρες και φυσικά και στην Γαλλία στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς. Ο Λέο Βάραντκαρ στην ουσία θέλει η χώρα του να είναι ανταγωνιστική και επειδή παίρνει κομμάτι από την «πίτα» κάποιες χώρες έχουν πρόβλημα. Αυτά τα πράγματα μαθαίνουμε και μετά δεν απορούμε για το τι σημαίνει «φιλία» μεταξύ χωρών. Δηλαδή πρόκειται για λυκοφιλία η οποία βασίζεται σε κάποια κοινά συμφέροντα τα οποία είναι αυτά της παγκοσμιοποίησης. Είναι πιο εύκολο να ενώσει κανείς τον κόσμο σε μια παγκόσμια κυβέρνηση αν ήδη υπάρχουν βάσεις.

Βέβαια όλα αυτά είναι στην κρίση του καθενός διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές οι λυκοφιλίες θα συνεχίσουν να ισχύουν. Από ότι καταλαβαίνει ο καθένας μόνο Ενωμένη δεν είναι η Ευρώπη όταν υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα μεταξύ των χωρών. Το παραπάνω παράδειγμα με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας δεν δείχνει ότι ο Βάραντκαρ δεν είναι υπέρ της Παγκοσμιοποίησης αλλά δείχνει σε όλους εμάς το τι σημαίνει «Ενωμένη Ευρώπη».


el.gr
Σχόλια