«Δημόσια τάξη» υπεράνω νόμου...

Σε καταφανή αντίθεση όχι μόνο με τον νόμο αλλά και με τις εγκυκλίους της ίδιας της Αστυνομίας βρίσκεται η απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Αλλοδαπών, Κωνσταντίνου Λουζιώτη, που...
διέταξε την κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού που συνελήφθη στις 8 Ιανουαρίου μέσα στην Υπηρεσία Ασύλου, εγείροντας σοβαρά ζητήματα σεβασμού του κράτους δικαίου και αξιοπιστίας της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας, που ανέχτηκαν -αν δεν υπαγόρευσαν- την απόφαση.

Σε εγκύκλιο της ΕΛ.ΑΣ. στις 5 Αυγούστου 2016, που δημοσιοποιεί το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), προτείνονται νέα σχέδια αποφάσεων κράτησης για όσους ζητούν άσυλο, σύμφωνα με τη συνοδευτική εγκύκλιο της Υπηρεσίας Ασύλου, όπου σημειώνεται απερίφραστα:

«Δεν υπάρχει δυνατότητα θέσης σε κράτηση για λόγους εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης αιτούντος που όταν υπέβαλε αίτηση διεθνούς προστασίας δεν τελούσε ήδη σε κράτηση [...] Σημειώνεται ότι αλλοδαπός, που υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση, δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση, εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων».

Αυτή την εγκύκλιο της ΕΛ.ΑΣ. δείχνει τώρα να την αγνοεί επιδεικτικά η απόφαση κράτησης του Τούρκου στρατιωτικού, που επικαλείται λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας, παρόλο που ήταν ελεύθερος ο στρατιωτικός και είχε μάλιστα πάρει πιστοποιητικό ότι παραμένει στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος για άσυλο.

Παραβλέποντας αυτή τη φανερή αντίθεση με τον νόμο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε κατά την αυτόματη επανεξέταση των αποφάσεων κράτησης ότι είναι νόμιμη η απόφαση της αστυνομίας.

Ωστόσο, το σκεπτικό που υπογράφει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Νικόλαος Πανταζής, στο σκέλος που εξετάζει την ουσία της απόφασης, δεν μπαίνει στον κόπο να την τεκμηριώσει με βάση τον νόμο, αλλά απλώς επαναλαμβάνει την αμφισβητούμενη αιτιολόγηση της αστυνομίας, εγείροντας εύλογα ερωτήματα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο σημειώνει επίσης ότι η προσωπική ασφάλειά του στρατιωτικού «δεν επιτρέπει, υπό τις παρούσες περιστάσεις, εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων κράτησης».


Μήνυση από το ΕΣΠ

Το ΕΣΠ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη σύλληψη και την κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού και σημειώνει ότι θα εξαντλήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες επανεξέτασης της απόφασης.

Υπογραμμίζει επίσης ότι λήγει σύντομα το 18μηνο ανώτατο όριο της διοικητικής κράτησης, μετά το οποίο «δεν υπάρχει καμία απολύτως νομική δυνατότητα παράτασης της κράτησης».

Υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν η παράταση της κράτησης πάνω από 18 μήνες, ύστερα από απόφαση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, με βάση εξαιρετικά αμφιλεγόμενη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είχε επισύρει πρόστιμα και καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η οργάνωση επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν δυνατότητες εναλλακτικής προστασίας του Τούρκου στρατιωτικού και του δημοσίου συμφέροντος...


efsyn.gr
Σχόλια